Najmlađi u autobusu: Sigurno i zabavno putovanje busom!

rsz_boy-2715279_1280

Dobra vijest je da se najmlađi uz našu prisutnost mogu posve sigurno voziti u busu. Za početak ne zaboravimo da su autobusi dokazano sigurniji oblik prijevoza od jedne do druge točke, no što su to automobili. I sami smo tome svakodnevni svjedoci. Dakle, birajući autobus, zapravo biramo sigurnost.

No, kako organizirati da je djeci, uključujući i one najmlađe, udobno i ugodno tijekom putovanja? Evo kako:

1. pravilo: Pripremite dijete za putovanje

rsz_providence-doucet-154365

Bez obzira na strku uoči putovanja pokušajte maksimalno ispoštovati djetetov dnevni ritam. Potrudite se da raspored hranjenja, igre i spavanja ne bude narušen uoči puta jer bi to moglo izazvati neželjenu nervozu. Prije nego se otpustite u avanturu pobrinite se da dijete bude udobno odjeveno, sito i naspavano.

Jasno, itekako je moguće da unatoč poštivanom dnevnom ritmu te sitom i naspavanom djetetu sve krene nizbrdo. Moguće je da sam čin putovanja i vrve oko djeteta njemu bude prevelika gnjavaža pa vam u busu bude nemoguće izbjeći suze i vrištanje.

Prošli smo to… I da, svakako nije ugodno. No, ne postoji ništa što u tom trenutku možete učiniti osim dati sve od sebe da zabavite i umirite svoje dijete. Ostali putnici bi trebali pokazati strpljenje i suosjećanje. Djeca tek uče odgovarati na stresne situacije, a odrasli su ti koji bi se trebali prisjetiti da su jednom i sami bili – djeca.

2. pravilo: Pametno se spakirajte

rsz_erol-ahmed-48243

Kad krećete s djetetom na putovanje, od klasičnih putnih torbi i kofera koje morate vući sa sobom, definitivno su backpack ruksaci bolja opcija. Imate ih raznih dimenzija u ovisnosti koliko prtljage nosite. Jednom kad u njega potrpate sve što vam je potrebno, stavite ga na leđa i that’s it. Imate potpuno slobodne ruke.

Za vas koji se ne vidite s tim, predlažemo da posegnete za sklopivim putnim torbama. Ima ih sačinjenih od raznih materijala. U njih je najbolje pakirati stvari koje ćete putem trošiti. Poput hrane, pelena i sl. Jednom kada sadržaj potrošite, sklopite ju i spremite. Odjednom imate torbu manje! Super, zar ne?

3. pravilo: Dođite ranije i smjestite se prije nego nastane gužva

rsz_road-2593826_1280

Putujete li s djetetom zaboravite pakiranje u zadnji tren i trčanje na kolodvor. Ozbiljno, spakirajte se na vrijeme i dođite dovoljno rano da čim vozač dopusti ulazak putnika u bus, budete spremni. Garantirano će vam pola tereta otpasti s leđa čim odložite prtljagu.

Ako vaše dijete ima već koju godinu, najbolje će biti da ga vodeći za ruku jednostavno uvedete u bus. One najmlađe koji još nisu sigurni na svojim nogicama, stavite u nosiljku okrenutu prema sebi. Na taj će vam način odlaganje prtljage, pronalazak sjedala, smještanje u busu biti daleko ugodnije. Također, beba će time biti izolirana od znatiželjnika i općenito strke.

Naposljetku, mirno s djetetom i ruksakom u kojem imate najpotrebnije (pelene, kašice, sendvič, sok, rezervnu odjeću… ovisno o starosti mališana) zauzmite svoje sjedalo i putovanje može početi!

4. pravilo: Situaciju u busu maksimalno prilagodite djetetu

rsz_laura-lee-moreau-72069

Ako vaše dijete ne voli blizinu nepoznatih osoba, pokušajte zamoliti ostale putnike da mu ne tepaju i ne diraju ga. Dijete svakako treba naučiti na prisutnost drugih, no ne želite ga tome učiti u situaciji kada se sljedećih nekoliko sati morate voziti tim busom.

Zapravo, najbitnije je poznavati svoje dijete. Za slučaj da bi mu to bio preveliki stres nema ništa loše u tome da zbilja zamolite putnike koji sjede blizu vas da ga ne diraju. Uostalom, vjerujemo da nikome nije u cilju voziti se satima uz plač i nervozu najmlađih.

5. pravilo: Ako možete, povedite suputnika… odraslog 😛

rsz_window-932760_1280

Prisutnost još jedne odrasle osobe koju vaše dijete poznaje i prema kojoj gaji simpatije definitivno može biti od ogromne pomoći. Angažirajte tetu, ujaka, baku, dedu… nekoga tko je zabavan i s kime dijete voli provoditi vrijeme da vam se pridruži na putu.

Naposljetku, putovanje autobusom s djetetom, nije nemoguća misija. No, nećemo si lagati, teže je nego kad putujete sami i može postati prilično naporno ako ne budete u mogućnosti smiriti nervozno dijete. Odraslima je nerijetko višesatno gledanje kroz prozor odmor za dušu, no djeci će to biti interesantno koju minutu, nakon toga potrebno ih je zabaviti nečim novim.

Ubacivati neprestano nove zanimljive fokuse pred djecu zna biti priličan izazov u busu gdje nema šetnje uokolo, hranjenja golubova, ljuljanja, vrtuljaka itd. Ipak dobra organizacija čini čuda. Uz nju i sve ono što se na prvu čini nemoguće, vrlo brzo postaje itekako moguće. Ne vjerujete li, probajte!

Kupi autobusnu kartu za svoje sljedeće putovanje na Vollo