Autobus - vozni red

🏢 🚧 🏢

We are doing everything we can to connect Kotor i Dubrovnik.
Leave us your mail, so we can contact you when we connect it.

O putovanju

Iz: Kotor, ME Za: Dubrovnik, HR
Udaljenost
Buses 0
Prosječno trajanje puta 0 h 0 min
Cijena karte od 0 HRK

Bus prijevoznici na ovoj liniji

  Kotor – Dubrovnik

  Putovanje koje je dugo 92km za relaciju Kotor – Dubrovnik u prosjeku traje 2 sata i 20 minuta. Tijekom cijele godine voze autobusi na relaciji Kotor – Dubrovnik i povezuju ova dva grada s više dnevnih linija. Prosječna cijena karte Kotor – Dubrovnik je 135 HRK ili 18,3 EUR

  Europski standardi u autobusima su već dugi niz godina poštivani pa tako po opremljenosti autobusa nećete mnogo zaostajati niti na ovoj relaciji.

  Naime, autobusi su opremljeni klimom, a najčešće svojim putnicima pružaju i uslugu besplatnog Wi-Fi-ja te imaju utičnice za napajanje pametnih telefona.

  Autobusni kolodvor Kotor nalazi se u samom središtu Kotora. Na kolodvoru ćete naći najosnovniju ponudu, a koja eventualno može zatrebati putniku. Tako tamo primjerice očekujte: klimatiziranu čekaonicu, bankomate, kiosk s dnevnim tiskom i sl.  Dubrovački autobusni kolodvor je nedaleko od samog Dubrovnika. Točnije, smjestio se odmah do luke Gruž, 2km od centra grada.

  Lista prijevoznika liniji Kotor – Dubrovnik

  • Croatia Bus
  • Globtour

  Autobusni kolodvor Kotor

  Autobusni kolodvor Kotor se nalazi u središtu Kotora, a izgrađen je još prije 30 i više godina, tj. 1981. godine. Kotorska autobusna stanica je dobro povezana s drugim autobusnim stanicama unutar Crne Gore kao i s mnogim drugim u susjednim zemljama poput Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i mnogim drugim europskim centrima prema kojima pruža usluge prijevoza i ima autobusne linije.

  Autobusni kolodvor Kotor ima 10 perona, stajalište za taxi, parking za vozila i autobuse.  Također unutar kolodvorskog prostora ćete naći klimatiziranu čekaonicu, caffe bar, kiosk s dnevnim tiskom, bankomat, Ured za prodaju karata i informacije, turističku agenciju i mnoge druge sadržaje. Radno vrijeme kolodvora je od 06:00 do 22:00 svaki dan.

  Putovanje Kotor - Dubrovnik

  Na žalost, mala udaljenost između Kotora i Dubrovnika umanjit će vam i vrijeme putovanja u kojem biste mogli uživati u pogledu na slikovite predjele kroz koje prolazite na ovom putovanju. Putovanje od 93km traje samo 2 sata i 20 minuta, a na ovoj liniji autobusi prometuju tijekom čitave godine.

  Autobusni kolodvor Dubrovnik

  Autobusni kolodvor Dubrovnik se nalazi kod pristanišne luke Gruž. Ovaj kolodvor je relativno mali s obzirom na veliki priljev turista tijekom cijele godine, ali u svakom slučaju ima ono najosnovnije. To su: Informativni ured, kiosk s dnevnim tiskom gdje možete kupiti piće za osvježenje i neku čokoladicu, toalet (koji se plaća) i garderobu za odlaganje stvari te obližnje taxi stajalište. 

  Dubrovnik je relativno mali grad, osobito za europske standarde, jer u njemu živi tek 40,000 ljudi, a dnevno kroz njega prolazi minimalno 10,000 turista sa svih strana svijeta. Netko putuje brodom, netko avionom, a netko autobusom.  Imajte na umu veliki priljev gostiju i relativno mali autobusni kolodvor pa rezervirajte svoju autobusnu kartu unaprijed, odnosno kupite ju preko Vollo aplikacije

  Bez obzira na to što je relativno skroman Autobusni kolodvor Dubrovnik je i dalje izuzetno dobro povezan s većinom gradova u Hrvatskoj, sa npr.: Zagrebom, Splitom, Rijekom, Zadrom, Pulom itd. te susjednim državama i europskim središtima.

