Autobus - vozni red

06:30 11:45
Date: 28.02.2021.
06:30 11:45
5:15h 0
Učitavanje...
174.01 HRK
1
17:00 21:30
Date: 28.02.2021.
17:00 21:30
4:30h 1
Učitavanje...
210 HRK
1
17:00 21:30
Date: 28.02.2021.
17:00 21:30
4:30h 1
Učitavanje...
126 HRK
1

O putovanju

Iz: Zagreb, HR Za: Vienna, AT
Udaljenost
Buses 3
Prosječno trajanje puta 4 h 41 min
Cijena karte od 124.8 HRK

  Zagreb - Vienna

  Cestovna udaljenost na relaciji Zagreb - Vienna (Beč) iznosi 372.38 km, dok je zračna 268.31 km. Autobusom je hrvatska metropola okvirno 5 h daleko od Vienne (Beča), a bus na putovanju staje jednom do dva puta. Obično se radi o benzinskim postajama gdje se nalaze i: restoran, kvalitetno opremljen dućan, aparat za kavu i toalet. Zagreb i Beč povijesna su središta svojih država i njihovi glavni gradovi. Zanimljivo je da je Zagreb jedna od najmlađih europskih metropola, dok je i jedan od, općenito govoreći, najstarijih europskih gradova. Vienna, tj. Beč, već je dugi niz godina miljenik turista diljem svijeta. Povijesni je dragulj i prilika za posjet se ne propušta.

  Cijena jednosmjerne karte za autobus kreće se od 133.70 HRK, odnosno 17.93 EUR pa sve do 237.01 HRK, tj. 31.79 EUR. 

  Prilikom kupnje povratne autobusne karte Zagreb - Vienna (Beč) u glavnini se odobravaju popusti. Shodno tome, računajte na manji iznos za povratni smjer Vienna (Beč) - Zagreb. U slučaju da ste k tome student ili umirovljenik odobrena su vam dodatna sniženja u ovisnosti o kategoriji kojoj pripadate. Autobusni kolodvor Zagreb trebao bi vas detaljnije uputiti u spomenute popuste. Neovisno popustima, da se naslutiti da je ova linija taman dovoljno kratka da se ne ukočite tijekom puta, a taman dovoljno duga da odmorite razgledavajući lijepa prirodna prostranstva.

  Lista prijevoznika ZG-W

  • AP Varaždin d.d.
  • Croatia Bus d.o.o.
  • Črnja Tours d.o.o.
  • Flixbus Dach Gmbh
  • OBB-PostBus GmbH
  • Panturist d.d.

  Autobusni kolodvor Zagreb

  Autobusni kolodvor Zagreb smjestio se na adresi Avenija Marina Držića 4. Sama adresa posjetiteljima vjerojatno ne znači puno. No, podatak da je kolodvor smješten nedaleko centra u okviru se kojega nalazi Glavni željeznički kolodvor vjerojatno mnogo znači. U slučaju da ste do grada Zagreba došli vlakom i trebate nastaviti svoj put autobusom, znajte da do njega nemate više od 10ak minuta tramvajem.

  Autobusni kolodvor opremljen je garderobom, toaletom (3 HRK), šalterima za kupnju i rezervaciju karata, a na kojima se nerijetko stvara poduži red.

  Stoga u slučaju da jednostavno ne volite čekati u redu Vollo nudi usluge online kupovine karata između ostalih i za liniju Zagreb - Vienna (Beč) prilikom čega dobivate detaljne informacije o odabranoj ruti. 

  Autobusni kolovor Zagreb korisnicima svojih usluga osigurava i šalter za informacije. Ondje zaposlenika pitajte oko aktualnih popusta, uključujući i one standardne namijenjene za: djecu, studente i umirovljenike. Uz to, saznajte točne informacije i obavijesti te akcije i eventualne novosti. Za specifična se pitanja, poput: prijevoza kućnih ljubimaca i dodatne prtljage javite odabranome prijevozniku.

