Najljepši dvorci Hrvatske…

Otmjene građevine koje pričaju o povijesti

Dvorci su impozantne građevine korištene kao stalna rezidencija za pripadnike vladarske, odnosno plemićke obitelji. Kroz povijest bili su izvorište radnje za mnoga kulturno-umjetnička djela te su do danas ostali neiscrpan izvor inspiracije, baš kao i omiljeno mjesto stvaranja i boravka za mnoge umjetnike.

U Hrvatskoj je najveći broj dvoraca nastao u vrijeme srednjega vijeka, a što je posebno bitno napomenuti budući da je vrijeme izgradnje pojedinog dvorca imalo nesumnjivo najveći utjecaj na njegov konačan izgled. Osim što odišu tajanstvenošću, dvorci su ponajbolji svjedoci jedne minule povijesti, a koja je kroz njih ostala, na sebi svojstven način, sveprisutna sve do danas.

Usprkos tome što je veliki dio dvoraca u Hrvatskoj doživio svoju restauraciju te je otvoren za posjetitelje, ipak postoji nemali broj onih koji još uvijek vape za obnovnom. Mi vam ovom prilikom donosimo naš top izbor, a koji nije bio nimalo lak. Naposljetku nije ni bitno jeste li odabrali jedan od ovih, ili neki sasvim drugi dvorac po osobnom guštu. Bitno je povremeno se podsjetiti da iza našega vremena stoje neka druga, davna, vremena, a koja su iza sebe ostavila mnoge bisere koje vrijedi sačuvati od raspadanja.

Dvorac Trakošćan

Trakošćan je jedan od najpoznatijih, ako ne i najljepših, dvoraca u Hrvatskoj. Datira još iz konca 13. stoljeća no svoj je današnji izgled dobio u 15. stoljeću, a čemu je zapravo presudila odluka obitelji Drašković da dotadašnju utvrdu prenamijeni u rezidencijalni dvorac.

Paralelno uređivanju dvorca, nastaje i prekrasno veliko jezero koje do danas plijeni poglede zadovoljnih posjetitelja. Izgleda da je odluka da se perivoj uredi po uzoru na engleske parkove toga doba i danas iznimno cijenjenja i pozdravljena.

Više informacija o Trakošćanu, kao i radno vrijeme te cijene ulaznica potražite na službenoj stranici.

Dvorac Ozalj

Ovo je prekrasno zdanje izgrađeno na litici ispod koje protječe rijeka Kupa, a svoj konačan izgled dobiva u 18. stoljeću. Prilično kasno, rekli bi neki, s obzirom na to da je dugo vremena trajala izgradnja, ili bolje reći nadogradnja kojom se došlo do današnjeg izgleda.

Jedna od zanimljivosti jest ta da ćete, da biste uopće ušli u stari grad Ozalj, morati prijeći drveni most koji je nekada imao obrambenu funkciju. Naime, srednji stup koji nosi most nekoć je bila kula stražarnica koja je služila za obranu.

Za više informacija i točnu lokaciju posjetite službenu stranicu TZ Ozalj.

Dvorac Mailath

Smješten u Donjem Miholjcu, Mailath je jedan od posljednjih izgrađenih, ali i najočuvanijih dvoraca. Pažnju posjetitelja svakako plijeni svojim lovačkim stilom, odnosno brojnim kulama, visokim krovištima, ukrasnim dimnjacima i prostranim terasama iz razdoblja neoklasicizma.

Bajkovitost upotpunjuje perivoj, a sama unutrašnjost dvorca koji je originalno izgrađen za mađarsku obitelj Mailath, nije otvorena za javnost. Bitno je spomenuti kako se podno njega nalazi, ranije izgrađen, prizemni barokni dvorac Prandau.

Ako niste utažili znatiželju, više informacija pronađite na stranici TZ Donji Miholjac.

Veliki Tabor

Veliki Tabor obnovljen je 2011. godine, a čini jedan od ponajbolje sačuvanih primjera kasno srednjovjekovnih i renesansnih zdanja u Hrvatskoj. Smješten na zapadnom dijelu Hrvatskog zagorja njegova gradnja završava prije kraja 15. stoljeća. 

Je li vam poznato ime Veronika Desinić? Tako je. Riječ je o legendi koja govori da je Veronika Desinić, lijepa i nesretno zaljubljena djevojka, upravo radi svoje zabranjene ljubavi ostala zazidana u stijeni viteškog salona. Njena je patnja, kako kaže legenda, toliko jaka da se njeni krici iz zidina dvorca čuju sve do danas.

Želite li posjetiti Veliki Tabor detaljne informacije potražite na njegovoj službenoj stranici.

Dvorac Oršić

Dvorac Oršić izgrađen je 1756. godine, a danas se u njemu nalazi Muzej seljačkih buna, a u neposrednoj mu je blizini spomenik Matiji Gupcu kojega je izradio Antun Augustinčić.

Osim navedenog, posjetitelji mogu razgledati i kapelu Sv. Franje Ksaverskog, ali i zaviriti u vinski podrum.  Za detaljne informacije svakako posjetite stranicu Muzeja seljačkih buna.

I tu ćemo za sada stati. Ovo je tek pet, od uistinu velikog broja dvoraca u Hrvatskoj, a koji zaslužuju vašu pažnju. Bili vam u blizini ili ne, svakako isplanirajte svoj posjet i uživite se u jedan sasvim drugačiji život, a kojem svjedoče upravo ova velebna zdanja.

Kupi autobusnu kartu za svoje sljedeće putovanje na Vollo