  Oprema autobusa na relaciji Kotor – Dubrovnik

  Europski standardi kod opremeljenosti autobusa i u ovim državama su već dugo slični.  Shodno tome, u autobusima koji putuju na relaciji Kotor – Dubrovnik očekujte klimu u autobusu, što je između ostaloga jako bitno, budući su i Kotor i Dubrovnik gradovi na obali i temperature tijekom ljeta znaju biti dosta visoke.

  Najčešća ponuda u autobusima koji prometuju na ovoj relaciji je besplatan Wi-Fi, TV i priključci odnosno utičnice za napajanje telefona, tableta ili laptopa tijekom vožnje. 

  Zašto je autobus najbolji odabir na liniji Kotor – Dubrovnik

  I Kotor i Dubrovnik su vrlo zanimljive turističke destinacije, također su oba zapisana na listu UNESCO-ve svjetske baštine zbog svojih posebnosti još davne 1979. godine. Ne postoji putnik koji se nalazi u Kotoru, a koji ne razmišlja kako bi bilo lijepo posjetiti Dubrovnik i obratno.  Naravno, mogućnosti su brojne, ali je autobus jedina ekonomski isplativa opcija.  Dakle, krenimo redom.

  Cestovna udaljenost Kotor – Dubrovnik je 93km, a autobusna karta u jednom smjeru iznosi 135 HRK, odnosno 18,3 EUR. 

  Za udaljenost od 93km se nikako ne isplati putovati avionom, osobito što zračne luke nisu u središtu grada pa bi pored avionske karte morali plaćati i dodatni prijevoz od odredišta do aerodroma i obratno.  Možda unajmljivanje auta? Cijena rent-a-car je od 20 EUR do 75 EUR za 1-2 dana u ovisnosti od vrste automobila koje iznajmljujete. Jeste li sad sigurni kojim prijevoznim sredstvom želite putovati?

  Gradovi i mjesta kojima prolaze autobusi na liniji Kotor – Dubrovnik

  Croatia Bus i Globtour su autoprijevoznici koji nude usluge prijevoza na relaciji Kotor - Dubrovnik. Na ovoj liniji su predviđena četiri stajanja na druge kolodvore zbog ulaska novih putnika. Kolodvori na kojima se staje u ovisnosti od vremena polaska autobusa i sl. su: Risan, Herceg Novi, Igalo i Debeli Brijeg.

  Risan je naselje koje se nalazi u zaljevu Boke Kotorske i poznato je kao jedno od najstarijih mjesta na Mediteranu. Prvi se put spominje čak u 4. stoljeću prije nove ere.

  Herceg Novi je stari grad čije tvrđave datiraju čak iz 1382. godine. Prva tvrđava Forte Mare se nalazi iznad Škvera koji je na velikoj šetnici Herceg Novog. Drugu tvrđavu, Kanli kulu ili Krvavu kulu (kad se prevede s turskog) ne možete ne vidjeti jer se ističe na uzvisini te dominira ovim područjem i vrlo je dobro mjesto za fotografiranje čitave panorame. Herceg Novi se nalazi ispod planine Orjen, a poznat je po bogatom biljnom životu zbog kojeg vrlo često dolaze biolozi iz cijeloga svijeta proučavajući različite vrste magnolije, palminog drveta, kaktusa, eukaliptusa i druge biljke.

  Grad Igalo ima preko 200 sunčanih dana tijekom godine, zbog toga ne oskudijeva u vegetaciji, a mineralne vode i radiaktivno/ljekovito blato su dodatni aduti zbog kojeg je Igalo prozvano banjskim lječilištem. Norvežani, Šveđani, Nizozemci i gosti iz nordijskih zemalja su najčešći posjetitelji ovog predivnog malog mjesta. Igalo ima pjeskovitu plažu, a temperatura mora je uvijek veća za jedan stupanj u odnosu na vanjsku iz razloga što su ulazi u more plitki.

  O Kotoru

  Kotor sa svojim starim gradom je jedan od rijetkih gradova koji je uspio sačuvati svoj fortifikacioni izgled.  I grad i gradska luka su okruženi velikim gradskim zidinama koje su dobro sačuvane čak i danas, a na UNESCO listi svjetske baštine su od 1979. godine.  Zidine su duge oko 4,5km, debljina zidina je od 2-16m, a na pojedinim mjestima su visoke i do 20m. Kotor ne bi bio Kotor da nema veličanstvenih litica Orjena i Lovčena koje se dižu odmah iznad Kotora i Kotoru daju živopisan izgled.

