Umjesto u more, uspon na gorje: neistražena bogatstva i ljepote gorskih krajeva Hrvatske

rsz_lake-1272669_1280

Ovoga puta zaobiđimo nacionalne parkove poput Plitvičkih jezera, Sjevernog Velebita i Risnjaka. Ljepote tih krajeva, iako jesu neupitne, lako su dostupne tek kojim klikom, a da i ne spominjemo usmenu predaju. Upravo smo se iz toga razloga odlučili ovom prilikom izdvojiti i približiti vam neke druge, malo skrivenije, kutke naših gorskih krajeva. Slava im možda i jest ponešto manja, no ljepota… pa istražite i prosudite sami.

Gornja Baraćeva spilja

rsz_croatia-hr-baraćeve

Gornja Baraćeva spilja nalazi se u općini Rakovica koja broji preko stotinu spiljskih objekata, a kroz čije kanale prolaze vodeni tokovi koji dijelom rade i razgranatu vodenu mrežu rakovačkog nadzemlja. Osim Gornje Baraćeve spilje koja je zaštićeni lokalitet i važno arheološko nalazište prapovijesnih predmeta te je izrazito bogata spiljskim ukrasima, postoje još Donja i Nova Baraćeva spilja.

Hajdova hiža i Pilarova ledenica

rsz_damir_simunić

Najveća pećina Gorskog kotara jest Hajdova hiža koja je zbog teškog pristupa dostupna isključivo speleolozima. Splet kanala i još nedovoljno istraženih pukotina iznosi oko 900 m. Od mnogobrojnih je pak ledenica za područje Gorskog kotara najpoznatija Pilarova ledenica u mjestu Mrzle Drage, duga oko 150 m.

Kanjon Kamačnik

Ovaj se kanjon smjestio nedaleko autoceste Rijeka-Zagreb, dakako, u Gorskom kotaru. Posebna mu je atrakcija dužina od izvora do ušća, a koja iznosi 3 kilometara. Po čemu je taj put specifičan? Najbolje ćete znati tako da jednom onuda prošećete, no za sad ćemo vam otkriti da vas taj put ima voditi koji trenutak rubom stijene, zatim koji trenutak drvenim mostovima, a koji su izgrađeni iznad potoka okruženim šumom sve do prekrasne zelene doline.

Kupeško jezero

Jezeroliko krško vrelo tirkizne boje. Izvor Kupe. Prosječne širine oko 30 m, dugačko je ukupno 200 m. Nedovoljno istraženo bogatstvo prirode ovo je vrelo jedno od najdubljih i najprostranijih hrvatskih vrela. Dodajmo, da je cijelo područje gornjeg toka rijeke Kupe djelomično smješteno unutar granica NP Risnjak, a nazvano je dolinom leptira zbog izvanrednog bogatstva, odnosno raznih vrsta leptira koje nalazimo na ovom prostoru.

Kuterevo

Kuterevo jest posebno mjesto u sastavu grada Otočca koje se, doduše, mnogo puta do sada moglo vidjeti u kakvom televizijskom formatu. Ovo utočište za mlade medvjede u Kuterevu na Sjevernom Velebitu nastalo je 2002. godine kada su u njemu pronašli spas upravo nezaštićeni mladunci medvjeda, ostali bez majke.

Jedinstveno u svijetu, ovo se utočište sastoji od dva dijela. Prvi je dio rezerviran za najmlađe medvjediće, starosti od 2 do 6 mjeseci. Drugi je dio smješten 150 m dalje na rubu sela te su u njemu smještena starija godišta mladih medvjeda.

Zeleni vir i Vražji prolaz

Godine 1962. područje Zelenog vira proglašeno je rezervatom prirodnih vrijednosti. Radi se o snažnom izvoru na samome dnu plitke spilje nad čijem su se ulazu smjestile stijene visoke 70 m. Niz to stijenje zadivljujućom brzinom klizi živopisan slap te time stvara blistavu vodenu zavjesu. Naziv područja proizlazi iz boje vode u jezercu koje se nalazi na samome dnu slapa, a koja je, pogađate, zelena.

Vražji je prolaz kanjon dugačak 800 metara. Sretnici koji su imali priliku vidjeti ga uživo smatraju ga jednim od najljepših prizora u Hrvatskoj. Kroz uzak prolaz, a koji nije širi od 2 m, među stijenjem visokim stotinjak metara probija se potok Jasle. Ovaj je prizor najvećim dijelom posljedica izjedanja kamena od strane vode, a koja je težila probiti svoj prolaz. Kroz prolaz vode uske staze, stepenice i mostići ispod kojih protječe potok.

Kupi autobusnu kartu za svoje sljedeće putovanje na Vollo