Autobus - vozni red

01:00 07:00
Date: 04.03.2021.
01:00 07:00
6:00h 1
Učitavanje...
139 HRK
1
01:20 07:00
Date: 04.03.2021.
01:20 07:00
5:40h 0
Učitavanje...
151.57 HRK
1
07:30 12:35
Date: 04.03.2021.
07:30 12:35
5:05h 0
Učitavanje...
121.24 HRK
1
10:00 14:45
Date: 04.03.2021.
10:00 14:45
4:45h 0
Učitavanje...
151.57 HRK
1
12:30 17:30
Date: 04.03.2021.
12:30 17:30
5:00h 0
Učitavanje...
151.57 HRK
1
15:30 20:35
Date: 04.03.2021.
15:30 20:35
5:05h 0
Učitavanje...
136.40 HRK
1
17:30 22:15
Date: 04.03.2021.
17:30 22:15
4:45h 0
Učitavanje...
121.24 HRK
1
22:45 04:15
Date: 04.03.2021.
22:45 04:15
5:30h 0
Učitavanje...
121.24 HRK
1

O putovanju

Iz: Split, HR Za: Zagreb, HR
Udaljenost
Buses 8
Prosječno trajanje puta 4 h 53 min
Cijena karte od 121.2 HRK

  Split - Zagreb

  Split - Zagreb jedna je od najprometnijih autobusnih linija u Hrvatskoj, s više od 30 svakodnevnih polazaka s kolodvora. Njihova cestovna udaljenost iznosi 419.79 km, zračna je znatno kraća te iznosi 259.18 km. Zahvaljujući gustom rasporedu, planirajte svoj dolazak u Zagreb kad god vam paše - rano ujutro, oko podneva ili kasnije predvečer.

  Autobus polazi iz Splita skoro svaki sat. Točnije, prometuje od 01:00 do 23:30. Uobičajeno je za prelazak rute potrebno 5 h, s jednim do dva stajanja na putu.

  Vrijeme vožnje i broj stajanja ovise o autobusnom prijevozniku i odabiru ceste - nove autoceste, odnosno stare magistrale - pa preporučujemo da ih svakako provjerite prije konačne kupnje autobusne karte. Najpovoljniju jednosmjernu kartu trenutno nudi prijevoznik Croatia Bus po cijeni od 89 kn, a najskuplju poduzeće Clissa po cijeni od 140 kn. Neovisno putujete li ljeti ili zimi, u autobusu grije, odnosno hladi klima, a moći ćete i pogledati film da si skratite put. Većina autobusa također omogućuje surfanje WiFi mrežom, koja pak zna biti zagušena u krcatom autobusu.

  Jadraska stara magistrala

  Splitski autobusni kolodvor i zagrebački autobusni kolodvor dobro su opremljeni dodatnim sadržajima, poput kafića, garderobe i kioska. Uz to, oba kolodvora nalaze se u blizini centra pa, ako imate malo više vremena i energije prije, odnosno poslije puta krenite u razgledavanje njihovih znamenitosti. Zanimaju li vas kakve dodatne informacije i usluge, novi popusti, uvjeti putovanja, cijene karata te novosti i obavijesti vezane uz vozni red kontaktirajte zaposlenika u informativnom uredu. Ne zaboravite da se popusti nerijetko odobravaju na pojedine kategorije, a vezane su primjerice za: djecu, studente i umirovljenike. O tome se također raspitajte na šalteru za informacije

  Lista prijevoznika ST-ZG

  • Autobusni prijevoz d.o.o. Varaždin
  • APP Požega d.d.
  • Autopoduzeće Z d.o.o. Koop Autoherc d.o.o.
  • Autotrans d.o.o. Koop APP Požega d.d.
  • Croatia Bus d.o.o.
  • Clissa d.o.o.
  • Čazmatrans Dalmacija d.o.o.
  • Promet Makarska d.o.o.
  • Samoborček EU grupa d.o.o.

  Splitski autobusni kolodvor

  Dođete li ranije na autobusni kolodvor u Split, a do polaska busa imate vremena nemojte odmah sjesti u prvi kafić do kolodvora i ondje čekati. Ostavite prtljagu u obližnjoj garderobi te produžite na Rivu, koja pruža predivan pogled na more. Ovdje si usput u obližnjim pekarnicama i fast food restoranima, možete ugrabiti nešto za jesti.