  U Kotoru ćete, između ostaloga, vidjeti i obrise talijanske kulture, a sve zbog toga što je nekada pripadao Veneciji.  

  Morska vrata koja potiču još iz 16. stoljeća su jedna od trojih, a služila su u svrhu sprječavanja ulaska mora u grad.

  Znamenitosti koje biste svakako trebali posjetiti i vidjeti u Kotoru su: Biskupija, Katedrala sv. Tripuna i njena bogata umjetnička zbirka, česma Karampana, Crkva sv. Ozane, Crkva sv. Luke, Crkva sv. Klare s franjevačkim samostanom i njihova zbirka knjiga iz 1450. i 1500. godine, Kneževa palača, Kula gradske straže i još mnoge druge znamenitosti Kotora.

  Negdje sam pročitala da je pogled na Kotor jedan od povlašćenijih pogleda, bez obzira s koje se strane dolazilo u Kotor, s morske ili kopnene, rezultat je uvijek isti, veličanstvenost.

  Stotine palaća u Kotoru ukazuju na to da je Kotor barokni grad, a to znači da je ovdje izuzev graditeljstva cvjetala trgovina i brodogradnja, pomorstvo i zanatstvo te slikarstvo.

  Možda niste znali ali Kotor je jedini grad na istočnoj obali Jadrana koji uvijek, ali baš uvijek stoji na svim povijesnim kartama sa svojim imenom.

  I jedna uputa prije no što završimo sa sažetkom o Kotoru koji ćete, nadamo se vi još bolje opisati u svojim komentarima je „Nemojte se izgubiti u gradu labirintu i nemojte se čuditi nazivima trgova poput: Trg od oružja, Trg od drva, Trg od kina, Trg od salate, Trg od mlijeka itd.".

  Kažu kako u Kotor ne valja doći na jedan dan jer za jedan dan ne stignete otkriti sva opisana i neopisana blaga Kotora. Pa ako ipak dođete na jedan dan, onda mu se vratite i vraćajte se i dalje sve dok ne upoznate i ne zavolite ovaj grad do kraja života.

  O Dubrovniku

  Cijeli stari grad Dubrovnika je uvršen na UNESCO listu svjetske baštine 1979. godine.  Sama ta činjenica govori o kakvom se gradu radi i s kakvim strahopoštovanjem treba gledati na svu njegovu povijesnu baštinu. Dubrovnik je teško opisati u samo par rečenica i to nećemo niti pokušavati. Vi ćete otkriti to, ali i još mnogo, mnogo više. Otkrit ćete trajnu povezanost s ovim „biserom Jadranskog mora“ kako ga je opisao poznati George Bernard Shaw.

  Pri ulasku u Dubrovnik prvo što morate posjetiti je Stari grad, sve što je vrijedno, smješteno je u Starom gradu. U Starom gradu nalaze se znamenitosti poput Straduna, dobro poznatih dubrovačkih zidina, Rektorova palača, Onorfijeva fontana, toranj sa satom iz 1444. godine, Crkva sv. Vlaha, tvrđava sv. Ivana, stara luka i puno, ali uistinu puno drugih znamenitosti. 

  Dubrovnik ima osam muzeja, budete li duže u Dubrovniku potrudite se otići u neki od njih i upoznati se s Dubrovnikom kroz jednu drugu dimenziju.

  Zadnjih godina jedna od turističkih atrakcija je i žičara koja iz Dubrovnika ide sve do brda Srđ odakle se pruža nezaboravan pogled na Dubrovnik.

  Dubrovnik je najfilmovizičniji grad u Hrvatskoj. U njemu se trenutno pod producentskom palicom Leonarda DiCapria i Oskarovcem Jamie Fox-om snima Robin Hood, prije kratkog vremena snimane su Zvjezdane staze, a najviše poklonika i sljedbenika filmskih lokacija ima od snimanja svjetski poznate serije Igra prijestolja.  U neposrednoj blizini Starog grada nalazi se tvrđava Lovrijenac za koju ne treba poseban opis fanovima Igre prijestolja.

  Obilazak Dubrovnika iziskuje veliku energiju pa budite spremni. Okrijepite se, ponesite vodu sa sobom i ne zaboravite udobnu obuću. Dubrovnik ima mnoštvo stepenica i ne budete li spremni na hodanje i penjanje propustit ćete mnogo od grada.

  A kad se umorite "skala" i pomislite na povrataka ispod masiva Orjena i Lovčena lako ćete se snaći na ruti Dubrovnik - Kotor.