Autobus - vozni red

06:52 09:30
Date: 04.03.2021.
06:52 09:30
2:38h 12
Učitavanje...
85 HRK
1
08:30 10:55
Date: 04.03.2021.
08:30 10:55
2:25h 2
Učitavanje...
85 HRK
1
14:45 17:05
Date: 04.03.2021.
14:45 17:05
2:21h 2
Učitavanje...
85 HRK
1
17:15 19:05
Date: 04.03.2021.
17:15 19:05
1:50h 0
Učitavanje...
83.33 HRK
1
17:18 19:50
Date: 04.03.2021.
17:18 19:50
2:32h 13
Učitavanje...
85 HRK
1

O putovanju

Iz: Plitvička jezera, HR Za: Zagreb, HR
Udaljenost
Buses 6
Prosječno trajanje puta 2 h 16 min
Cijena karte od 83.3 HRK

  Plitvička jezera - Zagreb

  Na ruti Plitvička jezera - Zagreb svakog dana polazi devet buseva. Ovo je u odnosu na popularnije linije znatno manja brojka, no polasci su prilično dobro raspoređeni. Shodno tome, busevi polaze od 03:35 pa do 17:50 kada posljednji u danu kreće iz Plitvica za Zagreb. Cijene jednosmjernih karata kreću se od 69,00 kn pa do 87,00 kn.  Najpovoljnije ćete proći kupite li kartu koju sada nudi prijevoznik Croatia Bus, a koja košta 69,00 kn. Najviša je cijena karte iz Plitvica za Zagreb 87,00 kn tvrtke Autotrans. Povratne su od 119,00 kn do 128,00 kn.

  Udaljenost između Plitvičkih jezera i Zagreba iznosi 130.02 kilometara. Putovanje ovom linijom znači da ćete dio puta provesti vozeći se magistralom, a dio autoputom. Točnije, Karlovac je grad u kojemu s autoceste bus prelazi na magistralu. Tamo obično autobus staje 10 do 15 minuta da bi svi odmorili - uključujući i vozača i putnike.

  Autocesta u Hrvatskoj

  Put od Plitvica do dolaska u ZG traje od 2 do 2,5 h. Očekivano, bilo kakva kašnjenja ovise o samom vozaču, voznom redu i stajanjima. No traje li duže u glavnini je prouzročeno vremenskim nepogodama i gužvama u sezoni. Protiv ovoga ne pomaže ništa osim treniranja strpljenja.

  Pitanja koja se tiču akcija, novosti, popusta za pojedine skupine i različitih obavijesti uputite osobi zaposlenoj na šalteru za informacije pri autobusnom kolodvoru. Odnosno, po potrebi se obratite direktno odabranom prijevozniku. Kontaktirajte ih i da biste saznali detalje vezane uz korisne ponude i vozni red. Uz to, prijavite bilo kakve nelogičnosti i primijedbe. 

  Lista prijevoznika ZG - Plitvička jezera

  • Autotrans d.o.o.
  • AP Imotski - Autoherc
  • AP Varaždin d.o.o.
  • Croatia Bus d.o.o.
  • Ines Tours d.o.o.

  NP Plitvička jezera - autobusne stanice

  Na Plitvicama nema kolodvora. Umjesto njega, postoje dvije autobusne stanice smještene pored dva različita ulaza u NP. Samo pripazite da izađete na pravoj stanici. To pak ovisi o planiranoj ruti, odnosno ranije rezerviranom smještaju. Premda nemaju kolodvor, Plitvička jezera imaju garderobu u kojoj možete ostaviti svoju prtljagu. Nalazi se u blizini parka.

  Od ostalih sadržaja Plitvice imaju caffe barove, restorane i trgovine. Neki od njih nalaze se u okolici, a neki unutar samoga parka. Ondje ste u prilici kupiti si za pojesti i popiti. Mala napomena: cijene su osjetno više no u ostatku RH. Jasno, spravljanje kave nije ništa skuplje. Lokacija podiže cijenu.

  Putovanje Plitvička jezera - Zagreb

  Ruta Plitvička jezera - Zagreb duga je cca 130 km. Dijelom ćete se voziti magistralom, a dijelom novom autocestom. Ovisno o ruti prijevoznika, brzini vožnje, dužini stajanja te vremenskim prilikama i stanju na cestama put će trajati od 2 do 2,5 sata. Rijetko kada traje duže od toga izuzev tijekom trajanja sezone kada je promet gušći.

  Najbrži bus na ruti polazi u 17:00, a dolazak je predviđen u 19:05. Dakle, put traje 2 h i 5 min s jednim usputnim stajanjem.

