Gdje otići i što raditi ove jeseni u Hrvatskoj

Sezona kupanja na moru je završila, no to ne znači da trebate zaključiti sezonu putovanja i isprobavanja novih stvari. Doba festivala, koncerata, sajmova i ostalih zabavnih događanja ne završava tijekom jeseni, samo se većinom premješta s obalnih u kontinentalne, unutrašnje dijelove. Saznajte koja mjesta i događaji bi trebali biti na vašem itineraru u autobusnoj pustolovini kroz listopadsku i studenu jesen.

Zagreb

Centar ljudi i događanja tijekom cijele godine, izuzev nekoliko ljetnih mjeseci kad se njegovi građani presele na more. Zagreb turistima svaki dan nudi nešto novo, bilo u vidu festivala filmova i nogometa, bilo u pogledu atraktivnih izložbi i sajmova. Zagreb se usto zgodno nalazi na prometnom raskrižju Hrvatske tako da, ako želite posjetiti i druga mjesta navedena u ovom vodiču – planinske predjele, slavonsku ravnicu ili jadransku obalu – već za nekoliko sati možete stići tamo. Što se šume i planina tiče, valja istaknuti da je Zagreb dom parku prirode Medvednica, koji se nalazi nekih pola sata vožnje tramvajem od centra Zagreba. Želite li doživjeti jesen u svom punom koloritu, svakako vam preporučujemo da predvidite jedan dan za uspon na omiljenu zagrebačku planinu.

city of zagreb

Što se zanimljivog događa u Zagrebu od 15. 10. do 30.11.?

Zagrebački klubovi Dinamo (nogomet) i PPD Zagreb (rukomet) već godinama igraju Ligu prvaka pa u ovom razdoblju možete posjetiti neku od utakmica skupine. Nogometni fanatici bi svakako rezervirati vrijeme od 27. do 30. listopada za posjet Football Festu.

U razdoblju od 8 do 10. studenog Zagreb će se nametnuti kao glazbena prijestolnica regije. U Tvornici Kulture 8. studenog svira post punk band White Lies, 9. studenog Arenu će zaraziti groznica Justina Biebera, a 10. studenog na pozornici KC Dražena Petrovića nastupit će kultni alt-rock band Placebo.

Od 8. do 13. studenog knjiški moljci i gameri će doći na svoje. Zagrebački velesajam će u tom periodu ugostiti Interliber i infoGamer. Na Interliberu ćete moći upoznati svoje omiljene autore, kupiti knjige po nižoj cijeni te sudjelovati u brojnim radionicama i okruglim stolovima. A na infoGameru ćete moći isprobati najnovije video igre svjetske i domaće produkcije, (VR) hardver te sudjelovati u eSports turnirima.

Čim se odmorite od knjiga i video igara, možete prijeći na filmove jer se već 14. studenog otvara Zagreb Film Festival. Bogati program uključuje projekciju dugometražnih i kratkometražnih filmova, Bibijadu (dječji filmovi), retrospektivu Orsona Wellesa i još mnogo popratnih događanja. ZFF završava 22. studenog. 19. studenog u Zagrebu se (ali i ostatku zemlje) održava Europska noć kazališta. Za ljubitelje tenisa, treba spomenuti da će se u Areni Zagreb od 25. do 27. studenog igrati finale Davis Cupa između Hrvatske i Argentine. Kraj studenog ponajviše će obilježiti božićni sajam Advent u Zagrebu, koji počinje 26. studenog. Cijelo ovo vrijeme, točnije sve do 8. siječnja, moći ćete posjetiti izložbu “Portreti sadašnjosti” Alberta Giacomettija.

medieval fortress medvedgrad on medvednica near zagreb

Risnjak

Maštate o kratkom odmoru u planinama, daleko od ljudi, a blizu medvjeda, u ugrijanoj i zaštićenoj drvenoj kućici? Onda je nacionalni park Risnjak pravo mjesto za vas. Šuma u jesen oživljava u svim bojama, a još nije prehladno za šetnju po utabanim i skrivenim stazama. Risnjak predstavlja dom divljim životinjama poput medvjeda, risa, vuka, divlje svinje i divokoze, no šanse za međusobni susret na označenoj stazi su male. Medvjeda ćete sigurno rjeđe sresti u ovom razdoblju jer se sprema na zimski san, a možete se smatrati zaista sretnima ako vidite ugroženog risa.

risnjak mountain

Risnjak u razdoblju od 15.10. do 30.11.

Ulaznica za odrasle osobe tijekom godine je simbolična – iznosi tek 45 kuna te vrijedi dva dana. Možete unajmiti smještaj s doručkom, polupansionom ili punim pansionom po povoljnijoj cijeni od one u sezoni. Vikendom se možete provesti i kočijom. Važno je napomenuti da planinarski dom Josip Schlosser Klekovski radi do 31. listopada.

risnjak - source of river kupa

Istra i Kvarner

Istra i Kvarner se mogu podičiti dugom turističkom tradicijom što se najbolje ogleda u rasporedu događanja tijekom cijele sezone. Bilo da je riječ o brojnim rock koncertima i zanimljivim izložbama u Rijeci, bilo da se u manjim mjestima organiziraju gozbe u čast bundeva, maruna, tartufa ili liganja, na području Istre i Kvarnera nikad vam neće biti dosadno. Pa ni u kišovitu jesen!

rijeka croatia korzo

Što se zanimljivog događa u Istri i na Kvarneru od 15. 10. do 30.11.?

