Autobus - vozni red

05:45 08:08
Date: 28.02.2021.
05:45 08:08
2:23h 13
Učitavanje...
79 HRK
1
10:30 13:09
Date: 28.02.2021.
10:30 13:09
2:39h 13
Učitavanje...
87 HRK
1
14:15 16:45
Date: 28.02.2021.
14:15 16:45
2:30h 2
Učitavanje...
85 HRK
1
14:30 16:20
Date: 28.02.2021.
14:30 16:20
1:50h 0
Učitavanje...
83.18 HRK
1
21:30 23:15
Date: 28.02.2021.
21:30 23:15
1:45h 0
Učitavanje...
83.18 HRK
1

O putovanju

Iz: Zagreb, HR Za: Plitvička jezera, HR
Udaljenost
Buses 6
Prosječno trajanje puta 2 h 2 min
Cijena karte od 78.3 HRK

  Zagreb - Plitvička jezera 

  S prosječno šest polazaka dnevno, autobusna linija Zagreb – Nacionalni park Plitvička jezera ne može se ubrojiti među vrlo prometne rute u Hrvatskoj. S pozitivnije strane, autobus na relaciji Zagreb - Plitvice polazi rano ujutro, popodne i navečer pa barem možete birati doba polaska.

  Na ovoj liniji jedan dio puta odvija se preko nove autoceste, a drugi dio preko magistrale. Vrijeme trajanja vožnje ovisi o autobusnom prijevozniku, njihovom odabiru rute te broju stajanja, ali nikad ne prelazi dva i pol sata.

  Osim u slučaju ljetnih gužvi ili zimskih vremenskih nepogoda, promet na ovoj liniji se odvija normalno. Cijene karata na ovoj relaciji nisu skupe. Cijena bus karte u jednom smjeru se kreće od 79 kuna do 85 kuna, a povratne karte od 119 kuna do 128 kuna. Svi autobusi na ovoj liniji su opremljeni klimom, TV uređajem i WiFi vezom, kako bi vam putovanje prošlo što ugodnije i što brže.

  Zagrebački autobusni kolodvor opremljen je kioscima, kafićima i trgovinama, u kojima se možete opskrbiti za put. Usto se nalazi vrlo blizu samom središtu grada. Tramvaj će vas do centra Zagreba dovesti za otprilike 15 minuta pa višak vremena možete utrošiti na razgledavanje. Plitvice nemaju svoj autobusni kolodvor. Umjesto autobusnog kolodvora, tu su dvije autobusne stanice koje su smještene pored dva različita ulaza u park. Ako ste unaprijed isplanirali rutu šetnje, odnosno rezervirali smještaj u određenom hotelu, bilo bi najbolje da se prije puta raspitate za informacije o tome na kojoj autobusnoj stanici trebate izaći.

  Lista prijevoznika ZG - Plitvice

  • AP Imotski - Autoherc
  • Autotrans d.o.o.
  • AP Varaždin d.d.
  • Autopoduzeće Z - Imotski d.d.
  • Croatia Bus d.o.o.
  • Ines Tours d.o.o.

  Zagrebački autobusni kolodvor

  Zagrebački autobusni kolodvor opremljen je raznim sadržajima. Oko i unutar autobusnog kolodvora se nalaze pekarnice, trgovine, fast food restorani, kioski i nezaobilazni kafići. Dobar dio kafića ima WiFi signal pa si uz kavu možete pročitati vijesti s omiljenog portala ili pročitati informacije o prognozi dok čekate na autobus.

  Zagrebački autobusni kolodvor usto ima ogromnu natkrivenu čekaonicu, mjesto za ostavljanje prtljage te WC, koji se plaća 3 kune. U slučaju problema s bus vožnjom i rasporedom iste, šalter za informacije radi od 0 do 24.

  Putovanje Zagreb – Nacionalni park Plitvička jezera

  Ova autobusna linija prolazi novom autocestom i starom magistralom. Prosječno trajanje vožnje ovisi o odabiru rute autobusnog prijevoznika (hoće li se autobus više voziti na autocesti, koliko će se kilometara voziti na državnoj cesti), ali u svakom slučaju, putovanje će vam se maksimalno odužiti na dva i pol sata. Ova bus linija je relativno kratka (od 140 do 170 km) pa nova autocesta nije značajno smanjila vrijeme putovanja, kao što je to učinila za relaciju Zagreb - Split. Vrijeme putovanja ovisi i o broju stajanja na relaciji.

  Autocesta u Hrvatskoj

  Najbrža ruta na liniji nema stajanja, a najsporija ruta ima dva. Stajanja su uglavnom kratka te služe ukrcaju /iskrcaju putnika.

  Autobusni prijevoznici ne rade pauze na benzinskim i sličnim stanicama. Osim u periodu najvećih turističkih gužvi tijekom ljeta ili tijekom zimskih vremenskih neprilika, promet na ovoj liniji se većinu vremena odvija normalno.

