Autobus - vozni red

04:15 09:00
Date: 04.03.2021.
04:15 09:00
4:45h 1
Učitavanje...
210 HRK
1
05:00 09:45
Date: 04.03.2021.
05:00 09:45
4:45h 1
Učitavanje...
126 HRK
1

O putovanju

Iz: Vienna, AT Za: Zagreb, HR
Udaljenost
Buses 2
Prosječno trajanje puta 4 h 45 min
Cijena karte od 125 HRK

Bus prijevoznici na ovoj liniji

  Vienna - Zagreb

  Između Vienne (Beč) i Zagreba ukupno je 372.38 km. Očekivano, zračna je razdaljina ova dva grada nešto manja, tj. iznosi 268.31 km. Za prelaska ove linije bus obično staje jednom do maksimalno dva puta. Ta se stajanja vozeći se autobusom u glavnini odvijaju na benzinskim crpkama u sklopu su kojih: restoran, caffe bar, dućan s mješovitom robom, aparati za kavu te toalet - najčešće se naplaćuje. Ispred samog objekta obično je smješten i park sa zanimljivim sadržajima za najmlađe putnike.

  Vremenski za dolazak iz Vienne do hrvatske metropole potrebno je okvirno 5 h. Ovisno za kad je zakazan polazak (dan/noć) razgledajte krajolik kojim prolazite, pročitajte koju stranicu zanimljivog štiva ili jednostavno zaklopite oči i nakratko odmorite.

  Cijene svih jednosmjernih karata za bus kreću se od 137 HRK, tj. 18.4 EUR do 237 HRK, odnosno 31.84 EUR. Pri tom je važno naglasiti da se, za razliku od jednosmjerne, na povratne karte obično obračunavaju dodatni popusti, a to podržava praktički svaki prijevoznik.

  Pišući o Vienni (Beču) i Zagrebu svi mi pišemo o dvjema metropolama koje osim te titule nose i titulu povijesno-kulturnih centara svojih država. Shodno tome, volite li razgledavati povijesne građevine i razne kulturne znamenitosti Vienna i Zagreb pravo su mjesto.

  Lista prijevoznika ZG - W

  • AP Varaždin d.d.
  • Croatia Bus d.o.o.
  • Črnja Tours d.o.o.
  • Flixbus Dach Gmbh
  • OBB-PostBus GmbH
  • Panturist d.d.

  Autobusni kolodvor Vienna

  Najbitniji kolodvor u Vienni je Stadion Center Kolodvor, a nalazi se na 5,1 km udaljenosti od samoga centra Vienne. Ne snalazite li se najbolje u gradu, valja znati da se nalazi na adresi Engerthstrasse 242-244.

  Ovaj kolodvor uistinu obiluje međugradskim i međudržavnim linijama.

  Stoga, odavde je dobra prilika za istražiti ne samo neke od najpopularnijih destinacija u Austriji, primjerice: Graz, Linz i Salzburg, nego i proširiti svoje vidike putujući u druge europske države.

  Imate li viška vremena do kretanja svog autobusa, skratite ga u okolici kolodvora, a gdje su: caffe bar, fast food, kiosk, bankomat i shopping centar.

  Putovanje Vienna - Zagreb

  Linija Vienna - Zagreb duga je, okvirno govoreći, 370 km. Za prelazak te kilometraže trebat će minimalno 4 h i 30 min koliko traje najkraća vožnja pa do maksimalno 6 h i 11 min. Razlika u dužini trajanja putovanja nije do odabranoga prijevoznika, nego doslovce do odabrane rute. Točnije, ovisi o broju usputnih stajanja na putu do vašeg odredišta.

  Kako smo sigurni u to? Naprosto zato jer su oba, i minimalno i maksimalno trajanje putovanja, vezana uz istoga prijevoznika, tj. u konkretnome su slučaju autobusne linije prijevoznika Croatia Bus.

  Uz to, najbrže na svoju konačnu lokaciju, odnosno u Zagreb, stižu busevi bez iti jednog stajanja za svoga putovanja, dok "najsporiji" autobus staje maksimalnih dva puta.

  Ljetne i predblagdanske gužve potencijalno bi mogle dodatno odužiti put Vienna - Zagreb, no to, putujete li u tome periodu, ionako i sami najvjerojatnije znate. Zaboravite ekspres putovanje. Općenito, autobusne linije generalno u tome periodu prolaze svoje rute sporije no inače.

