Top 6 razloga za online kupovinu autobusnih karata

Ako ste kliknuli na ovaj članak, velika je vjerojatnost da ste već javili svojima na moru kako sigurno dolazite sutra popodne, a zapravo tek trebate početi s pakiranjem za bus, za koji još niste nabavili kartu. I sad razmatrate posljednje mogućnosti prije nego zaglavite u općem kaosu na autobusnom kolodvoru. Surfate internetom, tražite alternativne načine kupnje ili rezervacije karte, zovete korisničku podršku. Pitate se koliko je kupnja karata preko interneta sigurna. Slobodno odahnite!

1. Online kupnja karata je sigurna

sigurni protokol za online kupovinu autobusnih karata

Kupnja karata putem interneta sigurna je kao i kupnja karata za koncert, grupnog popusta za skakanje iz aviona, bona za mobitel ili nove knjige Harukija Murakamija. Jeste li već neku od tih stvari kupili online? Onda nemate razloga za paniku. Želite li biti potpuno sigurni, pogledajte poveznicu web stranice. Vidite li malu oznaku zelenog lokota uz poveznicu? Počinje li poveznica s https:// protokolom? Ako je odgovor na oba pitanja potvrdan, nemate se čega bojati. Određeni servisi za prodaju autobusnih karata online dodatno osiguravaju kupnju posredstvom PayPala, Pay Waya i ostalih sustava autorizacije kreditnih kartica. Primijetite li njihov logo uz online blagajnu prilično ste sigurni da vaši podaci neće biti kompromitirani.

2. Avantura počinje u autobusu, ne na kolodvoru

waiting_in_line

Jedva ste došli sa spakiranim koferima na kolodvor, samo da bi vas zatekla ogromna gužva. Zbog pada sustava na trećini računala blagajni red se kreće brzinom prosječne kornjače, a vama polazi bus za pola sata. Što sad? Ništa. Ovisite o čudesnom uskrsnuću sustava na blagajnama, dobrim ljudima koji će vas propustiti ili eventualnom kašnjenju polaska busa. U svakom slučaju, ne bismo voljeli biti na vašem mjestu i svakih par minuta nogama gurkati kofere u dugom redu. Naravno, ne želimo generalizirati. Vjerojatno postoje ljudi kojima se cijeli taj folklor sviđa te bez njega ne mogu zamisliti pravo putovanje. No ako vi niste jedan/na od njih, barem razmislite o prebacivanju na online kupnju karata.

3. Bit će vam lakše

dodatne usluge autobusnih prijevoznika

Ne mislimo samo na čekanje u redu. Mislimo na pregledavanje svih mogućih linija i cijena za odabranu destinaciju. Vrijeme putovanja. Broj stajanja. Broj stanica. Raspored sjedala. Uspoređivanje pogodnosti koje svaki prijevoznik nudi (ima li autobus klimu, TV, WiFi?) Čast iznimkama, ali još nismo naišli na blagajnika/cu koja bi bio/la toliko dobro informiran/a o svim prijevoznicima, linijama, autobusima i trajanju putovanja za pojedine linije, stanicama i stajanjima, rasporedu sjedala i cijenama u odnosu na online servis te bi nam još to mogao sažeti u 5-10 minuta. Svakako nam javite ako znate za takav fenomen.

4. Bilo kuda, karta svuda

autobusna karta na mobitelu sa kodom

Možda ćete zaboraviti čarape, četkicu za zube ili punjač za mobitel dok se budete spremali za put, no tri stvari ćete sigurno imati pored sebe: ključeve kuće, novčanik i mobitel. Ovisno o tome jeste li kartu kupili prije ili je tek namjeravate uzeti na kolodvoru, u novčaniku će biti spremljena karta ili novci. Ako ju/ih kojim nesretnim slučajem ne ostavite doma. Ili vam negdje ne ispadne/u na putu. S druge strane, ako ste kartu kupili putem interneta, ona vam nigdje neće ispariti. Bit će sigurno pohranjena u vašem mail sandučiću. Čak i da se dogodi najgore – da vam ukradu mobitel i novčanik, možete se ulogirati na mail preko tuđeg mobitela, pokazati kupljenu kartu te, u inat gorkoj sudbini, otići na željenu destinaciju.

5. Umjesto na računu, minus na cijeni karte

Jednom kad dođete na kolodvor/blagajnu, već znate u kojem ćete smjeru ići. Ako ste rezervirali apartman u Crikvenici, sigurno nećete produžiti u Dubrovnik radi popusta od 40% na povratnu kartu. Međutim, da ste ranije znali za akciju, možda biste isplanirali drugačiji put. Umjesto da visite na kolodvoru svaki dan i raspitujete se za promocije, akcije i popuste, do željenih informacija te uštede na računu brže ćete doći otvorivši web stranice prijevoznika i/ili online servisa za kupnju karata.

6. Internet radi 24 sata dnevno

vollo autobusni prijevoznici

Recimo da vam nijedan od ovih pet razloga nije bio dovoljno uvjerljiv te ste kartu za bus nabavili uobičajenim putem. Vozite se od Zagreba do Zadra te nakon toga planirate presjesti na drugi bus do Biograda na Moru. U međuvremenu, na autocesti se stvorila kolona od 20 kilometara. Znate da nećete stići na vrijeme za drugi bus, niti kupiti kartu na blagajni koja se zatvara u 22 sata. Hoćete li se pokušati na silu ugurati na jedan od autobusa koji u sitnim satima vozi istom rutom ili ćete prvo na mobitelu provjeriti ima li (i gdje) slobodnih mjesta za autobuse koji prometuju tom linijom te rezervirati mjesto? Nažalost, nisu svi hrvatski kolodvori, kao zagrebački, otvoreni od 0 – 24, ali zato internet radi bez prekida.

Mislite li da su ovo dovoljno dobri razlozi za prelazak na online kupnju? Imate li već iskustva s kupnjom karata online? Što vam se svidjelo, a što mislite da bi moglo biti bolje izvedeno?

Kupi autobusnu kartu za svoje sljedeće putovanje na Vollo