  Najsporiji je pak onaj koji polazi točno 18 minuta kasnije, tj. u 17:18. Tim ćete busom u Zagreb doći u 19:50. Ukupno vrijeme provedeno na putu u tome je slučaju 2 h i 32 min. Razlog oduženom putovanju nalazimo u 13 usputnih stajanja. Riječ je o kratkim stajanjima koja mahom služe za ukrcaj/iskrcaj putnika.

  Zagrebački autobusni kolodvor

  Autobusni kolodvor u Zagrebu smješten je na veoma prometnoj lokaciji, nedaleko avenije Marina Držića. S obzirom na to ne treba vas brinuti prijevoz od kolodvora do vašeg smještaja. Dođete li danju hrvatska metropola nudi veliki broj autobusnih i tramvajskih linija. Stignete li u kasne sate na autobusni u Zagreb alternativa za rijetke noćne tramvajske i autobusne linije definitivno je usluga Uber prijevoza.

  U sklopu se autobusnog kolodvora i njegovoj okolici nalaze sljedeći sadržaji i usluge: trgovine, fast food objekti, pekarnice, caffe barovi, bankomati, mjenjačnica za izmjenu valuta i pošta. Također, u sklopu kolodvora dostupni su: šalteri za kupnju karte, čekaonica, garderoba za odlaganje prtljage, parking i toalet za koji ćete morati izdvojiti 3 HRK.

  Šalter za informacije radi od 0 do 24, a slobodni ste im se obratiti u slučaju bilo kakvih nedoumica vezanih uz vašu kartu. Korisno je napomenuti da se autobusni i željeznički kolodvori nalaze blizu. Točnije, dijele ih tek tri tramvajske stanice pa trebate li HŽ ne udaljavajte se previše od centra.      

  Zašto je autobus najbolji izbor na liniji Plitvička jezera - Zagreb

  Autobusi na relaciji Plitvice - Zagreb nude brz i efikasan prijevoz po povoljnoj cijeni u suvremeno opremljenom busu (klima, TV, WiFi). U odnosu je na većinu drugih relacija ova prilično specifična s obzirom na to da ne nudi mnogo opcija. Tako avionvlak nisu opcija. Naime, u blizni NP ne nalazi se nijedan aerodrom. Najbliži je onaj u Zagrebu, odnosno Zadru. Željeznice su nekoć bile u funkciji, no budući da to više nije slučaj i ta je opcija propala.

  Ostaje tek osobni/unajmljeni automobil, odnosno autobus. Vezano uz prijevoz autom bitno je znati da možete ići magistralom te time izbjeći plaćanje cestarine za autocestu. Međutim, time ćete si produljiti vrijeme putovanja. Odaberete li pak putovati autocestom cijeni goriva odmah dodajte cestarinu. Iznos značajno varira prema izlazu kojega odaberete. Primjerice, za izlaz Karlovac platit ćete 11,00 HRK, a za Gospić 50,00 HRK. Auto tako u usporedbi s busom nije najsretnije rješenje, posebno putuju li tek jedna do dvije osobe pa nema značajnije podjele troškova. Iz tih je razloga autobus idealan odabir.

  Gradovi i mjesta kojima prolaze autobusi na liniji Plitvička jezera - Zagreb

  Na putu od Plitvica prema metropoli autobus prolazi ovim mjestima: Rakovica, Slunj, Donje Taborište, Nikšić, Pavlovac, Veljun, Točak, Zagorje - Lika, Budačka Rijeka, Krnjak, Tušilović, Cerovac Vukmanićki i Karlovac. Ovo je ukupno 13 stanica na kojima staje bus s polaskom u 17:18, a ujedno je najsporiji na ruti.

  Rakovica je naselje smješteno u središnjem dijelu RH, a budući da se doima kako se na južnoj strani naslanja na Liku nerijetko se ovo područje naziva Likom, a tamošnji stanovnici Ličanima.

  Vozeći se dalje dolazimo do Slunja. Prvi se put Slunj spominje u 12. stoljeću, a smjestio se na obalama rijeka Slunjčice i Korane. Posebna se pozornost pridaje obližnjim Rastokama, iliti “Plitvicama u malom”. To prekrasno vodeno čudo prirode nesumnjivo valja posjetiti.

