Autobus - vozni red

02:00 08:05
Date: 25.01.2021.
02:00 08:05
6:05h 0
Učitavanje...
151.12 HRK
1
09:00 14:05
Date: 25.01.2021.
09:00 14:05
5:05h 0
Učitavanje...
151.12 HRK
1
11:00 16:05
Date: 25.01.2021.
11:00 16:05
5:05h 0
Učitavanje...
120.88 HRK
1
13:25 18:45
Date: 25.01.2021.
13:25 18:45
5:20h 0
Učitavanje...
151.12 HRK
1
14:15 19:10
Date: 25.01.2021.
14:15 19:10
4:55h 0
Učitavanje...
136.00 HRK
1
17:00 22:10
Date: 25.01.2021.
17:00 22:10
5:10h 0
Učitavanje...
120.88 HRK
1
18:00 23:05
Date: 25.01.2021.
18:00 23:05
5:05h 0
Učitavanje...
120.88 HRK
1
19:30 01:00
Date: 25.01.2021.
19:30 01:00
5:30h 1
Učitavanje...
139 HRK
1

O putovanju

Iz: Zagreb, HR Za: Split, HR
Udaljenost
Buses 8
Prosječno trajanje puta 5 h 4 min
Cijena karte od 120.9 HRK

  Zagreb - Split

  Zagreb - Split je jedna od najprometnijih autobusnih linija u Hrvatskoj, s oko 20-ak svakodnevnih polazaka s kolodvora. Zahvaljujući gustom rasporedu na ovoj liniji, možete kupiti karte za Split kad i kako god vam paše - rano ujutro, oko podneva i kasnije predvečer.

  Autobus polazi iz Zagreba skoro svaki sat. Uobičajeno trajanje vožnje je 5 sati, s jednim, odnosno dva stajanja na putu.

  Ne trebate se bojati kašnjenja, osim u doba najvećih ljetnih gužvi, jer se na ovoj liniji promet većinu vremena odvija normalno. Vrijeme polaska, trajanje vožnje i broj stajanja ovise o autobusnom prijevozniku i odabiru ceste - nove autoceste ili stare magistrale - pa preporučamo da ih svakako provjerite prije nego konačno kupite kartu.

  Jadranska stara magistrala

  Cijena karata varira od 89 kuna do 181 kune u jednom smjeru, odnosno od 143 kune do 358 kuna za povratnu kartu. Neovisno o vremenu polaska, u autobusu će vas grijati, odnosno rashlađivati klima, a moći ćete pogledati film da si brže skratite put. Većina autobusa također omogućuje surfanje WiFi mrežom, koja pak zna biti zagušena u krcatom busu. Zagrebački autobusni kolodvor i splitski autobusni kolodvor dobro su opremljeni dodatnim sadržajima, poput kafića, garderobe i kioska. Usto, oba kolodvora nalaze se u blizini centara svojih gradova pa, ako imate malo više vremena i energije, prije polaska/poslije puta možete krenuti u razgledavanje njihovih znamenitosti.

  Lista prijevoznika ZG-ST

  • AP Imotski - Autoherc
  • AP Varaždin d.d.
  • Autopoduzeće Z - Imotski d.d.
  • Autotrans d.o.o.
  • Croatia Bus d.o.o.
  • Clissa d.o.o.
  • Deni - Bus j.d.o.o.
  • Samoborček - Samobor 

  Zagrebački autobusni kolodvor

  Na zagrebačkom autobusnom kolodvoru, na obližnjim kioscima, trgovinama i pekarnicama, u bilo koje doba dana možete kupiti štapiće, sendviče i bocu omiljenog pića za put. Dok čekate na bus, možete ostaviti prtljagu u garderobi i popiti kavu u jednom od kafića. Prije puta ne zaboravite otići na WC, koji se plaća 3 kune. Više o sadržajima kolodvora možete saznati na šalteru za informacije.

