Vollo otkriva europske destinacije idealne za studentske džepove

Većini studenata kraj veljače ujedno znači kraj ispitnih rokova. Vjerujemo da su mnogi od vas bez obzira na vanjske minuse pregorjeli od druženja s knjigom. Krajnje je vrijeme da isplanirate svoje hlađenje u nekom od sljedećih europskih bisera. Naposljetku, ne mora biti tisućama kilometara daleko da bi bilo za pamćenje, zar ne?

Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Sarajevo ne samo da je glavni, već je i najveći grad u BiH. Svojim posjetiteljima nudi zanimljiv spoj različitih arhitektonskih stilova. Kao svojevrsno srce grada valja spomenuti Baščaršiju. Izgrađena još u 15. stoljeću za vrijeme osmanske vlasti imala je ulogu glavnog gradskog središta na kojem se obavljala razmjena dobara. Do danas je zadržala svoju izvornu namjenu. Iz tog razloga ne čudi da tamo možete pronaći sve – od bakrene džezve i tradicionalnih, šarenih, marama do ćevapa i halve.

Što se ostalih kulturnih znamenitosti tiče predlažemo da posjetite primjerice: Muzički paviljon, Latinski most, Džamiju Muslihudina Čekrekčije te Crkvu sv. Vinka Paulskog. Zatrebate li predah zaputite se na Vrelo Bosne po dozu očaravajuće lijepe prirode.

Ako ste planirali noćni izlazak Sarajevo vas ponovno neće razočarati. Aquarius Vils, Club Mash i Cinemas Sloga samo su neki od popularnih klubova na kojima se okupljaju mladi.

Ljubljana, Slovenija

Slovenski glavni grad broji oko 270 000 stanovnika. Smješten između Alpa i Jadranskog mora privlači mnogobrojne posjetitelje. Ovo ne čudi budući da je Ljubljana s jedne strane bogata galerijama, muzejima i kazalištima, a s druge parkovima i zadivljujuće lijepom prirodom. Odmaknemo li malo dalje priroda očarava sve više. Uzmimo za primjer Bled koji se nalazi na samo 55,23 km od Ljubljane.

Ne sumnjamo da ćete htjeti provjeriti kakav je tamošnji noćni život. U nastavku vam tako dajemo hint na neke od klubova, a gdje ćete se naposljetku uputiti ostaje na vama. Orto bar Ljubljana idealno je mjesto za zaljubljenike u rock i metal glazbu, klub K4 više naginje house i techno glazbi, dok u etno klubu Zlatni zob možete uživati u tradicionalnoj folk glazbi.

Beč, Austrija

Udaljen 372,38 km od Zagreba ovaj glavni grad Austrije kontinuirano privlači veliki broj turista. Koliko je bogat kulturnim znamenitostima dovoljno govori da je njegovo povijesno središte upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi od 2011. godine. Što vidjeti u Beču? Gradsku vijećnicu, kraljevsku palaču Hofburg, dvorac Belvedere,… Popis je praktički beskonačan.

Ne zaboravite si nakon razgledavanja ostaviti dovoljno vremena kako biste odmorili prije nego se uputite u noćni život. Beč je grad gotovo savršenog omjera tradicionalnog i modernog. Evo prijedloga gdje izaći: Passage – klub smješten na mjestu gdje je nekoć bio pješački pothodnik, Sky Bar – mjesto u kojem ćete moći uživati u prekrasnom pogledu dok ispijate svoj koktel, Manolos – klub u kojem vladaju latino i drugi ritmovi.

Budimpešta, Mađarska

Budimpešta, grad mostova ili kako ju popularno zovu “kraljica Dunava”, smjestila se na istoimenoj rijeci. Sa svojih 1,7 milijuna stanovnika dinamičan je i živopisan grad.

Njena prekrasna arhitektura privlači turiste iz svih dijelova Europe i svijeta. Ovo se posebno tiče devet mostova koji povezuju Budim, današnji zapadni dio grada, i Peštu, njen istočni dio. Iako su se spomenuti dijelovi spojili još 1837. godine, do danas postoji niz suvenira koji upućuju na njihovu odvojenu prošlost.

Lančani most, Trg heroja, Sinagoga, Bazilika sv. Stjepana tek su djelić arhitektonskih čuda kojima ćete uživo svjedočiti pod uvjetom da se odlučite posjetiti ju.

Bratislava, Slovačka

Što ljudi obično prvo vide kada dođu u Bratislavu? Bratislavsky hrad. Riječ je o dvorcu izgrađenom još u 15. stoljeću, a koji je isprva služio kao kraljevska rezidencija. Zanimljivo je da se odmah do toga dvorca nalazi zgrada slovačkog parlamenta.

Grad ćete najbolje upoznati ako se zaputite u šetnju njegovim ulicama, a koje neodoljivo podsjećaju na Zagreb. Tijekom šetnje ne propustite razgledati: Hlavne namestie (glavni trg), Franjevački trg, Hviezdoslav trg, Predsjednikovu palaču i palaču Reduta. U slučaju da se već spušta noć, a vama bi dobro došlo opuštanje uz glasnu glazbu, ostanite u centru. Havana bar, Medusa, Remix samo su neki od mnogobrojnih mjesta za garantirano dobre provode.

Kupi autobusnu kartu za svoje sljedeće putovanje na Vollo