  Napokon, kroz niz manjih mjesta i gradova dolazimo do Karlovca. Oni koju su već putovali iz Zagreba prema Jadranu i obrnuto, navikli su da busevi putem ovdje staju. Ipak, Karlovac je više od poznatog stajališta autobusa i križanja važnih prometnih pravaca. On je bogat prekrasnim parkovima i još “prekrasnijim” rijekama. Točnije, četiri rijeke: Dobra, Korana, Kupa i Mrežnica. Kupa i Mrežnica posebno su poznate po brojnim kupalištima na kojima se u proljeće i ljeto okupljaju zaljubljenici u ovu vrstu riječnog turizma.

  O NP Plitvička jezera

  Plitvička jezera proglašena su nacionalnim parkom davne 1949. godine. Uz to, njihovu je ljepotu prepoznao UNESCO te ih uvrstio na svoj popis svjetske baštine. Govoreći o Plitvicama, govorimo o najvećem i najposjećenijem hrvatskom nacionalnom parku. Sadrži ukupno 16 jezera, a koja su dijelom Dinarskog krškog područja. Dvanaest jezera spadaju u gornja s kojih se voda iz kaskada i slapova prelijeva u četiri donja jezera.

  Plitvička jezera

  Posebno u vezi Plitvica jest to da se u sklopu njih nalazi i najveći slap u RH. Riječ je o 78 m visokom Velikom slapu. Pored prekrasnih vodenih površina ovaj se nacionalni park može pohvaliti i jednako divnim zelenim krajolikom i šumama koje nastanjuju najveći predatori u Europi - vuk, ris i smeđi medvjed.

  Plitvička jezera vrijedi posjetiti neovisno godišnjem dobu budući da svako od njih izražava ljepotu ovog NP na sebi svojstven način. Uostalom, zimi zaleđena jezera i slapove nemate često priliku vidjeti, zar ne? Pa iako se ne mijenja ljepota parka, mijenja se cijena ulaznica. Zimi ćete tako za posjet Plitvicama morati izdvojiti 55 kn, u proljeće i jesen cijena raste na 110 kn, a u srpnju i kolovozu ulaz košta 180 kn.

  O Zagrebu

  Zagreb je kulturno, gospodarsko, prometno i političko središte Republike Hrvatske. K tome, posljednjih je godina on i sve jače turističko središte u RH. Jednom kada ste ondje sve o čemu ste slušali u vezi njega nadomak vam je ruke. Dobra prometna povezanost garantira da na prijevoz od jednog do drugog dijela nećete izgubiti mnogo vremena. Naravno, tome u prilog ide, vjerojatno i više od prometne povezanosti, njegova prilično skromna veličina.

  Imate li dan-dva za uživanje u definitivno obiđite: Crkvu sv. Marka i Trg bana Josipa Jelačića, parkove Ribnjak i Maksimir te jezera Bundek i Jarun. Obilazak ovih lokacija je besplatan.

  Zagreb

  Tramvajska, iliti autobusna karta jedina je koju ćete platiti za obilazak ZG-a. S njom pak kroz kojih 30-45 min stižete s bilo kojeg dijela natrag u centar. Budući da se Zagrepčani nerijetko voze javnim prijevozom, korištenjem njime doživjeti ćete grad i njegove stanovnike bolje no da iznajmite auto. Ostatak novca sačuvajte za kakav ručak, kavu, zanimljiva događanja i predstave ili pak gradski suvenir - npr. Licitarsko srce. Vodiči, posebice onim snalažljivijima, nisu nužni. Tražite li smještaj valja pogledati na internetskim stranicama za oglašavanje, odnosno raspitajte se u hotelima/hostelima.

  Poželite li nastaviti svoj put otkrivajući prirodne ljepote i znamenitosti, Hrvatska nudi neku od ovih lokacija na moru: Opatija, Rovinj, Pula, Pag (Novalja), Split, Trogir, Biograd, Vodice, Šibenik, Zadar, Makarska i Dubrovnik. Pri tom Split, Zadar i Dubrovnik valja spomenuti kao svojevrsna središta Dalmacije, tj. gradove u kojima cirkulira ponajviše turista i putnika, a u kojima je zabava zagarantirana. Odlučite li se na put dobro je znati da je svaka od navedenih lokacija dostupna autobusom. Ako pak želite nastaviti u druge zemlje znajte da se u blizini RH nalaze ove destinacije: Sarajevo, Mostar, Beograd, Podgorica (Crna Gora), Ljubljana, Trst, Venecija i Budimpešta.

  Naposljetku, odlučite li se za povratak iz Zagreba u Plitvice preporučujemo da se strpite i posjetite ih tijekom nekog drugog godišnjeg doba kako biste svjedočili sasvim novom izdanju ovog popularnog nacionalnog parka.