Top 5 hrvatskih putopisaca kroz čije riječi i objektiv valja vidjeti svijet

Davor Rostuhar

DR_70018_m

Stotine tisuća prijeđenih kilometara, deset tisuća fotografija, dvjesto reportaža, stotinjak zemalja i šest knjiga najbolje opisuju Davora Rostuhara. Riječ je o dečku iz Zagreba, rođenom 1982., a koji je na svoje prvo putovanje krenuo biciklom, polupraznih džepova, iz Zagreba do Egipta. Bio je to njegov skok u nepoznato u trajanju od 10 mj, a tijekom kojega je, u društvu prijatelja, prešao 8000 km.

Od tada je prošlo dugih 16 godina, a koje je Rostuhar proveo, kako drugačije nego, putujući i realizirajući niz različitih projekata. Pod njegovim su budnim okom i britkim perom tako stasali primjerice: “Hrvatska iz zraka”, “Snowman trek” u Butanu i osmomjesečno putovanje motociklom od Zagreba do Capetowna po istoku afričkog kontinenta. Trenutno radi na trogodišnjem projektu “Polarni san”, a u sklopu kojega želi upoznati i dokumentirati tradicionalne kulture Arktika te način na koji klimatske promjene utječu na život na sjeveru.

Umjetnik kojega su drugi uvjerili da je to što radi umjetnost, svoje “sljedbenike” redovito obaviještava o tome u kojem se kutku svijeta trenutno nalazi i kakav je tamošnji život. Zanima te kako izgleda i koliko košta norveška pizza? Htio bi zaviriti u backpack putnika koji se sprema u najhladnije kutke zemlje? Ili te pak više interesiraju afričke zemlje, ondašnja plemena te bogati biljni i životinjski svijet? Sve to, i ne samo to, možeš naći na njegovoj stranici čiji je link u nastavku.

Facebook stranica

Hrvoje Ivančić

11149589_876792099026430_6591300514048277910_o

Spoj povijesti i putovanja nikada nije bio opipljiviji nego u radu i djelu Hrvoja Ivančića. Ovaj diplomirani povjesničar živi da putuje, a putuje da bi živio. I pisao, jasno. Autor je brojnih reportaža i triju knjiga: Dunavski blues”, Samsara – Put na Istok” i Za’atar – priče s Bliskog istoka”.

Želite li zakoračiti dublje u teme poput rata u Siriji i njegovog korijenja, dobro je znati da je Ivančić u suradnji s Goranom Šafarekom napravio film Sirija – zemlja na raskrižju”, a o kojemu više informacija možete naći na njegovom webu, odnosno na njegovim stranicama na društvenim mrežama.

Dijelovi iz njegovih knjiga i članaka te pozivi na različita događanja, uz veliku brojku fotografija i video isječaka koje donosi s dalekih putovanja, samo su maleni dio onoga u što ćete uroniti odlučite li se upoznati s njegovim djelom. Naposljetku, ne zaboravimo reportaže iz: Ugande, Konga, Južnog Sudana, Indije, Pakistana i Sirije.

Facebook stranica

Tomislav Perko

180 copy

Nekoć broker, danas jedan od najupečatljivijih hrvatskih putopisaca. Običan dečko s kvarta koji se, ne tako davne, 2008. godine uslijed globalne financijske krize, odlučio ostaviti odijela i kravate te započeti jedan posve novi život. Kakav? Onaj izvan okvira 9-17 h. Onaj spontani i pomalo divlji. Onaj koji ne nalaže strogo planiranje svakoga koraka, ali čija sloboda s druge strane nalaže dodatnu odgovornost.

Autor je dviju knjiga. Prva od njih, “1000 dana proljeća” definitivan je odmak od dotadašnjih kraćih objava po društvenim mrežama kojima je već od prvih dana pridobio mnogobrojne simpatizere, ali i trenutak u kojemu, kako kaže, “i službeno postaje pisac”. U toj knjizi sasvim čvrsto korača po svojoj nutrini te nam ju gotovo na dlanu iznosi, ne zaobilazeći pri tom niti one mračne dijelove poput financijskih problema i dugovanja. U drugoj nam knjizi, “1000 dana ljeta”, Perko opisuje svoje novo putovanje oko svijeta, a za kojega je posjetio primjerice: Tursku, Iran, Indiju, Australiju, Tanzaniju i Peru. Tek nam ostaje vidjeti što nam sljedeće sprema…

Facebook stranica

Maja Klarić

55550_464740264964_521699_o

Rođena Šibenčanka, Maja Klarić, nikada nije dvojila oko toga da su joj putovanja i pisanje najdraži hobiji, a opisuje ih i kao “svojevrstan unutarnji poziv”. Plivala je i bavila se društvenim aktivizmom, pa ipak ništa joj nije toliko prirodno leglo kao kombinacija putovanja i poezije.

Obišavši gotovo cijelu Europu, Maja se dotakla i nekih udaljenijih krajeva, poput: Brazila, Maroka i Turske, a odakle nam po povratku donosi niz krasnih poetskih djela. Na tim je temeljima nastala njena zbirka poezije “Život u ruksaku”, a koja je podijeljena u nekoliko ciklusa.

Kojih? Ispočetka su to pjesme o polasku, kolodvorima i rastajanjima s obitelji. Kako zbirka odmiče tako se i ciklusi mijenjaju pa zaključno dolazimo do poezije o povratku, rastajanju sa suputnicima i lekcijama koje smo naučili na putu. Odlučiš li zaviriti u njen svijet, pripremi se da bi te moglo očarati ono što ćeš ondje zateči. Ne, nije to ništa nesvakidašnje. Upravo suprotno, toliko je normalno i sveprisutno da si prestao i primjećivati.

Osim zbirke “Život u ruksaku” vrijedi istražiti i sljedeća njena djela: zbirke “Quinta Pitanga“ i “Nedovršeno stvaranje“ te “Vrijeme badema”, a koje je za sada njeno jedino prozno djelo.

Facebook stranica

Hrvoje Jurić

SAM_0934-compressor

Priča Hrvoja Jurića, putopisca iz Vrbice nedaleko Đakova, počinje u kolovozu 2011. godine kada se sa svojom starom specijalkom, Ajkulom, uputio u prvu u nizu svojih budućih avantura. U sklopu je tih putovanja do sada objavio putopisni roman “Marijanov put”, ali i foto knjigu “Cestom leda do kraja svijeta”.

Posljednja avantura zapravo je bila dijelom humanitarnog projekta “Možemo zajedno”. Cilj je bio prikupljanje financijske pomoći za 15 obitelji, odnosno udovica koje čekaju rješenje na obiteljsku mirovinu pa tijekom toga iščekivanja žive praktički bez prihoda. Put od Londona do Istanbula dug je 3500 km. Jurić ga je odlučio odvoziti upravo u tu svrhu jer se i njegova obitelj nekoliko godina ranije, nakon očeve smrti, našla u istoj nezavidnoj situaciji.

Iako se ne smatra biciklistom, bicikl smatra idealnim prijevoznim sredstvom za proputovati Europu. Vjeruje da putujeći njime idete dovoljno brzo da nemate osjećaj stajanja na mjestu, a s druge strane dovoljno polako da stignete doživjeti područje kojim prolazite. Zanima li te kako je spomenuti projekt izgledao na cesti, u nastavku ti dajemo link pa slobodno zaviri i ugasi znatiželju.

Facebook stranica

Kupi autobusnu kartu za svoje sljedeće putovanje na Vollo