Kad godišnji odmori odmagle, putujmo kroz putopisne knjige domaćih autora

Untitled design (2)

Putopisi su s pravom sve popularniji, a mi smo odlučili olakšati i tebi i sebi te ovom prilikom ističemo neke od najintrigantnijih putopisa nastalih od 2000. naovamo. Vani kiša, a ti doma omotan dekom s čajem u ruci putuješ kroz knjige. Ha, što kažeš? 🙂 A može i ovako… Ti u busu, upravo uronjen u svoju najnoviju avanturu i u potrazi za dodatnim elanom?

Afrika – misija na crnom kontinentu (Miro Aščić)

1_Putopis

Miro Aščić, inače novinar i snimatelj, svoje je putopisne priče i doživljaje objedinio u knjizi naslova Afrika – misija na crnom kontinentu. Aščić je otputovao u Kongo gdje nije samo bilježio nego je i živio svoju afričku priču. Obišao je još Keniju, Ruandu i Zanzibar, a posljedično je svim znatiželjnicima približio Afriku kakva jest. Radije razmišljajući o tome kako pomoći kontinentu zavijenom u siromaštvo i bijedu, uronjenom u vlastite nedaće, nego o tome što s toga kontinenta može “uzeti” za sebe, Aščić donosi sasvim nov pristup u kojemu premješta fokus s toga što nam određeno mjesto može ponuditi, na to kako mi možemo doprinijeti napretku toga mjesta.

K2 – Trijumf i tragedija (Stipe Božić)

2_Putopis

”S nadmorskom visinom od 8611 metara, K2 je drugi najviši vrh na svijetu. Smatra se jednom od najtežih i najopasnijih planina. Poznata je i kao Divlja planina, i to zbog druge najviše stope smrtnosti među penjačima na planinama višim od 8000 metara. Svaki četvrti alpinist koji se popeo na vrh, poginuo je. Za razliku od Annapurne, planine s najvećim brojem pogibija, K2 nije nikad osvojen zimi.”

Ovo nije putopis u kojemu ćeš čitati niz stranica pretrpanih kakvim povijesnim podacima. Ovo je knjiga koja detalje o povijesnim osvajanjima, razne zanimljivosti o narodima i pejsažima s kojima se susreću putnici penjači, donosi tako vješto da će u tebi sasvim sigurno probuditi znatiželju za kojim podatkom više. Istovremeno, uopće nećeš imati osjećaj kao da je riječ o podacima, već o stvarnome životu. Duboko udahni, a potom provjeri što kada sreću od sigurnog osvajanja vrha prekine, daleko opasniji, silazak za kojega te uhvati nemilosrdna oluja koja ne misli stati!

Dodir Orijenta (Juraj Bubalo)

3_Putopis

Netipični putopis, iliti zbirka kratkih priča s putovanja po zemljama Istoka, a koje su poredane kronološki. Intimno svjedočanstvo načitanog putopisca o susretu Istoka i Zapada u jednoj osobi, a koji inspiraciju za svoja putovanja pronalazi u djelima omiljenih autora – i samih umjetnika.

“Od Grčke i Bliskog istoka do Šri Lanke i Kambodže, Bubalov Dodir Orijenta otvara svjetove kakvi se mogu naći samo u oku i duhu strasnih putnika.”

Za’atar – Priče s Bliskog istoka (Hrvoje Ivančić)

4_Putopis

Ako si ranije čitao Ivančićevu Samsaru – Put na Istok, onda ćeš od njegove zadnje knjige, Za’atar, s pravom očekivati puno. Samsara je prava poslastica za ljubitelje putopisa. Ulične boje, melodije tamošnjih cesta, žamor glasova, let ptica ka slobodi, opipljive koktele osjećaja… sve ćeš to moći udahnuti kroz njegovo pisanje. Unutarnja previranja, sumnje, neodlučnosti. Intiman rast, proboj emocija, nadu. Sve ćeš okusiti. Sve će te taknuti duboko ispod kože i ostaviti trag.

Planirat ćeš putovanje na Istok. Nakon Samsare ćeš googlati, dok će ti Za’atar sasvim spontano da i ne primijetiš smjestiti kartu u džep. Naposljetku možda nikada i ne otputuješ na Istok. Možda nikada fizički ne uroniš sebe u te ulice, tu povijest, te razgovore… U ta lutanja. No s Ivančićem ćeš se tome, iz udobnosti svoga doma, približiti opako, opako blizu.

Cestom leda do kraja svijeta (Hrvoje Jurić)

5_Putopis

“Snježna oluja protutnjala je kroz mene. Apsolutno ništa nisam vidio, samo sam spustio glavu i pokušao ostati na cesti. Jan mi je pričao o ovome. U nedjelju je na Kvanangsfjelletu bilo još gore, rekla mi je gospođa iz dućana. Tek kad doživim ovako nešto shvatim koliko sam slab, ništavan i nadobudan kad se suprotstavim prirodi.” – Hrvoje Jurić

Pred tobom je knjiga koja govori o 36 dana dugom putovanju za kojega je Hrvoje biciklirao od Osla do Nordkappa. Na temperaturama koje su znale pasti i ispod – 20°. Pred tobom je knjiga koja svjedoči o preko 2 000 prijeđenih kilometara na Mrc’ni s preko 30 kg prtljage, o 10 do 12 sati svakodnevno provedenih na cesti, s tri sloja odjeće i fotografskom opremom. Rezultat je uzbudljiva fotopriča o putovanju do kraja svijeta.