  Nacionalni park Plitvička jezera – autobusne stanice

  Plitvice nemaju vlastiti autobusni kolodvor. Umjesto toga, imaju dvije autobusne stanice. No, ovisno o tome na koji ste ulaz planirali ući, odnosno gdje ste eventualno rezervirali smještaj za noćenje, pazite na koju autobusnu stanicu izlazite, ili ćete s prtljagom morati pješačiti duže nego ste planirali.

  U blizini parka nalazi se garderoba za ostavljanje prtljage. Oko i unutar parka naići ćete na trgovine, restorane i kafiće u kojima su cijene hrane i pića primjetno više nego u ostatku Hrvatske.

  Oprema autobusa na relaciji Zagreb – Nacionalni park Plitvička jezera

  Svi autobusni prijevoznici na ovoj bus liniji opremljeni su klimom, TV-om i WiFi-jem, što su standardne usluge. Na ovoj relaciji ćete eventualno pogledati jedan kraći film, odnosno skratiti vrijeme vožnje provjeravajući svakakve informacije na internetu.

  Zašto je autobus najbolji odabir na liniji Zagreb – Nacionalni park Plitvička jezera

  Brza, ugodna vožnja i povoljna cijena glavni su čimbenici zbog kojih se isplati kupiti autobusnu kartu za putovanje na liniji Zagreb - Plitvice. Usto, autobus je jedini način organiziranog prijevoza do tamo. Ne možete kupiti karte za vlak ili avion do Plitvica, kao što možete ako idete za Zadar, Split ili Dubrovnik (samo avion).

  Vlak više ne vozi do Plitvica, a najbliže zračne luke (Zagreb, Zadar) udaljene su oko 140 km. Izuzev autobusa, do Plitvica možete doći (unajmljenim) automobilom.

  Putujete li isključivo magistralom, nećete morati plaćati cestarinu, ali ćete doći kasnije nego ijedan bus na istoj ruti. Želite li biti brži, morat ćete izdvojiti više novaca za put, odnosno platiti cestarinu za vožnju na novoj autocesti. Cijena cestarine ovisi o izlazu te se kreće od 11 kuna za Karlovac, odnosno 50 kuna za Gospić. U to, naravno, nije uračunata cijena goriva. Sve informacije o cijeni cestarine možete pronaći na službenim stranicama HAK-a. 

  Gradovi i mjesta kojima prolaze autobusi na liniji Zagreb – Nacionalni park Plitvička jezera

  Od Zagreba do Plitvica ćete najbrže, točnije za sat vremena i 45 minuta, doći ako kupite kartu za direktnu liniju bez stajanja. Vožnja sa jednim stajanjem također će vas odvesti do Plitvica za manje od dva sata. Zanimljivo je da je vožnja sa dva stajanja na ovoj ruti duža od jutarnjeg polaska sa čak 13 stanica.

  Gradovi i mjesta u kojima autobusi na ovoj liniji staju uključuju: Karlovac, Cerovac Vukmanićki, Tušilović, Krnjak, Budačka Rijeka, Zagorje – Lika, Točak, Veljun, Pavlovac, Nikšić, Donje Taborište, Slunj i Rakovicu.

  Stajanje u Karlovcu zajedničko je svim autobusnim prijevoznicima. Ništa čudno, s obzirom da se ruta putovanja premješta s autoceste na magistralu upravo u Karlovcu. Karlovac je stari renesansni grad te važno prometno raskrižje u Hrvatskoj. Karlovac je poznat i kao "grad na četiri rijeke" budući da čak četiri rijeke – Dobra, Korana, Kupa i Mrežnica – prolaze kroz njega. Uz četiri rijeke, Karlovcom krajem ljeta teku potoci piva. Naime, u to vrijeme čuvena Karlovačka pivovara održava Karlovačke dane piva, događaj po uzoru na bavarski Oktoberfest.

  Cerovec Vukmanićki i Tušilović su naselja u sastavu Grada Karlovca. Krnjak je naselje u Karlovačkoj županiji, smješteno tik uz magistralu, a Budačka Rijeka i Zagorje (Lika) su naselja u sastavu općine Krnjak. Točak, Veljun, Pavlovac, (Gornji) Nikšić, i Donje Taborište su naselja u sastavu Grada Slunja.

  Slunj je jedan od najživopisnijih gradova uz magistralu. Utemeljen prije 600 godina, Slunj se smješta uz obale rijeke Slunjčice i Korane, a u njegovoj neposrednoj blizini nalazi se bajkovito vodeničarsko naselje Rastoke. Rastoke se radi brojnih slapova, brzaca i jezera još nazivaju "Male Plitvice". Slunj i Rastoke su idealna mjesta za rafting, vožnju kanuom i kajakom, a tijekom ljeta i za kupanje u rijeci Korani. Zanimljivo je spomenuti kako iz Slunja potječe prvi hrvatski olimpijac i osvajač medalje Milan Neralić.

