Autobus - vozni red

07:00 14:14
Date: 21.01.2021.
07:00 14:14
7:15h 1
Učitavanje...
190 HRK
1
07:15 15:15
Date: 21.01.2021.
07:15 15:15
8:00h 0
Učitavanje...
151.38 HRK
1
15:00 22:14
Date: 21.01.2021.
15:00 22:14
7:15h 1
Učitavanje...
218 HRK
1
17:00 01:00
Date: 21.01.2021.
17:00 01:00
8:00h 4
Učitavanje...
135 HRK
1
17:30 01:30
Date: 21.01.2021.
17:30 01:30
8:00h 4
Učitavanje...
185 HRK
1
18:00 01:30
Date: 21.01.2021.
18:00 01:30
7:30h 0
Učitavanje...
378.57 HRK
1
23:00 06:14
Date: 21.01.2021.
23:00 06:14
7:15h 1
Učitavanje...
218 HRK
1

O putovanju

Iz: Zagreb, HR Za: Munich, DE
Udaljenost
Buses 7
Prosječno trajanje puta 7 h 32 min
Cijena karte od 133.8 HRK

  Zagreb - Munich

  Ruta Zagreb - Munich (München) duga je 545.96 km cestovnog prijevoza. Prosječno trajanje puta ponešto je dulje s obzirom na ranije iskazanu kilometražu te se kreće u prosjeku oko 8 sati. Puno? Slažemo se da je dosta u usporedbi sa nekim drugim linijama, no sjetite se da je, primjerice, Dubrovnik čak udaljeniji od Zagreba. Radi se o konkretno 599.29 km. U Dubrovnik ste išli autobusom? Zašto ne i do Municha (Münchena)? Ovu liniju vrijedi prijeći posebno u slučaju da u Munchen ranije niste bili.

  Busevi na relaciji voze u prosjeku 12 puta dnevno. Prvi polazak za Munich (München) je u 4:45 ujutro, a posljednji u 22:45. Najbrže ćete stići na svoju destinaciju odaberete li autobus polaska u 7 h ujutro, odnosno u 15 h popodne. Za oba polaska prijevoznik je Panturist, a put ukupno traje 7 h i 15 min.

  Najduža je vožnja ona u 16 h tvrtke Croatia Bus. Njome ćete se do Municha (Münchena) voziti dugih 9 h i 30 min, tako da ćete na cilj stići kasno u noći. Točnije, u 1:30 h. U tome se slučaju po dolasku najbolje poslužiti tamošnjom TAXI uslugom kako biste prije stigli do svog smještaja i odmorili.

  Iznos jednosmjerne karte kreće se od 135 HRK, tj. 18.14 EUR pa do maksimalnih 240 HRK, odnosno 32.26 EUR. Povratne karte uglavnom podliježu dodatnim sniženjima. Zanima li vas konkretna cijena i prodaja karata potražite ih na Vollo stranici, odnosno aplikaciji, odnosno raspitajte se na šalteru za informacije pri autobusnom kolodvoru.

  Ondje saznajte točne informacije, raspored vožnji, ponude, obavijesti, akcije za različite kategorije (djeca, studenti, umirovljenici) i slične podatke. Pitajte i za popust na povratnu kartu. Uz to, ovdje provjerite način funkcioniranja rezervacija karata, vozni red i broj sjedala u slučaju da na karti nije istaknut. (Ovime se ne zamarajte, nerijetko je praska da se mjesta zauzimaju po principu - tko prvi ima pravo biranja.)

  Lista prijevoznika ZG-M

  • AP Imotski - Autoherc
  • Croatia Bus d.o.o.
  • Črnja Tours d.o.o.
  • Jelinak d.o.o.
  • Panturist d.d.

  Autobusni kolodvor Zagreb

  Autobusni kolodvor Zagreb mjesto je gdje nije problem “ubiti” vrijeme čak i u slučaju da bus polazi tek za sat-dva. Naime, smješten je na veoma prometnoj lokaciji kojom cirkulira mnogobrojno stanovništvo neovisno samoga kolodvora. Mnogima se ovaj kolodvor nalazi na putu do posla, odnosno škole. Stoga, ne treba čuditi visoka frekventnost stanovništva.