U Muzeju grada Rijeke i Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja do 21. prosinca je otvorena izložba “Prvi na svijetu – 150 godina riječkog torpeda”. Torpedo je naime izum Hrvata Ivana Blaža Lupisa Vukića, koji je s njegovom proizvodnjom počeo davne 1866. u Rijeci. U riječkom Prirodoslovnom muzeju, do 28. veljače sljedeće godine, aktualna je izložba o dinosaurima – Divovi Patagonije. Ljubitelji znanosti i znanstvene fantastike u periodu od 14. do 16. listopada mogli bi svratiti na konvenciju fantastike Rikon. U hrvatskom središtu rock scene 18. listopada ćete moći poslušati Battleme i Mike Watta (na različitim lokacijama).

Rijeci bliski Lovran do 23. listopada organizira Marunadu, gozbu u čast maruna, veće sorte pitomih kestena, a ako vam nije predaleko, od 22. do 23. listopada možete skoknuti do Livada, mjestašca nedaleko Motovuna, gdje se održava Tuberfest, sajam istarskog bijelog tartufa. Od 3. do 5. studenog Poreč ponovno ugošćuje automobilističko natjecanje – Rally Poreč, a Pula je od 4. do 6. studenog doma maštovitim ručnim kreacijama na Hand made festu.

istrian truffles

Plitvička jezera

Plitvička jezera turisti uglavnom posjećuju tijekom ljeta, u srpnju i kolovozu, kad su karte najskuplje, a gužve nesnosnije od toplog vremena. Je li tada i najljepše vrijeme za posjetu najpoznatijeg nacionalnog parka? Ovisi o osobnim preferencijama, svako godišnje doba na Plitvičkim jezerima ima svoje čari. Ali jedino će vam u jesen Plitvice otkriti svo bogatstvo svog biljnog kolorita. Od padajućeg lišća preko pitoresknih puteva i mostova pa do visokih vodopada, svaki moment koji uhvatite kamerom (a radi izostanka horde turista imat ćete dovoljno vremena za namještanje kadra) izgledat će čarobno šaroliko.

plitvice waterfall in autumn

Plitvička jezera u razdoblju od 15.10. do 30.11.

Cijene karata su osjetno niže. Do 31. listopada, cijena jednodnevne karte za odraslu osobu iznosi 110, a dvodnevne 180 kuna. Cijena, normalno, uključuje vožnju elektro-brodom na jezeru Kozjak, panoramskog vlaka, osiguranje i PDV. Od 1. studenog do 31. prosinca cijena jednodnevne ulaznice će vas koštati samo 55, a dvodnevne 90 kuna. Ipak, važno je napomenuti da su u tom razdoblju panoramski vlakovi i elektro-brodovi izvan funkcije, a dva ulaza zatvorena. Cijene hotela u navedenom razdoblju (s uključenom ulaznicom) su također mnogo povoljnije.

plitvice lakes in autumn

Dubrovnik

Što zbog svoje odlične pozicije na jugu, što zbog bogate turističke tradicije, dubrovačka sezona ne završava krajem kolovoza. Vrijeme je još uvijek toplo, a grad je bogat sadržajima. Na sreću, ne i turistima. U jesen normalno možete šetati Stradunom i Gradskim zidinama.

stradun dubrovnik

Što se zanimljivog događa u Dubrovniku od 15. 10. do 30.11.?

U periodu od 20. do 23. listopada Dubrovnik će biti domaćin Good Food festivala hrane te Dubrovnik Film Festivala. Na obližnjem otoku Lokrumu do 31. listopada možete pogledati zanimljivu izložbu Rikard lavljeg srca i Benediktinci, koja se vrti oko legende dolaska engleskog monarha i njegovog reda Templara na mali dubrovački otočić. Do sredine studenog moći ćete pogledati dvije izložbe dubrovačkih slikar(ic)a: do 6. studenog aktualna je izložba “Akvareli” Eugena Krstulovića, a do 13. studenog bit će otvorena “Bella Vista” Ivane Dražić Selmani. 19. studenog pak počinje Dubrovački zimski festival.

lukrum island dubrovnik

Martinje u Kutjevu

Od Vrsara pa do Osijeka, Dan sv. Martina iliti 11. studenog u Hrvatskoj se slavi s neskrivenom pobožnošću. Ne toliko radi sveca, koliko radi izlike za druženje s prijateljima uz vino. Od svih martinjskih ceremonija, možda je najpoznatija ona iz Kutjeva, poznatog vinogradarskog središta, u kojem su boravili barun Franjo Trenk i ugarsko-hrvatska kraljica Marija Terezija. Legende o njihovu boravku te navodno afrodizijačkim svojstvima kutjevačkog vina i dan danas se prepričavaju. Ovogodišnje Martinje u Kutjevu održat će se 12. i 13. studenog te posjetiteljima ponuditi uobičajenu turu planinarskih staza i uživanje u obredu krštenja mošta.

kutjevo vineyards

Kupi autobusnu kartu za svoje sljedeće putovanje na Vollo