10 najljepših uspomena na Hrvatsku koje možete kupiti

Najbolje stvari u životu su besplatne, poput slušanja Morskih orgulja uz bajkovit zalazak sunca ili šetnje povijesnom jezgrom Dubrovnika, gdje su se snimale scene Igre prijestolja. Za sve one koji žele trajniju uspomenu s ljetovanja u Hrvatskoj, dobro će poslužiti i autohtoni hrvatski suveniri.

Koje suvenire odabrati, kako ih prepoznati i odabrati u moru jeftinih kineskih replika, gdje se mogu kupiti te koliko, u prosjeku, koštaju, saznajte u našem vodiču za kupovanje hrvatskih suvenira.

1. Kravata

Nezaobilazan modni detalj na muškim odijelima diljem svijeta, kravata je “izum” hrvatskih plaćenika u Francuskoj tijekom 17. stoljeća. Iako je kod vojnika imala snažnu pragmatičnu notu – plaćenici su je nosili kako bi se međusobno raspoznali na bojištu – kravata je ubrzo postala sastavni dio garderobe svakog francuskog trendsetera, od kojih se kralj Luj XIV. posebno ističe kao prominentni ambasador hrvatske mode. Danas kravatu nose svi – od direktora i menadžera do pop punk pjevačica poput Avril Lavigne – pa zašto ne biste i vi?

croatian first neck tie

Gdje se može kupiti? Kravate se mogu kupiti u svakom boljem dućanu krpica, no svilene kravate proizvedene u Hrvatskoj tek u nekoliko specijaliziranih dućana poput CROATA-e ili KRAVATA Zagreba

Cijena Svilene kravate mogu se kupiti po cijeni od 200 do 1300 kn

Jeste li znali? Postoji 85 različitih načina na koji možete zavezati kravatu, a najbolji dan da iskušate nove stilove je 18. listopada, koji se u Hrvatskoj slavi kao Dan kravate

2. Šibenska kapa

Hrvati su prilično inventivni kad su u pitanju modni dodaci za vojničke uniforme. Uz kravatu, tu je i “crvena šibenska” kapa, porijeklom iz Drniša, koja je u međuvremenu poprimila narančasti ten. Kapa je dodatno urešena crnim vezenim ukrasima (zvanim boule ili bule), a uglavnom ju nose lokalci tijekom raznih svečanosti (festivali, svadbe).

little red sibenik cap

Gdje se može kupiti? Samostan sv. Luce u Šibeniku, lokalne (šibenske) suvenirnice

Cijena Oko 200 kn

Jeste li znali? Crvena kapa slična šibenskoj nosi se također u Lici, Hercegovini i Crnog Gori

3. Morčić

Mala figurica glave ili biste tamnopute osobe s turbanom dio je originalnog nakita s područja Rijeke, Kvarnera i Hrvatskog Primorja. Lik morčića se može naći na naušnicama, prstenima, ukrasnim iglama i broševima. Morčić se radi od emajla, a modeliran je po uzoru na, u 17. i 18. stoljeću popularni, venecijanski moretto. Naravno, to nije spriječilo lokalno stanovništvo da ispreprede brojne legende o nastanku ovog unkatnog nakita. Prema jednoj od njih, morčić je nastao već u 16. stoljeću, nakon duge i iscrpne bitke s Turcima. Turci su zauzeli Grobničko polje u zaleđu Rijeke, vojnici se borili na kuli, a žene i djeca su se zatvorile u kuće, molivši Boga da kamenje s neba zatrpa vojsku Osmanlijskog carstva. Jednog sretnog dana, strijela plemenitog Zrinskog pogodila je ravno u metu – sljepoočnicu turskog paše, što je uzrokovalo potpuni kaos u tuskoj vojsci. Turci počeli bježati, ali prekasno. Zatrpalo ih je kamenje koje je počelo padati s neba, a iza njih su ostali samo turbani. U čast i kao uspomenu na tu pobjedu, riječki muževi su svojim ženama dali izraditi naušnice s motivom morčića.

Morčić

Gdje se može kupiti? Mala galerija Bruketa i Zlatarna Križek posjeduju posebni certifikat za izradu autohtonih figura morčića

Cijena Od 700 do 3000 kn

Jeste li znali? Morčići se smatraju simbolom dobre sreće, pogotovo ako ste ih dobili na dar

4. Šibenski botun

Koja je razlika između šibenskog botuna i običnog gumba na košulji? Za početak, šibenski se botun radi od srebra, posebnom tehnikom filigrana, što ga na prvi pogled razlikuje od običnih dugmeta na košulji. Šibensko puce iznutra je šuplje, a izvana ukrašeno malim zrncima i žicama. Čest je motiv na naušnicama, prstenima, križevima i ostalom nakitu. Cijena mu je vrlo povoljna, s obzirom da se radi o autohtonom, starinskom nakitu.

Gdje se može kupiti? U raznim šibenskim srebrnarnicama i zlatarnicama

Cijena Oko 100 do 150 kn po botunu

Jeste li znali? Šibenski botun originalno je bio dijelom muških narodnih nošnji

5. Samoborski kristal

Želite li da vaš suvenir svjetluca i sjaji kao puni Mjesec na obali Dunava, ali nemate dovoljno novca za skupocjeni nakit? U Samoboru, malom gradu nedaleko od Zagreba, možete posjetiti stare tvornice kristala te se opremiti raznim praktičnim i nepraktičnim, ručno brušenim proizvodima od kristala.

samobors crystal glass

Gdje se može kupiti? Kristal Tuk, Kristal Samobor

Cijena Ovisno o predmetu, od 100 do 700 kn

Jeste li znali? Samobor je staklarski centar Hrvatske od 1839.

