Kako se u busu udobno smjestiti i odspavati?

rsz_annie-spratt-256172

Neovisno tome spremaš li se na put unutar Hrvatske ili van nje, autobusi su često najisplativiji način putovanja. Unatoč tome, često znaju biti prilično neudobni poželiš li nakratko odrijemati. Ali ne brini, donosimo ti trikove uz pomoć kojih ćeš zadrijemati i prije nego izađete na autocestu.

Majstor spavanja u uspravnom položaju

Ako nemaš dovoljno sreće da je sjedalo pored tebe prazno, a što bi ti omogućilo ležanje, morat ćeš spavati u sjedećem položaju. Da bi upao u duboku REM fazu spavanja mišići ti trebaju biti skroz opušteni. Zbog svoje mekoće može ti pomoći jastuk za vrat. Njime podupri glavu i odmori. (Također pomaže spriječiti da padneš ili da slučajno zasliniš stranca koji sjedi pored tebe!) Još jedan mali trik, dođi na autobusnu stanicu ranije tako da uhvatiš mjesto kraj prozora kako bi se za veću udobnost mogao nasloniti na prozor i tako odspavati. Ne zaboravi položiti sjedalo ako je moguće. (Zapamti: u busevima to obično nije moguće na sjedalima u zadnjem redu.)

Mudro se spakiraj

Za razliku od temperature u svom automobilu, temperaturu u busu nisi u prilici sam regulirati, a ako je prevruće ili prehladno temperatura će ti svakako otežati spavanje. Dakle, odjeni se slojevito. Prvo odjeni laganu košulju ili majicu kratkih rukava, a zatim kakvu deblju vestu. Zatim, si spakiraj maleni pokrivač ili pashminu u slučaju da trebaš dodatnu toplinu. Također je pametno ubaciti u torbu masku za oči i čepiće za uši. Blokiranje svjetla, zvuk suputnikova hrkanja ili telefonskog razgovora povećava šanse za san.

Pažljivo odaberi vrijeme putovanja

Autobusi koji kreću rano ujutro ili kasno noću obično imaju najmanje putnika. Kupiš li kartu za jednu od ovih dviju kombinacija povećavaš vjerojatnost da ćeš imati cijeli red za sebe, a što bi ti itekako moglo olakšati spavanje u busu. Putovanje preko noći pruža ti prednost, jer ćeš naravno prirodno lakše utonuti u san. Bonus: promet bi trebao biti rjeđi što ti omogućava brži dolazak na odredište.

Kupi autobusnu kartu za svoje sljedeće putovanje na Vollo