  Rakovica je naselje u Karlovačkoj županiji, poznato po ustanku hrvatskog političara Eugena Kvaternika protiv Austro-Ugarske monarhije.

  O Zagrebu

  Zagreb je glavni grad te gospodarsko, kulturno i prometno središte Hrvatske. Uz Split i Dubrovnik, Zagreb također postaje sve važnije turističko središte. Zagreb je odlično povezan s ostatkom Hrvatske i Europom zračnim, željezničkim i autobusnim prometom. Glavni grad Hrvatske se usto nalazi blizu drugih metropola (Ljubljana). Zagrebački autobusni kolodvor nalazi se nadomak strogog centra grada. Neće vam trebati više od 15 minuta vožnje tramvajom da biste od autobusnog kolodvora stigli do zagrebačkog središnjeg trga.

  Trg Josipa bana Jelačića izvrsno je mjesto za početak istraživanja najpoznatijih zagrebačkih obilježja – Gradeca, Kaptola i parka Zrinjevac. Kad se umorite od šetnje, možete sjesti na kavu u jednom od desetaka kafića u Tkalčićevoj ulici.

  U centru Zagreba možete pronaći i kupiti karte za brojne galerije, muzeje, kina i kazališta, u kojima se možete opustiti i zabaviti. Želite li više istražiti Zagreb, najbolje je da kupite kartu za gradski prijevoz te se odvezete do maksimirskog parka i zoološkog vrta, groblja Mirogoj, parka prirode Medvednica, Novog Zagreba te jezera i rekreacijskog centra Jarun. Ne razmišljajte o cijeni karata za navedene atrakcije jer je posjet svim navedenim mjestima, osim zoološkog vrta, besplatan.

  Zagreb

  Srećom, višak novca možete potrošiti na upoznavanje autohtone gastronomske ponude grada. Zagorski štrukli, zagrebački odrezak, purica s mlincima te sir i vrhnje samo su neke od poznatih purgerskih delicija koje morate probati. S druge strane, ako želite malo više eksperimentirati, u Zagrebu ćete pronaći dovoljno široku i raznovrsnu ponudu da zadovolji vaše nepce. Naime, ovdje možete uživati u bosanskoj, kineskoj, francuskoj i talijanskoj kuhinji, između ostalih. Zagreb je rodno mjesto brojnih uglednih osoba iz umjetničkog, znanstvenog i sportskog miljea – književnici Miroslav Krleža i August Šenoa, sportaši Ivica i Janica Kostelić, znanstvenici Ivan Đikić i Marin Soljačić.

  O Nacionalnom parku Plitvička jezera

  Nacionalni park Plitvička jezera je najstariji i najposjećeniji hrvatski nacionalni park. Nalazi se na listi Svjetske prirodne baštine UNESCO-a. Plitvice su omiljena destinacija domaćih i stranih turista.

  Popularnost ne čudi jer je to mjesto predivne, netaknute prirode, biološke raznolikosti, fantastičnog šumskog kolorita te 16 kristalno čistih jezera, koji se prelijevaju jedan u drugi.

  Plitvička jezera

  U Gornja jezera spadaju: Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Milino jezero, Gradinsko jezero, Veliki Burget i Kozjak. Donja jezera uključuju: Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i Novakovića Brod. Tamo gdje se Novakovića Brod rastače, izvire rijeka Korana.

  Jezera, vodopade i spilje ovog nacionalnog parka možete obići pješke ili uz pomoć vlakića i / ili broda (dostupnost prijevoza ovisi o godišnjem dobu). Svako godišnje doba na Plitvicama izgleda drugačije pa, koji god datum odabrali za dolazak, ne možete pogriješiti. Ipak, cijena karte za park se mijenja ovisno o sezoni.

  Informacije radi, u zimsko doba kartu ćete platiti 55 kuna, tijekom proljeća i jeseni 110 kuna, a ako želite doći u srpnju i kolovozu, za kartu ćete morati izdvojiti 180 kuna. Prema legendi, Plitvice su nastale nakon velikog razdoblja suše. Ljudi su molili i zazivali bogove da padne kiša, no bezuspješno. Utom se pojavila Crna kraljica sa svojom vilinskom pratnjom. Crna kraljica se smilovala narodu te prizvala silnu kišu koja je padala sve dok nije ispunila korito Crne rijeke sa trinaest jezera. Prvo od njih, po legendi, nazvano je Prošćansko, po "prošnji" naroda za kišu.

  U slučaju da ste išli na jednodnevan izlet te se vraćate iz Plitvica za Zagreb vjerujemo da ste se dosjetili znamenitosti koje ste propustili obići te da ćete to nadoknaditi.