Autobus - vozni red

06:15 10:48
Date: 21.01.2021.
06:15 10:48
4:33h 19
Učitavanje...
131 HRK
1
17:15 21:43
Date: 21.01.2021.
17:15 21:43
4:29h 19
Učitavanje...
131 HRK
1
18:45 22:45
Date: 21.01.2021.
18:45 22:45
4:00h 0
Učitavanje...
128.66 HRK
1

O putovanju

Iz: Split, HR Za: Dubrovnik, HR
Udaljenost
Buses 3
Prosječno trajanje puta 4 h 21 min
Cijena karte od 128.7 HRK

  Split - Dubrovnik

  Linija Split - Dubrovnik duga je 213.43 km. Ovo znači da se spremite na putu busom provesti okvirno 4 h i 10 min. Putovanje se u glavnini odvija Jadranskom magistralom, tzv. Jadranskom turističkom cestom. Alternativna ruta je kombinacija spomenute magistrale i autoceste te je tek neznatno dulja.

  Jadranska magistrala

  Dnevno u prosjeku 12 puta autobus iz Splita polazi za Dubrovnik. Najpovoljnija je karta trenutno dostupna po cijeni od 100,00 kuna. Radi se o busu tvrtke AP Imotski - Autoherc s polaskom u 05:15.

  S obzirom na to da je prosječna cijena karte 123,00 kune najskuplje su karte Split - Dubrovnik tek neznatno skuplje. Naime, prijevoznik Autotrans za polaske u 06:15 i u 17:15 kartu za bus naplaćuje po iznosu od 125,00 kuna za jednosmjerne karte. Uistinu te dvije kune ne čine razliku. Za povratne se karte odobravaju određeni popusti o kojima se valja raspitati na šalteru za informacije. Polasci pokrivaju razdoblje od 01:35 do 20:30 nakon čega se iz Splita toga dana više ne kreće za Dubrovnik.

  Lista prijevoznika ST-DU

  • Autotrans d.o.o.
  • AP Imotski - Autoherc
  • AP Varaždin d.o.o.
  • Croatia Bus d.o.o.
  • Samoborček d.o.o.

  Autobusni kolodvor Split

  Autobusni kolodvor grada Splita smješten je u samom tranzitnom središtu. Naime, do njega se nalazi željeznička stanica, dok se preko puta nalazi trajekt. Idealno za putnike imaju li isplaniran kombinirani prijevoz. Također, idealno za upasti u gužvu na šalterima pa preporučujemo na vrijeme kupiti, odnosno rezervirati svoju kartu. Kupnju možete obaviti i mobitelom putem naše aplikacija, odnosno preko web stranice uz tek nekoliko klikova mišem.

  Split je u sezoni prepun turista pa zamislite da s desecima drugih čekate u redu na kupnju karte za autobus? Ne bi išlo, zar ne? Stoga pogledaj vozni red na net-u i bez čekanja obavi svoju kupnju. Vjeruj da ćeš se načekati. Ionako će promet vjerojatno biti usporen zbog gužve na cestama.

  Imate li viška vremena do kretanja busa definitivno predlažemo da razgledate Dioklecijanovu palaču i u njoj skrivene znamenitosti. Uostalom, Split je svojevrsna riznica znamenitosti te sasvim sigurno nisu nužni vodiči pod rukom da bi znali gdje se uputiti po dozu povijesti. Kolodvor je opremljen garderobom, bankomatima i kioskom, odnosno trgovinom u kojoj možete kupiti sendvič i sok. Manje-više koje god usluge trebali obavit ćete ih na kolodvoru u Splitu.

  Putovanje Split - Dubrovnik

  Split i Dubrovnik dijeli cca 215 km puta. Do odredišta najbrže stižu busevi čiji je polazak u 15:45 te u 20:30. Riječ je o poduzeću Croatia Bus, a s čijim autobusom stižete za 3 h i 45 min.

  Idete li isključivo magistralom računajte da će bus, prolazeći kroz mnoga manja mjesta, veliki broj puta zastati na koju minutu kako bi se obavio ukrcaj/iskrcaj putnika.

  Prosječno ćete na putu Split - Dubrovnik od polaska provesti 4 h i 10 min. Točnije, do pola sata više u odnosu na najkraću vožnju.