  Putovanje Zagreb - Split

  Od otvaranja nove autoceste putovanje između Zagreba i Splita značajno skratilo. Većina autobusnih prijevoznika odvest će vas do dalmatinske metropole za oko 5 sati. Prosječno trajanje putovanja ovisi o cesti kojom se vozite (autocesta ili magistrala) te broju stanica do Splita.

  Vožnja autobusom na novoj autocesti je sigurnija i brža. Računajte da će autobus stati barem jedanput na ovoj trasi, čak i na direktnim linijama na autocesti uz koje piše da nema stajanja.

  A1 autocesta u Hrvatskoj

  Naime, broj stajanja označava isključivo gradove, odnosno kolodvore na kojima autobus staje da iskrca, odnosno pokupi putnike, ne i stajanje na benzinskim stanicama. Bus na benzinskoj stanici uobičajeno staje oko 15 minuta. Sasvim dovoljno vremena da protegnete noge, odete na WC, popijete usputnu kavu, uzmete nešto za pojesti te na mobitelu još jednom pogledate informacije o vremenu. Cijena proizvoda na ovakvim usputnim stanicama na autocesti u pravilu je dosta viša od onih na kolodvoru, odnosno mjestu polazišta.

  S druge strane, magistrala se povija uz krajolik te pruža fantastičan pogled na okolne gradove, livade, šume i more. Osim ljeti, promet nije toliko gust na magistrali, ali zato autobus češće staje na usputnim kolodvorima.

  Splitski autobusni kolodvor

  Kad dođete u Split, ako niste previše umorni, nemojte odmah sjesti u prvi kafić do tamošnjeg autobusnog kolodvora. Ostavite prtljagu u obližnjoj garderobi ili, ako vam je blizu, u apartmanu gdje ostajete te produžite na Rivu, koja će vam pružiti predivan pogled na more. Usput si, u obližnjim pekarnicama i fast food restoranima, možete ugrabiti nešto za jesti. Splićani su vrlo susretljivi pa ih lako možete pitati za informacije o tome gdje se što nalazi.

  Oprema autobusa na relaciji Zagreb - Split

  Svi autobusni prijevoznici na ovoj liniji su opremljeni klimom i TV-om, na kojem se uglavnom puštaju deset godina stare romantične komedije. Većina njih također nudi WiFi, a jedan od prijevoznika, uza sve to, ima WC, nudi besplatan prijevoz prtljage te je opremljen električnim utičnicama za punjenje mobitela i druge računalne opreme.

  Zašto je autobus najbolji odabir na liniji Zagreb - Split

  Cijena karte, brzina putovanja i komfor glavni su razlozi zbog kojih biste se trebali opredijeliti za vožnju autobusom na relaciji Zagreb - Split. Prijevoz avionom na istoj relaciji traje 45 minuta, ne računajući minute i sate koje ćete potrošiti na check in i dolazak u zračnu luku, prilično udaljenu od centra Zagreba, a minimalna cijena karte iznosi 600 kuna. Nije baš povoljno, osim ako vam netko drugi ne kupi kartu. Kad kupujete karte za bus, praktički možete birati sat polaska.

  Planirate li prijevoz automobilom na novoj autocesti, doći ćete oko sat vremena ranije, ali ćete zato cestarinu platiti gotovo jednako kao povratnu kartu autobusom, odnosno 174 kune.

  Naravno, tu trebate uračunati i troškove goriva. Putujete li pak magistralom, nećete morati plaćati cestarinu, no prijevoz će vam se odužiti za sat vremena u odnosu na putovanje autobusom na autocesti. Iako je promet rjeđi uvjeti vožnje na staroj cesti su teži. Vožnja vlakom između Zagreba i Splita potrošit će vam više vremena i novaca. Informacije radi, vožnja vlakom traje od 6 do 8 sati, a karta u jednom smjeru koštat će vas oko 200 kuna, tj. približno kao povratna karta autobusom.

  Gradovi i mjesta kojima prolaze autobusi na liniji Zagreb - Split

  Želite li da vam prijevoz na liniji Zagreb - Split prođe brže, kupite karte za direktnu liniju bez stajanja. Želite li pak proći povoljnije, odnosno u prolazu vidjeti ostale hrvatske gradove, kupite kartu za autobus sa jednim ili više stajanja.