  Putovanje Split - Zagreb

  Od otvaranja nove autoceste put od Splita do Zagreba značajno se skratio. Promet tom cestom je brži i sigurniji. Računajte da autobus staje barem jednom na trasi, čak i na direktnim linijama na autocesti neosivno što piše da nema stajanja. Naime, broj stajanja označava isključivo kolodvore gdje autobus staje da iskrca i pokupi putnike, ne i stajanje na benzinskim postajama, odnosno odmorištima.

  A1 autocesta u Hrvatskoj

  Većina prijevoznika stiže busem, neovisno odabranim cestama, do metropole za oko 5 h. Vrijeme putovanja ovisi o cesti kojom se vozite (autocesta/magistrala) te stanicama do odredišta.

  Stajanje na benzinskoj postaji uobičajeno traje oko 15 minuta. Sasvim dovoljno vremena da protegnete noge, odete na WC, popijete usputnu kavu, uzmete si za pojesti ili pročitati od novina i časopisa. Važno je napomenuti da su cijene proizvoda na ovakvim usputnim stanicama na autocesti u pravilu dosta skuplje od onih na kolodvoru, odnosno mjestu polazišta.

  S druge strane, magistrala se povija uz prelijep krajolik te pruža fantastičan pogled na okolna područja, livade, šume i more. Putovanje magistralom često uključuje dodatna stajanja na usputnim kolodvorima.

  Zagrebački autobusni kolodvor

  Na zagrebačkom autobusnom kolodvoru se na obližnjim kioscima, trgovinama i pekarnicama bilo kada tijekom dana možete opskrbiti štapićima, sendvičem i bočicom omiljenog pića za put. Po dolasku u Zagreb, ostavite prtljagu u garderobi i popijte kavu u nekom od kafića. Trebate li na WC, dobro je znati da se naplaćuje 3 kune.

  Željeznički kolodvor smješten je na Trgu kralja Tomislava. Točnije, samo desetak minuta od autobusnog. S obzirom na to da su kolodvori blizu smješteni trebate li željeznički ne udaljavajte se. Suprotno tome, trebate li smještaj, a niste ga ranije rezervirali raspitajte se u hotelima/hostelima u okolici centra, odnosno potražite sobu u najam. Nije naodmet niti potražiti na internetu informacije o stanodavcima koji iznajmljuju svoj prostor na kraći period.

  Oprema autobusa na relaciji Split - Zagreb

  Autobusni prijevoznici opremljeni su klimom i TV-om, na kojem se za putnika uglavnom puštaju deset godina stare romantične komedije. Većina njih putnicima također nudi WiFi, a jedan od prijevoznika, uza to, ima WC, nudi besplatan prijevoz prtljage te je opremljen električnim utičnicama za punjenje mobitela i druge računalne opreme.

  Ljubitelji surfanja se ne trebaju previše oslanjati na WiFi ponuđen u busu. Za svaki si slučaj osigurajte dovoljno megabajta za neometano uživanje na internetu.

  Zašto je autobus najbolji odabir na liniji Split - Zagreb

  Vožnja autobusom na relaciji Split - Zagreb pruža najbolji omjer uloženog i dobivenog u pogledu troška, brzine i komfora. Let avionom na istoj relaciji traje 45 minuta, ne računajući check in i dolazak u zračnu luku, 24 km udaljenu od centra Splita, te košta najmanje 600 kuna. Prema tome, bus je nesumnjivo jednostavniji i povoljniji izbor.

  Osim toga, na autobusnoj liniji svakodnevni polasci su češći te možete birati u koliko sati polazite. Planirate li put automobilom na novoj autocesti, računajte da ste u prednosti sat vremena, ali zato cestarinu plaćate u gotovo identičnom iznosu povratnoj karti autobusom, odnosno 174 kune.

  Naravno, za auto trebate uračunati i troškove goriva. Idete li pak magistralom, nećete morati plaćati cestarinu, no to će odužiti put za sat vremena u usporedbi s autobusom. Vožnja vlakom od ST do ZG troši više vremena, ali i novaca. Vožnja traje od 6 do 8 h, a karta u jednom smjeru košta oko 200 kuna, tj. približno kao cijena povratne karte autobusom. K tome, željeznicom se svakodnevno iz Splita za Zagreb polazi maksimalno tri puta. Vrijeme tih polazaka u glavnini je ovako raspoređeno: 08:22, 14:21 i 21:44. S time da je posljednji, treće navedeni, polazak katkada nedostupan.

  Gradovi i mjesta kojima prolaze autobusi na liniji Split - Zagreb

  Želite li brže stići od Splita do Zagreba, odaberite direktnu liniju bez stajanja. Mjesta kojima autobusi prolaze, odnosno staju na liniji uključuju: Solin, Dugopolje, Kaštela, Trogir, Seget Donji, Skradin, Zadar i Karlovac.