  Autobusni kolodvor Zagreb

  Autobusni kolodvor Zagreb nalazi se na adresi Marina Držića 4, a glavni je takav kolodvor u Republici Hrvatskoj. Što to znači? Naprosto to da se jednom kada se dočepate autobusnog kolodvora nalazite u samome centru. U redu. Možda niste baš u strogom centru, no kroz desetak minuta tramvajem u smjeru Glavnog željezničkog kolodvora, bit ćete tamo. Na željezničkom se kolodvoru nalaze stanice za sve međugradske, ali i internacionalne rute vlakova u Zagrebu. Iz toga je razloga, posebice za kombinirani prijevoz olakotna okolnost činjenica da su kolodvori međusobno blizu smješteni.

  Zagrebački autobusni kolodvor opremljen je WC-om za putnike, garderobom, kao i šalterima na kojima se može obaviti kupnja, odnosno rezervacija karata.

  No, također uzmite u obzir da je nerijetko na šalterima kolodvora poduži red, a tome vrlo jednostavno doskočite koristeći Vollo servis.

  Na ondašnjem šalteru za informacije možete pitati sve i otkloniti si nedoumice. Osim tog, to je mjesto gdje se valja raspitati za obavijesti, novosti i točne informacije, baš kao i za aktualne popuste neovisne kategorijama kojima su uglavnom obuhvaćeni: umirovljenici, studenti i djeca. Za specifična se pitanja poput prijevoza kućnih ljubimaca i dodatne prtljage obratite odabranome prijevozniku. On će u tome segmentu moći dati nesumnjivo najispravnije informacije.

  Oprema autobusa na liniji Vienna - Zagreb

  Busevi koji prometuju od Vienne do Zagreba opremljeni su: klimom, TV prijamnicima, svjetlom i zvučnikom iznad sjedala, kao i dodatnim prostorom za odlaganje ručne prtljage. Nadalje, nerijetko imaju osiguran i WiFi signal. WC u autobusu ipak nije toliko učestala pojava. No zato se uvijek možete osloniti na usputna stajanja autobusa, bude li ih. Ovo, jasno, provjerite s vozačem.

  Zašto je autobus najbolji odabir na liniji Vienna - Zagreb

  Cijene jednosmjernih karata za relaciju Vienna (Beč, Wien) - Zagreb kreću se od 18.4 EUR do 31.84 EUR za jednog putnika. Prilikom računanja cijena dvosmjernih, ili bolje reći povratnih karata bitno je naglasiti da se u glavnini odobrava određen popust za povratni smjer. S u prosjeku petnaest dnevnih polazaka iz Vienne za Zagreb nesumnjivo je da ćete pronaći onaj, cjenovno i satom polaska, odgovarajući.

  Davanje prednosti busu? Puno je razloga za to. Česti polasci. Velika fleksibilnost. Sloboda biranja doslovce sata polaska. Mogućnost šetnje, jela pa čak i brzinske kavice tijekom stajanja autobusa. Vozeći se autobusom nalazite se u rukama profesionalnih vozača. Oni obično imaju višegodišnje iskustvo u prelaženju dotičnih ruta i jamče sigurnost. Nadalje, suvremena opremljenost buseva Vienna - Zagreb nalaže udobnost, a klima osigurava da u busu ne bude prevuće/prehladno.

  Avionska karta za Zagreb iz Vienne koštala bi vas od 1400 kn,tj. 188.07 EUR do cca 2000 kn, odnosno 268.67 EUR.  Pa iako avioni baš kao i busevi svakoga dana polaze iz Vienne (Beča) za Zagreb, prosudite isplati li se toliko više novaca odvajati za kartu.

  Najveća se prednost aviona svakako očituje u bržem dolasku na odredište, tj. u Zagreb. No, jednom kada tome dodate vrijeme potrebno za ukrcaj i iskrcaj te prijevoz do aerodroma, a potom i od njega do samoga grada, nekako i ta posljednja prednost blijedi.

  Usporedimo li autobus s vlakom, bitno je reći da je prosječna cijena karte za željeznice na relaciji Vienna (Beč) - Zagreb 60-ak EUR. U najboljem je slučaju po vlak, dakle, cijena ista kao za autobus. No, sasvim je sigurno različito trajanje vožnje. Vlakom se, bez sumnje, prometuje znatno dulje.