  Gradovi i mjesta u kojima autobusi staju na ovoj liniji uključuju: Karlovac, Zadar, Skradin, Seget Donji, Trogir, Kaštelu, Dugopolje i Solin.

  Croatia Bus staje u Karlovcu, Zadru, Skradinu (NP Krka) i Dugopolju. Karlovac je jedno od najvažnijih hrvatskih prometnih raskrižja, a poznat je i kao “grad na četiri rijeke”. Naime, čak četiri rijeke - Dobra, Kupa, Korana i Mrežnica - prolaze kroz ovaj renesansni grad. Karlovac je poznat i po svojoj pivovari te Karlovačkim danima piva, manifestaciji po uzoru na njemački Oktoberfest koja se tradicionalno održava krajem ljeta.

  Zadar je stari hrvatski grad, naseljen još od doba neolitika. Forum, Crkva sv. Donata i Katedrala sv. Stošije, najznačajnije zadarske građevine, stvorene su u periodu rimskog doba i srednjeg vijeka. Danas je ovaj mediteranski grad poznat po Morskim orguljama te najljepšem zalasku sunca na svijetu, ako je vjerovati slavnom holivudskom redatelju Alfredu Hitchcocku. Uz Croatia Bus, u Zadru staje i prijevoznik Autotrans.

  Skradin je mali, ali pitoreskni gradić blizu Šibenika s bogatom poviješću i predivnim pogledom na rijeku s mosta Krka. U neposrednoj blizini Skradina nalazi se nacionalni park Krka kojim prolazi istoimena očaravajuća rijeka sa sedam slapova. Croatia Bus vozi i do općine Dugopolje, koja se nalazi tik do Splita te predstavlja bitnu industrijsko-poslovnu zonu.

  Autoherc prijevoznik staje u Kaštelama i Solinu. Kaštela su grad sačinjen od sedam manjih naselja koji se nalaze uz Kaštelanski zaljev: Novi, Stari, Štafilić, Lukšić, Kambelovac, Sućurac i Gomilica. Solin je nastao na ruševinama antičkog grada Salone, koji je bio jedan od najvećih gradova u Rimskome carstvu te mjesto krunidbe hrvatskog kralja Zvonimira.

  Clissa isto tako staje u Kaštelama, ali i u Segetu Donjem te Trogiru. Seget Donji je malo mjesto pored Trogira s razvijenom turističkom ponudom. Apartmani, hoteli, barovi, restorani, sportska igrališta i sadržaji na vodi samo su dio atrakcija Segeta Donjeg.

  Trogir iliti “grad muzej” može se podičiti jednom od najočuvanijih povijesnih jezgri u Hrvatskoj, koja se nalazi na UNESCO-ovom popisu Spomenika svjetske kulturne baštine. U ovom srednjovjekovnom gradu otvorena je prva javna ljekarna u Europi. Od ostalih povijesno-kulturnih znamenitosti najviše se ističu trogirska katedrala sv. Lovre, s portalom Majstora Radovana, i kula Kamerlengo.

  O Zagrebu

  Zagreb je glavni grad Hrvatske s oko 800 tisuća stanovnika. Zagreb krase sve odlike metropole: bogat kulturno-umjetnički život, užurban tempo građana iz svih dijelova zemlje, raznolika gastronomska ponuda, kaotičan promet na cestama, uzbudljiva noćna scena te odlična povezanost s drugim krajevima Hrvatske i Europe. Zagreb je usto proglašen najljepšom europskom destinacijom za Advent 2016. Zagrebački autobusni kolodvor nalazi se u središtu grada te je izvrsno mjesto za početak istraživanja grada.

  Glavni simboli po kojima je Zagreb poznat – Gornji i Donji grad, katedrala te park Zrinjevac – od autobusnog kolodvora udaljeni su tek 15-ak minuta vožnje tramvajem.