  Opremljen pekarama, lokalnim dućanima mješovitom robom, DM trgovinom, kafićima, bankomatima, Hrvatskom poštom, mjenjačnicom - zaista ima sve potrebno.

  Osim toga, tu se nalazi i dućan najpopularnijeg hrvatskog proizvođača slatkiša - Kraša. Pa u slučaju da ste zaboravili kupiti suvenir, tj. kakvu lokalnu slasticu, budite sigurni da u Krašu nećete pogriješiti.

  Smeta li vam prtljaga odložite ju u gardebori pri Autobusnom kolodvoru Zagreb (AKZ), a treba li vaša pratnja parkirati svoj autobomil sa stražnje strane kolodvora nalazi se parking. K tome, autobusni se kolodvor nalazi nedaleko željezničkog pa je u slučaju kombiniranog prijevoza činjenica da su kolodvori međusobno blizu smješteni velika prednost za putnike.

  Putovanje Zagreb - Munich

  Udaljenost Zagreb - Munich (München) je cca 550 km, a za prelazak kojih autobusu od polaska u prosjeku treba 8 h. Ovaj se put uglavnom odvija autocestom. Prema tome, nećete imati prilike kroz prozor busa razgledavati gradove mimo kojih ćete prolaziti. Prednost toga je svakako brže stizanje, tj. dolazak na konačno odredište i nesmetano odmaranje za puta. Zračna razdaljina, očekivano, ponešto je kraća.

  Iako ovisi o ruti, generalno govoreći, najduža dionica putovanja je ona po autocesti A10. Njome ćete proći tek nešto manje od 200 km puta.

  Brinete li o stajanjima po putu dobro je znati da su ona donekle podložna dogovoru vozača i putnika. No, nekako je najučestalije da se na opisanom putu staje minimalno jedanput. U praksi je to i češće.

  Stajanja traju od 10 do 15 minuta. Dovoljno da protegnete noge, udahnete svježeg zraka i obavite što trebate. Mala napomena: uvijek si prije puta pripremite sitan novac, odnosno kovanice. Toalet se obično naplaćuje te na to valja biti spreman. (I ne, nije neka fora ponuditi zaposleniku 100 EUR za naplatu toaleta.)

  Autobusni kolodvor Munich

  Središnji autobusni kolodvor u Munichu nalazi se u neposrednoj blizini željezničkog kolodvora. Praktički, slična situacija kao i u hrvatskoj metropoli. Ovo ujedno znači da ste u slučaju da vas bus iskipa na autobusnom, veoma blizu samom gradskom središtu. Pišemo “u slučaju” zato jer ne staju svi autobusni prijevoznici koji kreću za Munich (München) na tome kolodvoru. Ovaj podatak je uistinu pametno provjeriti sa samim prijevoznikom prije puta.

  Stane li vam autobus na ovome kolodvoru u tome slučaju ne morate brinuti da ćete ostati gladni i žedni. Osim što je okolica kolodvora dobro opremljena dodatnim sadržajima, jednako tako u centru ste slobodni sjesti u prvi fast food, tj. restoran. S obzirom na to da ovaj, treći po veličini u državi, nudi razne okuse, nemojte odmah sjesti u prvi McDonald’s.

  Oprema autobusa na liniji Zagreb - Munich

  Autobusi koji prometuju na ovoj liniji suvremeno su opremljeni. Uvjeti se pomalo razlikuju u ovisnosti o prijevozniku no njihova suvremenost ipak postavlja određene norme koje su nužne za zadovoljiti. Shodno tome, imaju klimu i TV prijamnike putem kojih vozači putnicima nerijetko puste kakav film da im skrate putovanje. Besplatan WiFi zadnjih je godina velika radost za putnike. No, s njom budite oprezni.

  S obzirom na nemali broj putnika koji se istovremeno pokušavaju spojiti na mrežu i neometano surfati, zbog zagušenja često se događa da veza puca. Jedan ste od onih putnika ovisnih o internetu? Odgovorite li potvrdno, u tome si slučaju prije putovanja osigurajte vlastiti pristup internetu za neomatano uživanje.