  Putovanje Zagreb - Vienna

  Linija od Zagreba do Vienne, tj. Beča, duga je tek malo više od 370 km. Odmaknemo li se od okvirnih 5 h putovanja, dolazimo do činjenice da ćete na ovome putu provesti od minimalno 4 h i 26 min pa do 6 h i 15 min. Velika razlika? Istina. No razlika nije do poduzeća, budući da je u oba slučaja riječ o tvrtki Croatia Bus. Jasno, promet zna stvarati probleme posebno za ljetnih mjeseci, pa ipak ni u tom se ne krije temeljni razlog razlike u dužini putovanja.

  Naime, razlika se prvenstveno očituje u broju stajanja putem prelaska linije Zagreb - Vienna (Beč). Primjerice, busu čiji je polazak u 15:00 h, dolazak u Viennu (Beč) zakazan u 19:25 bez usputnih stajanja. S druge strane, autobus kretanja u 23:00 h, posljednji je u danu, a staje dva puta za putovanja. U Viennu ćete njime doći ujutro u 5:15 h. Birajte linije u ovisnosti kada želite stići i koliko ste vremena spremni provesti na putu.

  Autobusni kolodvor Vienna

  Središnji autobusni kolodvor u Vienni, tj. Beču jest Stadion Center Kolodvor. Smješten u ulici Engerthstrasse 242-244 udaljen je 5,1 km od centra. Kolodvor obiluje međunarodnim linijama prema, primjerice, Hrvatskoj, BiH, Njemačkoj i sl.

  Uz to, i međugradske su linije česte pa trebate li iz Vienne dalje za neki od austrijskih gradova na ovom ćete kolodvoru nesumnjivo pronaći svoju kartu. Uostalom, Graz, Linz i Salzburg samo su neki od njih, a valja ih obići dopušta li to preostalo vrijeme.

  Bečki kolodvor i njegova okolica opskrbljeni su svime što bi po dolasku mogli zatrebati. Primjerice: shopping centar, bankomat, kiosk, caffe bar, fast food, WC i parking. Velik je broj hotela i hostela smještenih u blizini pa u slučaju da ste u potrazi za smještajem znate gdje tražiti. Spremni ste s autobusna kolodvora krenuti putem centra? Nema problema. Sasvim je moguće da ste automobilom, odnosno javnim prijevozom za nekoliko minuta ondje.

  Oprema autobusa na liniji Zagreb - Vienna

  Busevi koji prometuju Zagreb - Vienna (Beč) imaju klimu, TV, prostor iznad sjedala za odlaganje ručne prtljage i često slobodan WiFi pristup. Neki od prijevoznika svoje su autobuse opremili i toaletom za putnike. Ipak, ovo i nije tako čest slučaj pa se ne oslanjajte previše na tu mogućnost. Prije polaska obavite toalet kako ne bi naknadno svoje autobusne dogodovštine dijelili s prijateljima. Uz to, budući da se uglavnom poštuje vozni red osigurajte da ste, držeći svoju kartu, u pravi trenutak na odgovarajućem peronu autobusnog kolodvora.

  Zašto je autobus najbolji odabir na liniji Zagreb - Vienna

  Cijena jednosmjerne autobusne karte Zagreb - Vienna (Beč) iznosi od 17.93 EUR pa do 31.79 EUR. Iznos varira u ovisnosti o dijelu dana kada se odlučite krenuti na svoje putovanje, broju stajanja i samome prijevozniku. Vjerujemo da će svatko u okvirno 15 polazaka dnevno naći onaj odgovarajući. Razmišljate li između autobusa i ostalih prijevoznih sredstava pogledajte usporedbu.

  Avion bi za istu relaciju, odnosno Zagreb - Vienna (Beč) koštao u prosjeku od 1400 do 2000 kuna za kartu. Doduše, letovi su kao i polasci autobusa svakodnevni. No, opravdava li toliko viša cijena sat-dva uštede?

  K tome, kada samom letu dodate vrijeme potrebno za putovanje do i od aerodroma, ali i ono ukrcaja/iskrcaja putnika ta je razlika u vremenu zaista zanemariva.