Vrijeme badema (Maja Klarić)

6_Putopis

Četvrta knjiga Maje Klarić nosi naslov “Vrijeme badema”, a donosi opis njena hodočašća Camino de Santiago u Španjolskoj. Pitate li Maju s čime počinje putovanje reći će vam: “Od trenutka kada zatvorite vrata vlastitoga doma i krenete.” Ako ste se ikada pitali je li ključ u putovanju ili dolasku na cilj, ovo će vam djelo pružiti izvrsnu, praktički jedinstvenu, priliku da odgovor pronađete ondje gdje drugi ne mogu prodrijeti, ondje duboko – u  samome sebi.

Ovo je prvo Majino djelo u prozi, a koje dolazi nakon tri zbirke putopisne poezije: “Život u ruksaku” svjedoči njenim putovanjima po Europi, “Quinta Pitanga” nastaje tijekom njena rezidencijalnog boravka u Brazilu te “Nedovršeno stvaranje” napisano tijekom njena putovanja po Peruu, Boliviji, Argentini, Čileu i Ekvadoru.

Slane banane (Riana Petanjek)

7_Putopis

Katkada je možda najbolje pustiti autore da pričaju o svojoj knjizi. Riana Petanjek svoje sla(v)ne banane opisuje veoma živopisno sljedećim riječima: “Kad sam krenula pisati knjigu‚ Slane banane’ brzo sam odlučila da ću ipak morati odvojiti samo neke, možda najzanimljivije ili najluđe avanture. Kako me ugrizao majmun na tajlandskom otoku, kako mi je bilo samoj voziti Route 66 na Harleyu, kako je spavati u pustinji s devama, kakav je život u Indiji, zašto je Kuba beskrajno lijepo mjesto, što možete očekivati ako krenete na mjesec dana u Kambodžu, što je zajedničko Dubaiju i Vegasu… I mnoge druge zanimljivosti stavila sam na jedno mjesto i nazvala Slane banane, a zašto baš tako, pronaći ćete na stranicama iste.”

U zemlji zmaja (Davor Rostuhar)

8_Putopis

Davor Rostuhar već je mnogo puta dokazao da je čovjek od izazova, pomicanja granica, doticanja nemogućeg. I dok se on bavi pomnim planiranjem svog sljedećeg pothvata, točnije svoje polarne ekspedicije, mi držimo fige da projekt prođe u pozitivnom tonu, a istovremeno se “častimo” njegovim ranijim djelima.

“U zemlji zmaja” knjiga je koja govori o jedinoj zemlji svijeta koja svoj razvoj ne temelji na BDP-u, već na BNS-u, odnosno na bruto nacionalnoj sreći. Sreći? Da, sreći. No, to nikako nije jedina posebnost Butana, a koje su to druge potražite u njegovim stihovima koji odišu hrabrošću spram putovanja, hrabrošću spram pisanja, hrabrošću spram života i upoznavanja samoga sebe, ali i drugih onakvima kakvi jesu.

Za slučaj da se prvi puta upoznajete s Davorovim opusom navodimo ranija djela: “National Geographic – Hrvatska iz zraka” (2014), “Degustacija slobode” (2012), “Džungla” (2009), “Na putu u skrivenu dolinu” (2006), “Samo nek’ se kreće” (2003).

Naš čo’ek u Africi (Željko Garmaz i Maja Sajler Garmaz)

9_Putopis

“Hrvatski misionar u kraljevstvu planinskih gorila.”

Priča je ovo o hrvatskom misionaru, fra Ivici. Priča je ovo i o Ruandi, državi središnje Afrike bez izlaza na more. Priča o, kako Željko Ivanković piše: “… etičkoj tragediji kataklizmičkih razmjera i obećavajućoj sadašnjosti ili čudesna priča o Kongu ili, pak, o Kibehu, svojevrsnom afričkom Lurdu, afričkoj Fatimi, afričkom Međugorju, kao i o brojnim afričkim iskustvima, putositnicama, pa ako hoćete i bizarnostima, čine ovu knjigu i rijetko zanimljivim, atraktivnim putopisom.”

1000 dana ljeta (Tomislav Perko)

10_Putopis

Nakon prvih 1000, slijedi 1000 drugih. Nakon proljeća, slijedi ljeto. Nakon jednog Perkovog putopisnog hita, slijedi drugo. 1000 dana ljeta, dugo je očekivani putopisni as iz Tomislavova pera, a čini svojevrsni nastavak prvijenca naslova 1000 dana proljeća.

“Dok većina nas svoje živote živi na tračnicama, zakukuljeni u čahuru svakodnevice, ušablonirani u društvene norme u kojima je odlazak na posao, kući, u trgovački centar, spavanje i opet na posao vrhunac života….Perko je tom načinu života pokazao prst srednjak i opleo po svome. Čitajući njegovu knjigu, na trenutak sam i sam izašao iz spomenute čakure i osjetio miris ostatka Zemlje, Ono što je najbitnije, svima je oplio šamar i rekao: ‚Bar jednom u životu napravi što želiš’. Mi ćemo po običaju pronalaziti razloge zašto to ne možemo, a zapravo se bojimo….Bojimo se čega? U konačnici svi ćemo umrijeti, samo je pitanje kako smo proživjeli život. Ispunimo si bar jednu životnu želju. Perko kaže da možemo, pa čak i s 50 kn dnevno, koliko troši na svojim putovanjima.” – Bloger Krule

Uživaš li i ti u putopisima? Putuješ li kroz knjige? Javi nam se sa svojim dojmovima, prijedlozima, dragim ili malo manje dragim naslovima! :)

Kupi autobusnu kartu za svoje sljedeće putovanje na Vollo