  Želite odložiti svoju ručnu prtljagu? Nema problema. Spremite ju u prostor iznad svoga sjedala.

  Zašto je autobus najbolji odabir na liniji Zagreb - Munich

  Suvremena opremljenost, udobnost, profesionalnost i iskustvo vozača, neopterećenost vožnjom, pristupačne cijene karata jamče sigurnu i udobnu vožnju te su razlog radi kojeg je autobus na liniji Zagreb - Munich (München) najbolji mogući odabir. Iako je linija dulja, nije nikakva prepreka odabiru autobusa i činjenici da je vožnja njime sigurnija i udobnija no neke druge opcije.

  Uspredimo li bus s ostalim prijevoznim sredstvima vidjet ćemo da su avionske karte, čiji se iznos kreće od 1500 kuna pa do 2000 kuna, neusporedivo skuplje u odnosu na one autobusne.

  Također, avion ne slijeće u centru grada. Zaboravite to! Radije si u tome slučaju isplanirajte prijevoz od zračne luke do smještaja. Jasno, aerodrom se ne nalazi u centru, zar ne?

  Automobil, bilo vlastiti, bilo unajmljeni, zbog kilometražom prilično zahtjevnoga puta, nije najsretnija opcija. Računajte da ćete odabirom auta odabrati voziti doslovce satima autocestom. Riječ je o prilično jednoličnoj vožnji koja obično vozačima “ne leži” najbolje.

  Sjetite se da biste u busu mogli jednostavno odmarati, zuriti bezbrižno kroz prozor, pričati sa suputnicima ili čitati knjigu. Cijena? Zbrojite gorivo i cestarinu. Naravno, ne zaboravite ni najam automobila ukoliko nemate vlastiti.

  Vlak bi se na ovome putovanju mogao činiti najboljom opcijom. Pa iako polazi svakodnevno i nudi pomalo specifično iskustvo vožnje, ovim ćete si odabirom put produžiti. Cijena dvosmjerne, iliti povratne karte kreće se oko 105 EUR za dnevnu rutu. Usporedbe radi, plaćate li dvosmjernu autobusnu kartu po najskupljoj cijeni, ona će iznositi cca 65 EUR. Uostalom, najbolje da pregledate cjenik. Slažete se?

  Gradovi i mjesta kojima prolaze autobusi na putovanju Zagreb - Munich

  Na putu do Municha nekoliko je opcija u ovisnosi se kojih mijenjaju gradovi i mjesta mimo kojih prolazite tijekom putovanja. No, vodeći se najčešćom opcijom prijevoznika, znajte da ćete najčešće proći paralelno: Novom Mestu, Ljubljani, Bledu, Klagenfurtu, Salzburgu i Rosenheimu.

  Novo Mesto je središte Dolenjske u Sloveniji. Smješteno je na obali rijeke Krke, a u blizini prolazi željeznička pruga Karlovac - Ljubljana, te odvojak ceste Ljubljana - Zagreb. Riječ je o svojevrsnom industrijom središtu u kojem se razvijaju kemijska, kozmetička i farmaceutska industrija.

  Ljubljana je slovenska metropola i najveći grad u državi. Poznata je po brojnim mostovima ispod kojih protječe rijeka Ljubljanica po kojoj je dobila ime. Najpoznatiji takav most je Tromostovje, a da ga treba vidjeti ne treba posebno napominjati.

  Što bi se o Bledu moglo napisati, a da se već ne zna? Uistinu težak zadatak. Budimo jednostavni poput jednostavne ljepote tog mjesta. Turistički raj. Prostor divne, predivne, prirode. Jezerce i otok. Brod. Neposredna blizina slovenskih Alpi. Planinski turizam. Popis i epiteti mogli bi ići u beskonačnost.

  Klagenfurt i Salzburg austrijski su biseri, a ne sumnjamo da ste za oba barem čuli. Klagernfurt je glavni u austrijskoj saveznoj pokrajini Koruški. Obično se obilazi u sklopu jednodnevnih izleta za Minimundus. Jednom kada se ondje nađete razgledajte: katedralu sv. Trojstva, Alter Platz, sv. Egid te Neuer platz s fontanom zmaja.