  Cijena povratne željezničke karte za Zagreb iz Vienne, tj. Beča košta 60-ak EUR. Ušteda je moguća putuje li vas minimalno dvoje. Tada karte kupujete po cijeni od 49,10 EUR po osobi. Putnici mlađi od 15 godina, putuju li u pratnji roditelja, oslobođeni su plaćanja karte. Svejedno, ova vožnja nije povoljnija te traje duže.

  Razmišljate li o putovanju osobnim automobilom, za kilometražu Zagreb - Vienna, računajte na potrošnju goriva u iznosu od oko 70 EUR. Tome valja dodati i cijene vinjeta. Kolika će ta cijena biti ovisi o odabranom putu. Idete li Slovenijom računajte na plaćanje slovenske, a zatim i austrijske vinjete. Uostalom, odlučite li se krenuti autom na put računajte da niste u prilici jednostavno dignuti ruke u zrak i uživati u vožnji.

  Gradovi i mjesta kojima prolaze autobusi na liniji Zagreb - Vienna

  Najveći dio puta između Zagreba i Vienne (Beča) obavlja se autocestom. Čak i ako odaberete ići automobilom računajte da će vas putovanjem u pravilu pratiti razni krajolici smješteni uz autoput. Prilično dosadna vožnja? Možda za vozača. No ako se kao putnik udobno smjestite u svoje sjedalo bez problema možete i odrijemati. Prilično je nezahvalno pisati kroz koja mjesta na svome putu do Vienne prolazite.

  Idući Slovenijom, uvjerljivo najčešća opcija autobusnih prijevoznika, prolazite: Ptuj, Maribor i Graz. Prvospomenuti Ptuj najstariji je grad u Sloveniji, a s obzirom na to da su ondje smještene i istoimene terme idealno je mjesto za sve željne predaha od ubrzanog ritma metropole.

  Maribor je drugi po veličini grad u Sloveniji, a dom je za oko 113 000 stanovnika. On je dobar izbor za sve premorene od posla i svakodnevnih obveza budući da je tih i da se njegov tempo ne ubrzava niti za najfrekventnijih sati u danu.

  Priroda je ovdje posebno lijepa. Planina, brda i rijeka Drava čine ga pravim izborom za one gladne zelenila.

  Jednom kada odmakne od Slovenije bus ulazi u Austriju. Austrija tijekom puta do Vienne vodi svoje turiste tik uz Graz. Da je popularno shopping odredište ne moramo posebno naglašavati. Naime, zbog tog su u RH organizirane jednodnevne ture, odnosno izleti u Graz. Prijevoznik tada iskipa putnike ispred jednog od mnogobrojnih shopping centara u okolici Graza te po njih dolazi u dogovoreno vrijeme. Obično predvečerje.

  No, ne bi bilo pošteno ne naglastiti da je Graz ipak više od toga. Njegova predivna povijesna jezgra mami poglede znatiželjnika. Bude li jednom vaš cilj bude upravo on, predlažemo da obiđete: centralni trg Hauptplatz, vijećnicu Rathaus te otok na Muri - Murinsel. Ovaj otok povezuje dvije obale. Onom tradicionalnijom dominira Schloßberg, jedna od najljepših europskih utvrda. Druga je obala modernija, a čemu svjedoči Kunsthaus, odnosno muzej suvremene umjetnosti.

  O Zagrebu

  Zagreb je glavni grad Republike Hrvatske, a svojim gostima nudi idealan spoj prekrasne prirode, starih povijesnih građevina smještenih u samome centru, veliki broj muzeja i galerija u kojima se nerijetko odvijaju razne zanimljive izložbe. Pored toga, tu je i Zagrebački zoološki vrt, kao i kazališta, kina, koncertne dvorane. Trebate li u shopping centar u Zagrebu je i do njega korištenjem javnog prijevoza, odnosno usluge Uber vrlo jednostavno doći.  Naime, Zagreb ima prilično dobro rješena pitanja javnog prijevoza, a na čijem se daljnjem poboljšanju kontinuirano radi. Cijena vožnje za taj prijevoz iznosi 10 kn za sat i pol, odnosno 4 kn za pola sata. Ovisno o svome smještaju birajte neki od centara u svojoj blizini. Na istoku Zagreba smjestili su se City Centar East i Garden Mall.

