by

Hrvatska je spremna za turističku sezonu 2021, rekao je ministar turizma

S obzirom na sve sigurnosne mjere i mjere koje su poduzete u zemlji i turističkom sektoru, Hrvatska je spremna za turističku sezonu, izjavio je ministar turizma i sporta Nikolina Brnyak na online seminaru “Hrvatska je sigurna i atraktivna” Europska udruga putničkih agencija i turoperatora-ECTAA u utorak.

Cilj webinara bio je predstaviti sigurnosne mjere i prijedloge u Hrvatskoj za ovu turističku sezonu, izjavio je predsjednik ECTAA Pavao Nevadomski, podsjećajući da su Hrvatska i Češka bile među prvim zemljama koje su se dogovorile o turističkom toku do prošlog ljeta.

Webinar je organiziran na inicijativu Borisa Zhgombe, predsjednika udruge putničkih agencija pod Hrvatskom gospodarskom komorom i člana Izvršnog vijeća ECTAA, a sudjelovao je i predstavnici hrvatskih hotelijera i agencija, stranih turoperatora i istraživačkih društava.

“To je naš zajednički i hitan cilj na europskoj, pa čak i globalnoj razini, jer ljudi žele ponovno putovati, a naša je dužnost pružiti sve preduvjete za sigurno i ugodno putovanje, kao i predvidljivo planiranje odmora. U tom smislu, Hrvatska je jedna od prvih, ako ne i prva europska destinacija koja već primjenjuje šire kriterije za turističke posjete, iste one koje će uskoro biti primijenjene i na razini EU”, rekao je ministar.

Također je istaknula da Hrvatska sudjeluje u pilot programu europskih digitalnih zelenih certifikata i da će biti spremna implementirati ovaj sustav čak i prije završetka postupka na razini EU početkom lipnja.

Također je spomenula mnoge zrakoplovne tvrtke (180) koje bi trebale povezati Hrvatsku s mnogim destinacijama u Europi i svijetu ovog ljeta, uključujući i izravno s SAD-om (New York), što znači da zrakoplovne tvrtke računaju na Hrvatsku ove godine.

“Hrvatska je također počela s organiziranim cijepljenjem putničkih radnika prije tri tjedna, postoji veliki interes za turizam, ali i među ostalim građanima, a očekujemo da će do kraja lipnja cijepiti više od 55 posto hrvatskih građana”, rekla je. Turistička mjesta Hrvatske već imaju više od 300 testnih točaka turista, a Vlada će subvencionirati testove antigena za turiste.

“Još uvijek vrlo ozbiljno shvaćamo poštivanje epidemioloških mjera i provedbu našeg ključnog projekta “siguran boravak u Hrvatskoj”, a ta oznaka već je zabilježila oko 14 tisuća različitih objekata u zemlji s kojima se ponosimo”, rekao je Brnyak.

Također je istaknula da je incidencija Covid-19 u Hrvatskoj znatno pala tijekom prošlog tjedna. “Vjerujem da će ovaj dobar trend nastaviti nakon poduzetih mjera. Zapravo, jučer u Istri nismo imali nikakvih infekcija, a također imamo pozitivna iskustva s obzirom na naš regionalni pristup epidemiološkim mjerama”, zaključio je Brnyak.

Write a Comment

Comment