  Salzburg je barokni gradić kojega krase dvorci, katedrala, tvrđava Hohensalzburg koju možete vidjeti s gotovo svakog kutka u gradu, a koja je posebno lijepa noću te rodna kuća Wolfganga Amadeusa Mozarta.

  Rosenheim je u saveznoj njemačkoj državi Bavarskoj. Prolazeći paralelno njemu znajte da ste još samo 52 km udaljeni od vaše konačne destinacije.

  O Zagrebu

  Hrvatska metropola, Zagreb, prvi se puta spominje 1094. godine kada je utemeljena Biskupija. Smješten je s jedne strane pod obroncima Medvednice, a s druge uz obalu rijeke Save, ubrzo nakon što krenete u razledavanje opravdat će svoju titulu svojevrsnog središta srednje Europe.

  Njegov se centar može podijeliti u dva dijela - Gornji i Donji grad. Donjim gradom dominira glavni trg - Trg bana Josipa Jelačića te Zagrebačka katedrala. U Gornjem su gradu najznačajniji Markov trg i crkva sv. Marka. Na tome je trgu sjedište i državnog političkog vrha.

  Osim razgledavanja centra, u ovisnosti o raspoloživom vremenu uputite se na jezero Jarun ili Bundek. Iako izbor između ove dvije opcije nije lagan, praktički u niti jednom slučaju nećete pogriješiti. Niste li raspoloženi za šetnju u prirodi predlažemo kazalište, odnosno posjet kakvoj umjetničkoj galeriji ili muzeju. U posljednje su doba najpopularniji Muzej iluzija, Tehnički muzej i Muzej prekinutih veza. Osim toga, raspitajte se koja su zanimljiva događanja u gradu, a kojih uglavnom ne nedostaje.

  Želite li iz Zagreba dalje istražiti Hrvatsku predlažemo obilazak gradova i mjesta: Rijeka (poznata luka), Pula, NP Plitvička jezera, Split, Zadar, Šibenik, Varaždin, Osijek i Požega. Nas ovi gradovi i mjesta nisu razočarali pa nekako vjerujemo da ni vas neće ostaviti ravnodušnima.

  Novosti, podaci i vaša autobusna karta za put do njih čekaju na Vollo stranici, tj. aplikaciji. U slučaju dodatnih nejasnoća, imate li već odabranu kartu, kontaktirajte dotičnog prijevoznika. Hrvatskoj uistinu ne nedostaje zanimljivih mjesta. Primijetite li da ste sada naknap s vremenom, nećete požaliti posjetiti ju ponovno čim prije bude moguće.

  O Munichu

  Od 1175. Munich (München) ima status grada, točnije “najsjevernijeg talijanskog grada”. Danas je on treći po veličini u Njemačkoj te ima okvirno 1,3 milijuna stanovnika. Njegova su posebnost ’weissbier’ piva i Oktoberfest - poznati festival piva čija je tradicija duža od 200 godina.

  Spomenuto se pivo ne radi od pšenice. Specifično je po tome što zbog različitog procesa proizvodnje, odnosno izostanka pasterizacije, ne može dugo stajati bez da se pokvari. To je razlog zbog kojega se ne izvozi nigdje izvan zemlje, a čak niti po cijeloj zemlji.

  Mimo piva i festivala, Munich (Munchen) obiluje znamenitostima. Trg Marienplatz, vrt piva Hofbrauhaus i palača pravde Justizpalast tek su djelić toga što u Munichu čeka posjetitelje. E da, tu je i predivan sat kucalica, Glockenspiel, koji svaki dan sat uoči podneva ima svoj ’igrokaz’.

  Dalje, prednosti Municha su još: multietičnosti i multikulturalnost, biciklističke staze, uređen javni prijevoz, niska stopa kriminalitetea, visoki broj rođenih i bogata kulturna ponuda. Jednostavno Munich (Munchen) zaslužuje da ga se posjeti i razgleda i mimo Oktoberfesta kada gradom teku litre i litre piva.

  Vraćate li se iz Munich za Zagreb podjednako je važno razmisliti što ste u Zagrebu za prethodnog posjeta izostavili posjetiti, kao i pravovremeno pregledati raspoložive autobune linije i nabaviti svoju kartu.