  Na zapadu Zagreba ipak je veći izbor: City Centar West, King Cross, West Gate ili pak manji kvartovski shopping centar Point smješten na Vrbanima. Ako se odlučite za posljednji vrijedi znati da je on svega 5 minuta laganog hoda udaljen od u gradu najpoznatijeg jezera - Jaruna.

  Stoga, u slučaju da ste jedan od onih kojima nakon shoppinga treba rehabilitacija u prirodi, ovo je definitivno vaše zagrebačko rješenje.

  Želite li se pak zadržati u strogom centru Zagreba ni u tome slučaju nećete požaliti. Hrvatska metropola obiluje znamenitostima. Gornji grad sa Markovim trgom gdje je i sjedište Vlade RH, tradicionalna tržnica Dolac, raznovrsne trgovine smještene u Radićevoj ulici, brojni caffe barovi smješteni u Tkalčićevoj, živopisan Cvjetni trg, fluidnost prostranog Trga bana Josipa Jelačića, prekrasni parkovi Zrinjevac i Tomislavac, kao i užurbani Tomislavov trg. Zaista, toliko je toga za vidjeti, posjetiti i okusiti u centru Zagreba.

  Nađete li se zimi u Zagrebu, dobro je znati da je on drugu godinu zaredom proglašen kao top destinacija za trajanja Adventa te da je tada predivno ukrašen. Svakako se uputite i na Sljeme gdje ste u prilici uživati u zimskim radostima. Npr. skijanje, sanjkanje i sl. Nemate li svoju opremu dobro je znati da ju ondje možete iznajmiti. 

  Imate li dan ekstra, Hrvatska, osim za Beč, nudi autobusni prijevoz i za neku od ovih destinacija unutar RH: Karlovac, Osijek, Vukovar, Pula, Rovinj, Split, Šibenik, Zadar i Dubrovnik. Osijek je jedno od većih slavonskih središta uokvireno prekrasnim parkovima i mostovima na rijeci Dravi. Pula je jedan od najpoznatijih dragulja Istre čiji je Amfiteatar nadaleko poznat. Split je pak poput Zagreba samo za Dalmaciju: ekonomsko, kulturno i turističko središte, dok Dubrovnik čini povijesno središte u kojega se rado vraćaju domaći, a posebice strani turisti.

  O Vienni

  Vienna, odnosno Beč, sjedište je nekoć moćnog Habsburškog carstva, a na temelju je te povijesne titule i kulturno-umjetničke gradnje danas prava kulturna prijestolnica Europe. Dvorci Schönbrunn i Belvedere, zgrada Opere - Staatsoper, gradska vijećnica, Parlament, carska palača Hofburg i Stephansplatz samo su maleni djelić znamenitosti koje obilaze mnogobrojni turisti i znatiželjnici u potrazi za daškom povijesti i umjetnosti.

  Vienna je oličenje kulture, glazbe i plesa, najfinijih slatkih zalogaja te povijesti i bontona, a to ne treba posebno objašnjavati. Ova austrijska metropola sa svojih okvirno 1 700 000 stanovnika pravi je, dakle, izbor za ljubitelje kvalitetnih melodija, dobroga ritma i ukusnih zalogaja.

  Strpljenje i kultura sasvim se sigurno ogledaju u Vienni (Beču), koja pak osim toga nudi brojne parkove ukrašene raznobojnim cvijećem. Primjerice, gradski park Stadtpark prva je bečka javna zelena površina. Prostire se na čak 65 00 kvadratnih metara. Primjer je i park Parter u sklopu istoimenog zabavnog parka. Ukrašavaju ga grmovi posađeni niz 4,5 km dugačku šetnicu uz bečku obalu Dunava.

  Spremni ste iz Austrije upoznati druge europske gradove? Destinacije: Ljubljana, Budimpešta, Prag, München i Berlin strpljivo čekaju! S druge strane, vraćate li se iz Vienne za Zagreb znajte da ste odande nadohvat ruke prekrasnom Jadranskom moru i podjednako zadivljujućim nacionalnim parkovima RH.