  Pogled na Zagreb

  Trebat će vam otprilike pola dana da se njima prošetate. Više ako ih mislite detaljno istražiti. Uz centar grada, u Zagrebu valja posjetiti maksimirski park i zoološki vrt, groblje Mirogoj, jezero Jarun, Novi Zagreb te park prirode Medvednicu. Prilično ćete se našetati, no zato ćete otići doma prepuni dojmova. Usto, sve navedene atrakcije, izuzev zoološkog vrta, su potpuno besplatne. Novac koji biste potrošili na razgledavanje znamenitosti u nekom drugom gradu, ovdje možete sačuvati za posjet restoranu i slastičarnici. Štrukli, ajngemahtec, purica s mlincima, paprenjaci, štrudle od jabuka samo su neki od tradicionalnih zagrebačkih specijaliteta koje morate probati. U najgorem slučaju, da vam se ne svidi domaća kontinentalna hrana, Zagreb vam nudi široku i raznovrsnu paletu restorana koja će ugoditi vašem nepcu. Kineska kuhinja, fast food restorani, kebabdžinice, pizzerije, veganske i bezglutenske poslastice… Zagreb nudi za svakoga ponešto. Glavni grad Hrvatske dom je brojnim uglednim znanstvenicima, književnicima, sportašima i ostalim prominentnim osobama iz kulturno-društvenog života. U njemu su stvarali i živjeli književnici Miroslav Krleža i August Šenoa, sportaši Krešimir Ćosić i Janica Kostelić te znanstvenici Ivan Đikić i Marin Soljačić.

  O Splitu

  Osnovan na temeljima Dioklecijanove palače iz 4. stoljeća, Split je jedan od najstarijih hrvatskih gradova na obali te je, uz Dubrovnik, u 2016. bio vrlo popularan odabir mjesta za snimanje filmova. Danas broji oko 200 tisuća stanovnika te je kulturni, ekonomski i gospodarski centar Dalmacije. Osim Dioklecijanove palače, u Splitu se morate prošetati Rivom, šetnicom u blizini autobusnog kolodvora, koja vrvi kafićima, restoranima i trgovinama. No nemojte se žuriti. Sjednite putem na kavu, dva, tri ili više puta. Savršeno ćete se uklopiti u sporiji tempo života u gradu.

  Imate li viška vremena, neće zažaliti ako posjetite tvrđavu Gripe, trg Prokurative te Poljud, stadion obožavanog lokalnog nogometnog kluba Hajduk. Na Poljudu se 2016. održala Ultra, veliki festival elektroničke glazbe.

  Prokurative u Splitu

  Posjet Prokurativama, tvrđavi Gripe i većem dijelu Dioklecijanove palače vas neće koštati ništa, kao ni šetnja brdom Marjan, ispod kojeg se smjestio ovaj antički grad. S druge strane, ako želite potrošiti nešto više novca, razveselit će vas odlična brodska povezanost Splita s okolnim otocima poput Brača, Hvara, Visa i Šolte. Splitski autobusni kolodvor nadomak je splitske pomorske luke pa odmah možete provjeriti sve informacije o redu plovidbe. Ni Dubrovnik nije daleko brodom.

  U splitskim restoranima dominira dalmatinska spiza, odnosno mediteranska kuhinja, čiji su istaknuti specijaliteti dalmatinski pršut, pašticada s njokima, riba na gradele, salata od hobotnice, soparnik i fritule, da nabrojimo samo neke. Međutim, fanovi fast fooda, turske kuhinje i vegetarijanske ponude također će naći nešto za sebe. Rimski car i utemeljitelj Splita Dioklecijan svakako je njegov najpoznatiji građanin. Među ostalim slavnim osobama iz Splita koje su zadužile grad, ali i cijelu Hrvatsku, valja izdvojiti “oca hrvatske književnosti” Marka Marulića, scenarista Miljenka Smoju, znanstvenika Miroslava Radmana, kipara Ivana Meštrovića, tenisača Gorana Ivaniševića i atletičarku Blanku Vlašić

  Vraćate li se iz Splita za Zagreb idealna je prilika da sve što ste u metropoli eventualno propustili posjetiti, sada svakako posjetite.