Polasci

Autobusni kolodvor Županja

Adresa Zagrebačka 14
Broj telefona 032 831 505
Email ---

O Autobusni kolodvor Županja

  Kako do kolodvora?

  Autobusni kolodvor Županja nalazi se na adresi Zagrebačka 14. S obzirom na to da slobodno možemo reći kako je Županja jedno od najpopularnijih mjesta u Hrvatskoj zbilja ne čudi veliki broj linija koje svakodnevno kreću prema i iz Županje.

  Nalazite li se u samome centru to znači da je autobusni kolodvor udaljen 0.7 km od vas, odnosno tek 8 minuta hoda. Uistinu nema razloga da, čak ni u slučaju da imate ponešto prtljage, na toj udaljenosti naručujete taxi. Okej, okej… osim ako baš niste pretrpani stvarima.

  Ako vas nakon busa put vodi ka avionu, točnije koristite li kombinirani prijevoz, vrijedi znati da je što se Županje tiče najbliža zračna luka ona u Osijeku. Od nje ste udaljeni 58 km. U slučaju da vam pak ta solucija ne odgovara, nije rijetkost ni da putnici odlaze do zračne luke u Beogradu do koje iz Županje treba prijeći 137 km.

  Željeznička stanica od autobusnog je kolodvora udaljena praktički neznatnih 600 m. Najbolje će biti da za točne direkcije upitate nekog od tamošnjih stanovnika.

  Shodno maloj udaljenosti do granice s Bosnom i Hercegovinom, a koju čini svega nekoliko stotina metara, ne čudi da iz Županje voze autobusi prema manjim gradovima u regiji, kao i autobusi prema Slavonskom Brodu i većim gradovima Hrvatske.

  Što sve ima na kolodvoru?

  Autobusni kolodvor Županja nije zavidne veličine, a niti sadržaja. Ipak, ono što vam je potrebno dok čekate svoj autobus bit će vam nadohvat ruke. Ne brinite da će vam biti dosadno čak i ako imate nekoliko sati vremena do polaska busa. Uostalom, uvijek se s obzirom na malenu udaljenost kolodvora od centra, možete uputiti u šetnju. 

  U okolici samog kolodvora pronaći ćete parking što je idealno imate li pratnju. Briga manje, zar ne? K tome, 190 m dalje smještena je benzinska postaja, a shopping centar, odnosno supermarket udaljen je skromnih 230 m.

  Za slučaj da ste tek stigli u grad, a nemate rezerviran smještaj ili rodbinu kod koje možete odsjesti, ovo je zapravo pravo vrijeme da prošetate i razmotrite okolne hotele, iliti hostele. U Županji ovih opcija ne nedostaje. Također, nisu rijetkost niti apartmani ili pak sobe i prenočišta koje iznajmljuju sami stanovnici. Ovisno o budžetu i afinitetima, dobro je razmotriti sve ponuđene opcije.

  Imate par sati vremena?

  Ako imate vremena za dodatno upoznavanje Županje, predlažemo da obiđete spomenik prvoj nogometnoj lopti koja od 2015. godine ponovno krasi Trg. Zašto ponovno? Prvi je spomenik, a koji je bio izgrađen 1980., uništen u ratu. Zašto uopće spomenik prvoj nogometnoj lopti u Županji? Vrlo jednostavno. Županja je kolijevka nogometa u Hrvatskoj. Ondje je godine 1880. prvi put zaigran nogomet u RH i to u utakmici koju su Županjci igrali protiv Engleza.

  Osim po nogometu, Županja je poznata i po bajci o šokačkoj Lady. Radi se o Katarini Horvatović koja je oženivši se za engleza Fredyja Hepburna postala, doslovce, prva šokačka lady. Bajke o njoj su do danas popularne na području Županje te ih bake s posebnom radošću prenose svojim unucima. Zanima li vas više detalja upitajte mještane.

  Uostalom, Katarina je sugrađanima prije nego li je otišla u Englesku nekoliko godina nakon smrti supruga, darovala zemljište na kojemu se danas nalazi Nogometni klub “Graničar”.

  Volite li obići interesantne sakralne objekte gradova koje posjetite svakako u slučaju Županje preporučujemo da obiđete župnu crkvu Mučeništva sv. Ivana Krstitelja. Osim toga, tu je i druga župna crkva posvećena Nikoli Taveliću, a mnogi će naći zanimljivim da obiđu i nju.

  Kamo dalje s autobusnog?

  Nakon što ste obišli Županju razumljivo je da želite krenuti dalje i vrijeme koje vam je možebitno preostalo iskoristiti na upoznavanje drugih gradova. S obzirom na to da je Županja zaista kvalitetnim, redovitim linijama povezana s ostalim gradovima, u tome segmentu zasigurno nećete naići na kakav problem. Kao niti s dijelom u kojemu odabirete sljedeću destinaciju. Hrvatska, naime, obiluje gradovima koje treba obići te sve što vam je činiti jest to da shodno svojim preferencijama odaberete željeni grad.

  Konkretno govoreći, Županja je međugradskim linijama povezana s gradovima kao što su: Zagreb, hrvatska metropola, Zadar i Slavonski Brod. Nadalje, međunarodnim linijama može vas odvesti do: Njemačke, točnije gradova: Munchen, Berlin, Hamburg; odnosno Švicarske: Basel, Bern, Zurich; Italije: npr. Milano itd.

  Zagreb kao glavni grad Hrvatske pravi je odabir za one koji ga do sada nisu imali prilike posjetiti. Oduševit će i mlade i one malo starije budući da je sadržaj kojega nudi uistinu raznovrsan. I ljeti i zimi. Od drugih većih gradova u RH do kojih vas može dovesti autobus, tu su svakako: Rijeka, Pula, Split, Zadar i Dubrovnik.

  Rijeka i danas stoji kao najvažnija luka Hrvatske, Pula kroz svoju Arenu kao središte jedne nikada zaboravljene povijesti, a Dubrovnik kao odličan spoj povijesti i kulture. Pa iako su svi oni posjećeniji ljeti no zimi nema razloga da ih zaobilazite niti ako se u hladnijem dijelu godine nađete na tome području.

  Nismo vas uvjerili te i dalje preferirate tijekom zimskih mjeseci obilaziti Zagreb i ostale kontinentalne dijelove u Hrvatskoj i šire? Nema problema. Split i ostale dalmatinske dragulje ostavite za vedrije vrijeme, a sada provjerite vozni red, saznajte vama bitne informacije o prijevozniku, točnije linije, i kupite svoje karte za bus za neki od gradova udaljenijih od obale.

  Putem ste naše Vollo online platforme u prilici na jednostavan način pretražiti vozni red, usporediti, saznati razne korisne informacije o liniji, a naposljetku i kupiti kartu za autobus koja će vas odabranim prijevoznikom u odabrano vrijeme dovesti do grada u koji trebale, odnosno želite stići, a Županja neka ostane lijepo sjećanje i grad u koji ćete se jednom rado vratiti.