  Solin je najmlađi grad Republike Hrvatske smješten nedaleko Splita. Osim bogate kulturno povijesne baštine, Solin ljubiteljima prirode i sporta pruža mogućnost iskusiti aktivnosti poput planinarenja, ronjenja, jogginga i paintball-a. Preferirate li mirnije aktivnosti tu je prekrasan krajolik u kojemu mogu jednostavno uživati u dugim šetnjama. Skradin je maleni gradić na desnoj obali rijeke Krke. Posebno je popularan zbog ACI-jeve marine koju svake godine posjećuju neke od najpoznatijih osoba na svijetu (npr. Bill Gates, Jon Bon Jovi) .

  Osim toga, njegov je adut i blizina NP Krka do kojega iz Skradina svakoga dana tijekom sezone vozi turistički brod. Nakon Skradina bus prolazi kroz Zadar. Smješten u samom srcu Jadrana osim bogate povijesti Zadar svojim posjetiteljima nudi izletničke programe, niz sportskih aktivnosti, prekrasne plaže i vrhunsku gastronomiju. Slijedi Karlovac poznat kao grad koji leži na četiri rijeke: Dobra, Kupa, Korana i Mrežnica. Osim riječnih kupališta na Kupi i Mrežnici, prekrasnih zelenih površina, povijesnog dijela prožetog kulturom i popularnih karlovačkih Dana piva, Karlovac je i izuzetno važno prometno čvorište.

  O Splitu

  Osnovan na temeljima Dioklecijanove palače iz 4. stoljeća, Split je među najstarijim hrvatskim gradovima na obali. Danas Split broji oko 200 tisuća stanovnika te je kulturni, ekonomski i gospodarski centar Dalmacije.

  Dioklecijanova palača u Splitu

  Osim Dioklecijanove palače, u Splitu se morate prošetati Rivom, šetnicom u blizini autobusnog kolodvora, koja vrvi kafićima, restoranima i trgovinama.

  No nemojte se žuriti. Sjednite putem na kavu. Savršeno ćete se uklopiti u sporiji tempo života u gradu. Imate li viška vremena, nećete zažaliti ako posjetite tvrđavu Gripe, trg Prokurative te Poljud, stadion obožavanog lokalnog nogometnog kluba Hajduk. Valja istaknuti i da je Split odlično povezan brodskim prometom s okolnim otocima poput Brača, Hvara, Visa i Šolte.

  O Zagrebu

  Zagreb je glavni grad Hrvatske s oko 800 tisuća stanovnikaKrase ga sve odlike metropole: bogat kulturno-umjetnički život, užurban tempo građana iz svih dijelova zemlje, raznolika gastronomska ponuda, uzbudljiva noćna scena te odlična povezanost s drugim krajevima Hrvatske i Europe.

  Glavni simboli Zagreba – Gornji grad i centar, katedrala te park Zrinjevac – od autobusnog kolodvora udaljeni su tek 15-ak minuta tramvajem.

  Zagreb

  Trebat ćete otprilike pola dana da se njima prošetate. Više ako ih mislite detaljno istražiti. Pitate li nas, uz centar grada valja posjetiti park Maksimir i Zagrebački zoološki vrt, groblje Mirogoj, jezero Jarun te park prirode Medvednica. Prilično ćete se našetati, no i otići doma prepuni dojmova.

  Planirate li nastaviti svoj put Hrvatska obiluje gradovima i mjestima koje na moru, odnosno u njegovoj blizini valja vidjeti: Dubrovnik, Imotski, Šibenik, Plitvička jezera, Crikvenica, Rijeka, Pula i Umag samo su neki od njih. Jednako kao što je grad Zagreb glavni u RH, tako je Rijeka prepoznata kao njena centralna luka, a Dubrovnik kulturno-povijesnim središtem. Iz Zagreba je možda daleko do Dubrovnika, no Rijeka i gradovi u njenoj okolici i više su nego blizu. Busom ste od njih udaljeni tek koji sat. Tražite li gradić sasvim blizu Zagrebu ne zaboravite na Samobor.

  Želite li otputovati izvan RH uzmite u obzir destinacije u okolici: Ljubljana, Beograd, Mostar, Sarajevo, Podgorica i Trst.

  Suprotno novim destinacijama, idete li natrag iz Zagreba za Split ne zaboravite okolicu grada koja je podjednako vrijedna pažnje, budući da se u tamošnjim mjestima skrivaju neke od najljepših plaža na Jadranu.