  Napokon, od osnovnih nam je prijevoznih sredstava ostao osobni, odnosno unajmljeni, automobil. Prije svega, na gorivo ćete potrošiti cca 70ak EUR. Nadalje, s obzirom da se radi o internacionalnoj ruti ne zaboravite na obaveznu kupnju vinjeta. Svejedno idete li kroz Sloveniju ili ne, platit ćete vinjetu čim krenete iz Vienne. Naprosto nema načina da ju u potpunosti izbjegnete platiti. Kako bilo, razlika između slovenske i austrijske vinjete definitivno je u cijeni pa iznose koji se tiču vas svakako provjerite prije puta.

  Gradovi i mjesta kojima prolaze autobusi na liniji Vienna - Zagreb

  Na putu od Vienne do Zagreba promet se u glavnini odvija autocestom. Nerijetko se vozači žale da je ova vožnja posebno dosadna budući da nema značajnijih skretanja na putu, već se sve odvija nekako pravocrtno. U redu. Fer je priznati da je ovo zaista možebitna otežavajuća okolnost, posebice krenete li umorni, a onda morate i voziti. No, kada se vozite u busu to je svakako dobra prilika za odmor za dušu. Putem do Zagreba prolazite: Graz, Maribor i Ptuj.

  Iako se ne radi o autobusnim stanicama, tj. mjestima na kojima će bus obaviti stajanje na putu, vrijedi naglasiti posebnosti tih gradova za slučaj naknadnog posjeta. Naime, autobusna su stajališta rezervirana za izvangradska područja i stajališta u sklopu benzinskih postaja.

  Graz posjetiteljima nudi priliku da vide i uživaju u: centralnom trgu Hauptplatz, vijećnici Rathaus te Murinselu - otoku na Muri koji je izgrađen u sklopu mosta, tj. svojevrsne veze između dviju obala. Modernijom obalom dominira Muzej suvremenih umjetnosti, a onom tradicionalnijom utvrda Schloßberg - jedna od najljepših europskih utvrda.

  Maribor je drugi po veličini u Sloveniji. Točnije, odmah je iza Ljubljane - slovenske metropole. Usprkos svojoj veličini, ovo je dobar izbor za odsjedanje za sve one koji su iscrpljeni od svakodnevnih obaveza i kratkih poslovnih rokova. Naime, njegov se usporeni tempo značajnije ne ubrzava niti za najfrekventnijih sati u danu. Osim se toga Maribor može pohvaliti i posebno lijepom prirodom u kojoj mogu uživati kako planinari tako i ljubitelji rijeka.

  Naposljetku spomenimo i Ptuj. Najstariji grad u Sloveniji u kojemu su smještene istoimene terme kao stvorene za opuštanje nakon napornog radnog tjedna.

  O Vienni

  Vienna (Beč) nekada je bila dijelom moćnog Habsburškog carstva, a na temelju je te povijesne titule i kulturno-umjetničke gradnje danas prava kulturna prijestolnica Europe. Austrija se zaista može ponositi svojim glavnim gradom koji vrvi svojevrsnim spomenicima kulturi. Gradska vijećnica, Parlament, dvorci Schönbrunn i Belvedere, zgrada Opere - Staatsoper, carska palača Hofburg i Stephansplatz tek su dio znamenitosti, a podjednako oduševljavaju zaljubljenike u umjetnost, kao i vrsne poznavatelje povijest.

  Vienna je europsko središte kulture, glazbe i plesa. U njoj možete probati neke od najfinijih slatkih zalogaja te naučiti neke od davno zaboravljenih manira. Ova austrijska metropola idealan je izbor za ljubitelje kvalitetnih melodija, dobroga ritma i ukusnih zalogaja.

  Ljepota se grada oslikava i kroz parkove ukrašene cvijećem. Odmjerene i smisleno kombinirane boje toga cvijeća progovaraju o kulturi i klasičnosti grada. Vrišteće, sukobljavajuće boje? Ne, to nikako nije slika austrijske metropole. Prije je to jednostavna crveno-bijela kombinacija boja. Umjerena, stroga i ležerna. Sve taman koliko treba. Taman koliko je takav i sam Beč.

