Polasci

Autobusni kolodvor Zagreb

Adresa Avenija Marina Držića 4
Broj telefona 060 313 333

O Autobusni kolodvor Zagreb

  Kako do kolodvora

  Do Autobusnog kolodvora Zagreb, od milja zvanog Busni, najlakše ćete doći tramvajima broj 2, 5, 6, 7, 8 – ako vam te linije nisu blizu, najbolje da bacite oko na Zetovu kartu tramvajskih linija i smislite si praktičnu rutu. K tome, u Zagrebu je pitanje javnog prijevoza kvalitetno pokrio i autobus. Dolazite li iz Španskog, Malešnice, nekih dijelova Dubrave, odnosno preferirate li jednostavno autobus - provjerite dostupne buseve, a kojima bi bar dijelom puta mogli ići. U slučaju da niste na stanici na kojoj postoji spomenuta karta, valja znati da na web stranici ZET-a imate detaljne informacije o njihovim rutama s vremenom dolaska na svaku pojedinu stanicu.

  Hint - na stanicu definitivno dođite barem 5 minuta ranije u odnosu na dolazak naznačen na web-u. Naime, jednako kašnjenju, tramvaj i autobus znaju i uraniti, a to zna biti prilično nezgodno kada trebate stići na autobusni kolodvor u točno određeno vrijeme.

  Imajte na umu da radnim danima u jutarnjim satima (od 7.30 do 9) zna biti gužva zbog škole i ljudi koji žure na posao, pa ako baš morate putovati i doći na autobusni budite svjesni da neće biti lako utrpati ogroman kofer u tramvaj.

  Također, u to se doba dana pametnijom opcijom pokazalo krenuti minimalno pola sata ranije. Pitate se zašto toliko? Zato jer putem trebate proći neke od najprometnijih dijelova u gradu. Koliko prometnih dovoljno govori podatak da ujutro katkada treba i petnaestak minuta da se probijete stanicu - dvije kroz Savsku.

  Putujete li iza 23 h, pogledajte red vožnje noćnog br. 31. Doduše, nemate li previše prtljage od pomoći bi mogla biti i linija 32 koja vozi od Prečkog do Borongaja, a staje i na glavnom gradskom trgu. U tome slučaju siđite na Šubićevoj i prošetajte desetak minuta. (Ovo zaista vrijedi samo ako nemate brdo kofera, jer bi vam inače šetnja mogla itekako prisjesti.)

  Kad imate puno prtljage, a nemate drugog izbora, tu je taxi:

   

  start

  po kilometru

  čekanje po satu

  kontakt

  Uber

         

  Taxi Cammeo

  6,80 HRK

  6,00 HRK

  -

  1212 (2,50 kn/min)

  Eko taxi

  8,80 HRK

  6,00 HRK

  43,00 HRK

  1414 (2,49 kn/min)

  ZG radio taxi

  6,80 HRK

  6,00 HRK

  40,00 HRK

  1717 (2,50 kn/min)

  Važno!

  Ako ste stigli na autobusni kolodvor, ne preporučujemo korištenje prvog taxija na kojega naletite, jer smo iz vlastitog iskustva naučili da su malčice skuplji od svih ostalih.

  Lijepo se odmaknite 20 koraka u smjeru sjevera, odnosno juga pa nazovite taxi. Nije šala.

  K tome, na taj si način jednostavnom provjerom cijena na internetu osigurajte vožnju taxijem po najpovoljnijoj cijeni koja je trenutno dostupna na tržištu.

  Što sve ima na kolodvoru?

  Ako uđete s južnog ulaza odmah ćete naletjeti na šaltere za prodaju autobusnih karata. Ima ih mnoštvo, ali najčešće ih radi svega par, pa najbolje da obavite kupnju online i uštedite puno vremena kojega potom provedite razgledajući tiskovine, odnosno pijuckajući kavu. Inače, kolodvor za informacije i rezervacije radi svaki dan od 0 do 24.

  U slučaju da svoju kartu niste kupili online i da trebate čekati pripazite prije nego stanete u red. Postoje šalteri na kojima se kupnja karata obavlja isključivo kartičnim plaćanjem. Ovo može biti prilično nezgodno ako ste mislili platiti u gotovini.