  Autobusni kolodvor Dubrovnik

  Autobusni kolodvor u Dubrovniku smjestio se u Gružu. Riječ je o području u kojemu se nalazi i luka, a od Starog Grada je udaljen cca 2 km. Na kolodvoru ćete od sadržaja i usluga naći: garderobu, informativni ured, kiosk i taxi prijevoz. U informativnom uredu potražite informacije vezane uz različite obavijesti, novosti, vozni red i popuste namijenjene za djecu, studente i umirovljenike.

  Autobusni kolodvor opremljen je svime što bi putniku prije puta i na putu moglo zatrebati stoga ne brinite želite li kakvu sitnicu - poput sendviča/soka. Trebate li smještaj u najam, neovisno je li riječ o sobi u hotelu, odnosno u privatnoj kući, nadamo se da ste ga ranije rezervirali. Naime, za sezone je gotovo nemoguće pronaći slobodan smještaj, svi su rezervirani mjesecima prije. Dakle, samo u slučaju lude sreće imate šansu.

  Oprema autobusa na liniji Split - Dubrovnik

  Prijevoznici kod opremanja svojih buseva teže zadovoljavanju međunarodnih standarda. Riječ je u glavnini o busevima koji su novi, uredni i redovito održavani.

  Shodno tome, autobusi na ruti opremljeni su klimom i TV prijamnicima. Uz to, nerijetko nude besplatni WiFi i toalet.

  Odaberete li autobus ne morate brinuti da će udobnost tijekom vožnje izostati, a za putovanja vrijeme kratite surfanjem, čitanjem knjige, križaljkom i sl. Uostalom, autobus je idealno prijevozno sredstvo za smirivanje vlastitih misli i promatranje prekrasnih panorama. Po dolasku na odredište ne brinite. Kolodvori, iako prilično skromni, nude praktički sve potrebno od usluga i sadržaja.

  Zašto je autobus najbolji odabir na liniji Split - Dubrovnik

  Jednostavno je. Vlak zaboravite jer na relaciji Split - Dubrovnik ne prometuje. Avionom se, najkraće rečeno, zbog cijena karata i gnjavaže oko prijave prtljage i njena ograničenja ne isplati ići. Uostalom, aerodromi se ne nalaze u centru pa ćete morati organizirati i prijevoz od zračne luke do svog smještaja.

  Osobni automobil možda bi bio dobra opcija u slučaju da vas puno putuje pa podijelite troškove goriva i eventualne cestarine. Unajmiti automobil? Ponovno preskupo u odnosu na cijene autobusnih karata. Bus se stoga logično nameće kao odličan oblik prijevoza za opisanu relaciju. 

  Gradovi i mjesta kojima prolaze autobusi na liniji Split - Dubrovnik

  Odaberete li putovati busom poduzeća Autotrans, odabrali ste stati u 19 mjesta. Redom su to: Dugi Rat, Omiš, Brela, Baška Voda, Makarska, Tučepi, Podgora, Igrane, Živogošče, Drvenik, Zaostrog, Gradac, Ploče, Opuzen, Ston, Slano, Trsteno, Zaton Veliki i Mokošica.

  Omiš je gradić smješten na ušću rijeke Cetine. Budući da nudi različite aktivnosti i sportove posebno je pogodan za ljude željne adrenalina. Ondje ste primjerice u situaciji isprobati: zipline, hiking i treking, rafting, kayaking, canyoning, ronjenje te slobodno penjanje.

  Makarska se smjestila u podnožju planinskog masiva Biokova. On ju štiti od prodora kontinentalne klime, a ima i bujnu mediteransku vegetaciju. Za ljetnih je večeri Makarska posebno živa. Gradsko središte, Kačićev trg, tada je pun posjetitelja koji uživaju u različitim koncertima i priredbama.

  Ploče se nalaze u dolini rijeke Neretve. U okolici se mogu vidjeti: Baćinska jezera, ušće rijeke Neretve, Jadransko more i okolna brda. Od znamenitosti valja vidjeti crkveni kompleks na rivi (crkva Kraljice Neba i Zemlje) i arheološka nalazišta u Šarić Strugi. K tome, u Pločama je 2015. podignut spomenik prvom predsjedniku Hrvatske - Franji Tuđmanu.   