6. Licitarsko srce

Nema slađeg suvenira u cijeloj Hrvatskoj od Licitarskog srca. Ovi urešeni, crveni, srcoliki, medeni kolačići su, podjednako izgledom i okusom, prefini. Licitarski kolačići dolaze u raznim oblicima. Osim srčeka, možete jesti konje, cvijeće, čizmice, božićna drvca… Dolazili u obliku drvca ili ne, licitarski kolačići su savršen ukras za prava božićna drvca uz klasične kuglice. Isto tako, vrlo su popularni za Valentinovo među zaljubljenim golupčićima. Recept za licitarska srca datira iz Srednjeg vijeka, zbog čega su između ostalog uvršteni na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine, a danas se mogu naći i na internetu.

croatia´s sweethearts

Gdje se mogu kupiti? Licitar.hr, Klikic.hr, razna proštenja (pazite da su kolačići jestivi!)

Cijena Od 10 kn za jedan kolačić do 150 kn za cijelu kutiju

Jeste li znali? Ovi medeni kolačići su bili inspiracija za poznati hrvatski balet Licitarsko srce

7. Glagoljica

Staroslavensko pismo kojim su se služili Hrvati od 9. do 19. stoljeća, normalno, ne možete kupiti i darovati nekome. Ali ga zato možete naučiti i praviti se pred prijateljima da ste odgonetnuli “zagonetno pismo” iz popularne video igre. Glagoljica također predstavlja zanimljiv modni detalj na kravatama, torbama i majicama. Želite li nešto klasičniji suvenir s motivom starohrvatskog pisma, nema boljeg izbora do replike Bašćanske ploče, najstarijeg spomenika na hrvatskom pismu i jeziku, na kojem se spominje ime hrvatskog vladara – kralja Zvonimira.

baska tablet

Gdje se može kupiti? Replike Bašćanske ploče te slovarice se mogu kupiti u crkvi sv. Lucije u Jurandvoru te mnogim drugim suvenirnicama diljem Hrvatske

Cijena 35 kn za slovaricu, od 40 do 100 kn za repliku Bašćanske ploče

Jeste li znali? Bizantinski svećenik sv. Ćiril osmislio je glagoljicu za potrebe pokrštavanja Slavena te prevođenja crkvenih knjiga. Ćirilovi učenicu su nastavili njegov rad i osmislili još jednostavnije pismo – ćirilicu – koja je i dan danas u upotrebi u pojedini slavenskim zemljama

8. Vučedolska golubica

Vučedol iliti Dunavska Troja jedno je od prvih poznatih naselja u Hrvatskoj i vrlo važno arheološko nalazište. Ovdje su živjeli stanovnici vučedolske kulture od 3000. g. pr. n. e. do 2400. g. pr. n. e., koji su bili iznimno vješti keramičari. Zato nimalo ne čudi da je jedan od najsačuvanijih objekata sa nalazišta keramička posuda (kadionica) u obliku golubice. Vučedolska golubica nije samo podsjetnik na bogatu povijest sa ovih prostora, već i simbol mira ratom razrušenog Vukovaru, koji se nalazi blizu Vučedola.

vucedol dove

Gdje se može kupiti? U Muzeju vučedolske kulture u Vukovaru ili u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Cijena Replika Vučedolske golubice košta oko 200 kn

Jeste li znali? Arheolozi danas smatraju da posuda nije napravljena u obliku golubice, nego jarebice

9. Hrvatski pleter

Hrvatski pleter je jedan od najstarijih simbola hrvatskog naroda i kulture te samim time jedan od popularnih motiva na raznim suvenirima, poglavito križeva. Ovaj ukras je inače bio čest motiv na crkvama građenim od 9. do 12. stoljeća.

croatian wattles

Gdje se može kupiti? U katoličkim/kršćanskim suvenirnicama

Cijena Križ s hrvatskim pleterom koštat će vas oko 100 kn

Jeste li znali? Hrvatski pleter nalazi se na grbu hrvatske policije i vojske

10. Čipka

Sigurno ste čuli za pašku čipku, no znate li za hvarsku ili lepoglavsku čipku? Hvarska čipka porijeklo vuče iz Tenerifea, a radi se od tankih, izrazito krhkih niti agave, zbog čega se uobičajeno čuva ispod staklenog okvira. Hvarsku čipku izrađuju redovnice iz benediktinskog samostana u Hvaru. Lepoglavska čipka vuče korijene iz 15. stoljeća, no tek nakon Drugog svjetskog rata doživljava renesansu. Dizajnerice Zlata pl. Šufflay i Danica Brössler tada su popularizirale i modernizirale proizvodnju lepoglavske čipke na batiće. Paška čipka, najčuvenija na listi, izvorno potječe iz Venecije, a u paškom benediktinskom samostanu se počela proizvoditi također u 15. stoljeću. Šije se tankim koncem, ali je vrlo čvrsta. Sve tri čipke su na popisu UNESCO-ve svjetske nematerijalne kulturne baštine.

island hvar lace

Gdje se može kupiti? Pašku čipku možete kupiti direktno od žena koje je vezu ispred svojih kuća, u benediktinskom samostanu sv. Margarite ili u Galeriji paške čipke u gradu Pagu; hvarska čipka se može kupiti u benediktinskom samostanu u Hvaru; lepoglavsku čipku možete naručiti od Zadruge lepoglavske čipke

Cijena Ovisno o veličini i vrsti čipke, od 1000 do 10000 kn

Jeste li znali? Austro-ugarska kraljica Marija Terezija na svom dvoru je držala pašku čipkaricu, koja je šivala čipku po potrebi i željama dvora. Za hvarsku čipku ne postoji uzorak po kojem se može šivati tako da je svaka čipka potpuno originalna

Kupi autobusnu kartu za svoje sljedeće putovanje na Vollo