  Spomenimo i da se osim šaltera na kojima se obavlja prodaja autobusnih karata, ondje smjestio i šalter za informacije. Na tome ste šalteru zaposlenika slobodni pitati sve i time otkloniti nejasnoće i nedoumice. Ovdje saznajte: novosti, popuste, obavijesti, razne dodatne usluge i aktualnosti, radno vrijeme i vozni red.

  Imate li pohvala, odnosno primjedbi na pravom ste mjestu. Trebate li reklamirati štogod ovo je ponovno pravo mjesto. U slučaju pritužbi na prijevoznika zaposlenik bi vas ipak mogao uputiti direktno na prijevozničku tvrtku. To je u redu, no u tome slučaju zamolite za kontakt informacije.

  Budući da smo ranije predložili da umjesto čekanja imate mogućnost otići na kavicu valja reći da se u zgradi nalaze kafići gdje ste u prilici pročitati vijesti, odnosno predahnuti. Osim kafića tu su se smjestili: mjenjačnica, drogerija i Krašev dućan - u njemu kupite originalne hrvatske proizvode (čokolade, kekse i razne druge slatke zalogaje). U prizemlju, kojem se pristupa direkt s Držićeve, nalaze se ljekarna i pekarnica, obje rade 24/7, zlu ne trebalo.

  Iako za sada nema WiFi, u mnogim je caffe barovima internet dostupan ukoliko sjednete na kavicu pa je, eto, i to jedna od realnih mogućnosti želite li malo prosurfati i saznati novosti iz svijeta dok čekate na svoj bus. Što se autobusa tiče, većina ih je uvela WiFi pa s te strane ne bi trebalo biti znatnijih problema. No, ako ne volite biti bez interneta u tome si slučaju za putovanje osigurajte vlastite GB na mobitelu budući da je u net u busu katkada zagušen.

  Korištenje toaleta naplaćuje se 3 kune, a naći ćete ga lijevo od ulaza prema peronima (ako ste okrenuti prema ulazu, a Držićeva vam je iza leđa). Za one s problemima s orijentacijom, prilično je dobro označen na signalizaciji.

  Ostanete li bez gotovine, nije problem, na autobusnom ćete naći bankomate:

  • Zagrebačka banka - UniCredit Group
  • Privredna banka Zagreb - Intesa SanPaolo Group
  • Erste Bank
  • Hypo Alpe Adria Bank
  • Raiffaisen Bank
  • Splitska banka - Societe General Group

  Ova je zgrada u potpunosti prilagođena osobama s poteškoćama u kretanju. Ulaz i lift za pristup invalidskim kolicima nalazi se sprijeda, u sjevernom dijelu zgrade - najbolje da pitate na šalteru za informacije jer to nije baš dobro označeno.

  Parking je smješten sa stražnje strane kolodvora. I da, za slučaj da ste na trenutak pomislili da se ne plaća - plaća se. Kao i uvijek, predlažemo da za parkiranje unaprijed pripremite sitan novac (kovanice), tj. osigurate koju kunu na mobitelu van tarife pa platite na taj način.

  Imate par sati vremena

  Garderoba je tu u slučaju da uranite, tj. da hitno po dolasku morate nešto obaviti, a nemate kamo sa prtljagom. Za početak u njoj pohranite prtljagu, pakete i slično. Naći ćete ju kod dolaznog perona 106. Cijene su razumne.

   

  price

  Putnička prtljaga ( Putna torba, kovčeg, i sl. do MAX 40 kg težine ) do 4 h po satu i komadu.

  5,00 kn

  Putnička prtljaga ( Putna torba, kovčeg, i sl. do MAX 40 kg težine ) od 4 h po satu i komadu.

  2,50 kn

  Za vangabaritnu i osjetljivu prtljagu ( putne torbe teže od 40 kg, radio i TV aparati, bicikli...) po satu i komadu.

  10,00 kn

  Pri pohranjivanju prtljage potrebna ti je osobna iskaznica, odnosno putovnica i obvezan je pregled prtljage. Ako zaboraviš podići stvari iz garderobe, nakon jednog mjeseca bit će uništeni, tj. donirani. Oružje, eksplozivni, zapaljivi i lako lomljivi predmeti ne primaju se na pohranu.

  Autobusni kolodvor u Zagrebu ne odgovara za pohranjene dragocjenosti i novac, a zlatne šipke, dijamante i gotovinu također ne ostavljajte u prtljazi.