  Primjer je toga park Stadtpark, a koji je prva bečka javna zelena površina. Prostire se na prostranih 65 000 kvadratnih metara te je obavezna stanica za ljubitelje cvijeća. Zatim park Parter u sklopu istoimenog zabavnog parka. Ukrašavaju ga grmovi posađeni niz 4,5 km dugačku šetnicu uz bečku obalu Dunava.

  Jednom kada obiđete Beč, nadohvat su vam ruke druge destinacije na europskom tlu: Ljubljana, Venecija, Mostar, Prag, Budimpešta, Bratislava, Berlin i München (Njemačka).

  O Zagrebu

  Hrvatska metropola, Zagreb, svojim posjetiteljima nudi idealan spoj prekrasne prirode, starih povijesnih građevina smještenih u samome centru i veliki broj lokala za duge noćne izlaske. Osim toga, najmlađim je gostima definitivno najzanimljiviji Zagrebački zoološki vrt kao i mnogobrojne dječje igraonice te predstave i događanja na otvorenom, a posebno je često u proljeće.

  Neovisno tome gdje trebate doći, u Zagrebu ćete korištenjem javnog prijevoza, odnosno usluge Uber vrlo brzo biti na svome odredištu. Naime, Zagreb ima prilično dobro rješen javni prijevoz, a na čijem se daljnjem poboljšanju kontinuirano radi. Cijena vožnje za taj prijevoz je 10 kn za sat i pol, odnosno 4 kn za pola sata. Vodiči nisu nužni, no želite li se osigurati nije ni to loša opcija.

  Zagreb ljubiteljima prirode daje priliku da odahnu za posjeta parku Maksimir i jezeru Jarun. Ovdje uživajte u prekrasnom krajoliku, a dođete li ljeti slobodno se i okupajte zajedno s lokalnim stanovništvom. Zagreb se osim Maksimirom i Jarunom može pohvaliti Bundekom i Ribnjakom. Nije li vam to dovoljno prirode uputite se na našu zagrebačku planinu, Medvednicu. Penjete li se vlastitim snagama vjerojatno ćete usput ogladniti i ožedniti. Ne brinite, Zagreb i njegovi planinari pobrinuli su se i za to. Mnogobrojni planinarski domovi tu su da sportašima i rekreativcima povrate snagu za spuštanje.

  Volite li više šetati centrom hrvatska metropola, tj. Zagreb, obiluje znamenitostima i zaista ih vrijedi vidjeti. Gornji grad sa Markovim trgom i crkvom sv.Marka, tržnica Dolac, popularne zagrebačke ulice Radićeva i Tkalčićeva, živopisan Cvjetni trg i novoizgrađeni shopping centar, Trga bana Josipa Jelačića kao središnji gradski trg, prekrasni parkovi Zrinjevac i Tomislavac na čijem se trgu nalazi Glavni željeznički kolodvor. Zaista, mnogo je toga za vidjeti, posjetiti i okusiti u centru Zagreba.

  U slučaju da ste od dolaska obišli Zagreb ostatak vremena iskoristite da posjetite još neku od destinacija unutar RH: Samobor, Karlovac, Osijek, Vukovar, Rijeka (najpoznatija luka), Pula, Rovinj, Umag, Split, Skradin, Šibenik, Trogir, Plitvička jezera, Zadar, Makarska i Dubrovnik.

  Pula je prekrasno uređen grad na hrvatskoj obali. Osim ljepote, Pula u svojim rukama ima poseban adut - Amfiteatar u kojemu se odvijaju različiti koncerti i zanimljiva događanja. Split je, takoreći, glavno središte za Dalmaciju, a sadržajima koje nudi u stopu prati Zagreb. Ukoliko ste raspoloženi za izlet predlažemo da iz Skradina sjednete na turistički brod i odete do NP Krka. U odnosu na Split, Dubrovnik je povijesno i kulturno središte. Krajnja južna točka zemlje koja je zbog svoje ljepote, tradicije i kulture ogroman ponos svojih stanovnika.

  Ako pak trebate nazad iz Zagreba za Viennu, nema veze. Korištenjem Vollo aplikacije, odnosno web stranice, potražite prvi odgovarajući autobus i vaše putovanje može početi. Nema sumnje da ćete naći liniju koja vam odgovara polaskom i trajanjem putovanja, samo se osigurajte da na vrijeme pronađete terminal s kojega polazi autobus. Ne zaboravite pogledati cijenu karata za Zagreb prije kupovine!