  O Splitu

  Split nije samo najveći obalni grad RH, već je i jedan od najstarijih. Iako se ističe Dioklecijanovom palačom, povijesno-kulturna znamenitost, bogat je i nizom drugih kulturnih poslastica. Među njima su definitivno: crkva sv. Duje, Prokurative i kip Grgura Ninskog.

  Dioklecijanova palača seže u doba antike. Izgradio ju je rimski car Dioklecijan da bi u njoj živio nakon povlačenja s prijestolja, tj. u periodu između 305. i 316.god. UNESCO ju je uvrstio na popis mjesta svjetske baštine 1979.

  Prokurative, iliti Trg Republike, mediteranski je trg smješten u samome centru grada. Na njemu se tradicionalno održavaju razna glazbena i druga događanja, koja su odlično posjećena od strane lokalnih stanovnika, ali i turista. Naposljetku, 8,5 m visoki kip Grgura Ninskog djelo je najvećeg hrvatskog kipara Ivana Meštrovića.

  Prokurative u Splitu

  Po dašak prirode popnite se na Marjan ili uskočite u more na popularnim Bačvicama. Naposljetku, okusite tradicionalnu mediteransku kuhinju u jednom od mnogobrojnih restorana. Nakon toga prošećite Rivom i sjednite popiti kavu dok se pred vama pruža prekrasan pogled.

  O Dubrovniku

  Dubrovnik je vječiti mezimac ne samo svojih domaćina, već i turista koji se u njega rado vraćaju. Usprkos višim standardima koji zahtijevaju otvorenije novčanike, ovaj se biser ne libi zauzvrat ponuditi ono o čemu ste sanjali onda kada ga još niste posjetili. Zidine, Stradun, Onorfijeva česma, Rektorova palača, crkva sv. Vlaha, tvrđava sv. Ivana tek je maleni dio toga što Dubrovnik ima za ponuditi prilikom obilaska Starog Grada.

  Zaštićen od strane UNESCO-a još 1979. ova zvijezda hrvatske obale prepoznata je i od svjetske filmske industrije te je snimana za potrebe nekih od najgledanijih svjetskih serija, poput: Igra prijestolja i Ratovi zvijezda.

  Dubrovnik iz zraka

  Neovisno jeste li već bili u ovdje ili ne, garantiramo da ćete ga posjetiti ponovno. Uostalom, dva-tri dana u gradu poput ovoga zasigurno nisu dovoljna.

  Informacije radi, iz Dubrovnika su vam blizu drugi gradovi na obali, a koji su objedinjeni na dvama područjima: Dalmacija i Istra. Primjerice: Šibenik, Zadar, Biograd, Trogir, Rijeka i Pula. Šibenik, Zadar, Rijeka, Opatija i Pula biseri su Jadranske obale, a niste li ih do sada vidjeli, vrijeme je.

  Ako biste htjeli posjetiti Zagreb, koji je hrvatska metropola, autobusne karte za čas će se naći u vašem džepu. No, putovanjem ćete morati potegnuti ipak malo više. Put za Zagreb dug je 600 km cestom, odnosno 390.38 km zračnom linijom. Putovanje cestom do Zagreba traje doslovce satima, a dodamo li tome gust promet ljeti jasno da ovo, barem u to doba godine, i nije najpametnija opcija.

  Kad obiđete Zagreb predlažemo da se uputite u obližnji gradić Samobor, a potom i u Karlovac. Zašto? Okusit ćete i vidjeti sami. Nadalje, htjeli biste na izlet na Plitvička jezera? Vrijedi znati da su ona na udaljenosti od kojih 318 km od Dubrovnika. Pa ipak, za 16 se prekrasnih, živopisnih, jezera isplati prevaliti tu kilometražu. Vjerujte da se neovisno godišnjem dobu nećete razočarati.

  Kucnuo je čas za odzdraviti Hrvatskoj i nastaviti dalje? Nema problema. Predlažemo da u vidu nastavka putovanja razmotrite destinacije: Sarajevo, Mostar, Podgorica, Beograd, Budimpešta, Trst i Ljubljana, a do kojih voze mnogobrojne linije buseva.

  Idete li natrag od Dubrovnika do Splita posjetite sve ono što ste za prošloga posjeta eventualno propustili.