  Ok, nemam prtljage, što sad

  Na ravno 10 minuta šetnje u smjeru juga je spomenik 16. meridijanu. On, naime, prolazi kroz Zagreb. Niste to ni znali? Eto, sad znate.

  Ako izađete iz Autobusnog Kolodvora, pređete cestu i prođete uličicom prema Radničkoj otkrit ćete cijelo more restorana i barova raznih cjenovnih razreda, od bosansko-buregdžijskog restorana Mostovi, do poslovno-japanskog Takenoka.

  U sklopu Green Gold centra ima i kineski restoran Mr. Chen, a vikendom se tu u večernjim satima zna izlaziti na narodnu glazbu i domaćice, pa tko voli, mašala.

  Direktno s perona u smjeru istoka prošetajte do Strojarske ulice gdje se nalaze crne moderne zgrade VMD u kojima su smješteni brojni kafići i poznati restoran Lateral.

  Na nekih 20 minuta šetnje je Tvornica Kulture, koncertni i klupski prostor koji je kao klub otvoren samo ako ima programa. To potražite na njihovom webu. U protivnom, radit će i tijekom dana. No onda je to birc s prilično prostranom terasom.

  Ako prije Tvornice Kulture skrenete desno, ulicom Ljudevite Posavskog doći ćete do Muzeja Automobila Ferdinand Budicki, koji radi svaki dan od 10 do 19 sati. Ovaj relativno novi muzej odličan je pogodak za one koji uživaju čuvati svoje limene ljubimce i učiti o novima.

  Imate li par sati vremena do polaska, uskočite u tramvaj i za 10-15 minuta ste na Trgu bana Josipa Jelačića, Gornjem gradu, odnosno u Tkalčićevoj ulici gdje kušajte lokalnu craft beer revoluciju i pojedite nešto zanimljivo u brojnim zalogajnicama i restoranima.

  Od kolodvora do središta Zagreba pješice stignete za 20tak minuta, a najbolja ruta je prema sjeveru. Prođite parkić pa produžite do okrugle zgrade okružene stupovima Džamije iliti Trga žrtava fašizma, nastavite dalje ravno Jurišićevom i to je to - na glavnom ste zagrebačkom Trgu.

  Vollo ideja: Nekoliko kafića na kolodvoru radi 24 h, pa ako ostanete bez mjesta za izlazak, ovdje možete popiti kavicu u bilo koje doba. Nije baš neko ludilo, ali kava je provjereno dobra. ☺ Uostalom, čekajući možda steknete i prijatelje.

  Kamo dalje s AKZ-a?

  Gotov je obilazak Zagreba? Obišli ste Gornji i Donji grad (centar grada) te interesantne znamenitosti? Vidjeli obližnji Samobor i probali tamošnje kultne kremšnite? U redu.

  U slučaju da ste spremni mahnuti Zagrebu i otisnuti se do sljedeće destinacije, ali ne znate kamo bi predlažemo neku od ovih lokacija, tj. odredišta: Osijek, Plitvička jezera, Rijeka (najpoznatija RH luka), Poreč, Sisak, Šibenik, Trogir i Varaždin. Neke od najpovoljnijih autobusnih karata možete naći upravo online preko Vollo servisa (stranica i aplikacija). Ovo se ne tiče samo destinacija u Hrvatskoj. Uostalom, uvjerite se sami.

  S obzirom na to da Hrvatska obiluje lijepim gradovima i mjestima spomenimo još ove: Crikvenica, Makarska, Umag, Požega, Slavonski Brod, Rovinj, Opatija, Pag (Novalja) i Vukovar.

  Niz zanimljivih događanja čekaju vas u tim gradovima, a u vezi se raspoloživih polazaka za odabrano odredište ne trebate previše brinuti. Na većinu ovih destinacija autobusi polaze svakodnevno. To znači da vam je prijevoz osiguran.

  Što se međunarodnih linija tiče i njima obiluje zagrebački autobusni kolodvor: Beč, Beograd, Bratislava, Budimpešta, Graz, Mostar, Munchen, Sarajevo, Trst, Venezia, itd. Polasci i dolasci se u glavnini poštivaju osim u slučaju kakve iznimne situacije. Promet je, dakle, uredan izuzev: nepredviđenih zastoja i vremenskih nepogoda.