Polasci

Autobusni kolodvor Zadar

Adresa Ante Starčevića 1
Broj telefona 060 305 305

O Autobusni kolodvor Zadar

  Kako do kolodvora?

  Zadarski autobusni kolodvor jedan je od rijetkih dalmatinskih terminala "skrivenih" od neposredne blizine mora i iole značajnih kulturnih znamenitosti pa ćete morati pratiti GPS na mobitelu ako ga želite samostalno pronaći.  

  Bolje da se do njega povezete jednom od gradskih autobusnih linija, a autobus tvrtke Liburnija d.o.o. nudi karte već po cijeni od 10 kuna i vrijedi za 50 minuta vožnje autobusom ili uzmite taxi. Od lokalnih taksista, najpovoljniji je taxi Denis, sa cijenom od 20 kuna za 5 kilometara (30 kn u sezoni), dok ostali drže cijene više od 40 kn za istu udaljenost.


  Što sve ima na kolodvoru?

  Uz obvezne, ali prosječne kolodvorske kafiće (najbliži fensi šmensi kafić nalazi se deset minuta daleko u City Galeriji), tu se nalaze WC-i, garderoba, pekarnice, kiosci i nezaobilazni fast food restorani, glavno mjesto okupljanja mladih u sitnim satima nakon večernjeg izlaska. U fast food "Nana" dolazi se u svako doba, i to zbog sendviča s piletinom i sirom.

  Zadar ima standardne cijene, s time da je kupovina na kioscima nešto skuplja budući da rade i noću. No ako ste na kolodvor došli gladni i žedni tijekom normalnog radnog vremena, najbolje je da se opskrbite u jednom od dva obližnja supermarketa. Prvi je pozicioniran ravno nasuprot kolodvoru, dok se drugi nalazi odmah s desne strane kolodvora, a uz njega je smješten i McDonalds.

  Autobusni kolodvor Zadar je također prekriven Wi-Fi signalom tako da ne trebate trošiti podatkovni promet dok čekate na bus, a za sve informacije oko autobusnog prijevoza, reda vožnje i eventualnih karata možete se obratiti ljubaznom osoblju Kolodvora. Autobusni kolodvor u Zadru je izvrsno povezan s drugim kolodvorima diljem Hrvatske, stoga je prijevoz u bilo koji grad ili mjesto u Hrvatskoj poput  Pula, Rijeka, Karlovac, Plitvička jezera, Zagreb, Osijek i mnogi drugi, kao i gradovi u susjednim državama i Europi, jednostavan, a autobusne linije su česte.  Red vožnje autobusa sa zadarskog i bilo kojeg drugog kolodvora je jasno vidljiv i u Vollo aplikaciji.

   

  Imate par sati vremena

  Na prvom mjestu vašeg itinerara trebao bi biti poluotok Zadar, do kojeg možete za dvije, tri minute stići gradskim autobusom broj 2. Na maloj površini poluotoka smjestio se pozamašan broj kulturnih znamenitosti - spomenika, crkvi i muzeja - među kojima se u samom centru ističu stari trg Forum koji je izgrađen u 1. stoljeću prije Krista i smatra se jednim od najbitnijih obalnih drevnih gradova u Hrvatskoj. Stari trg Forum se nalazi odmah ispred Crkve sv. Donata i Nadbiskupskog dvora.  

  Crkva sv. Donata je pripada ranom srednjem vijeku (9. stoljeće) i jedan je od najvrjednijih predromaničkih graditeljskih opusa.  

  U Crkvi sv. Donata se već dugo ne održavaju mise, ali se zbog svoje izuzetne akustičnosti u njoj održavaju godišnji koncerti Međunarodnog festivala srednjovjekovne i renesansne glazbe.  

  Svakako trebate posjetiti i Crkvu sv. Šimuna sa jedinstvenom srebrnom škrinjom na oltaru sv. Šimuna iz 1380. godine, a koja se smatra remek djelom i vrhunskom umjetnošću srednjeg vijeka.

  Ako ste u Zadru, ne možete izbjeći niti Kopnena vrata odnosno Foša koja su podignuta 1543. godine.  Fotografija ovih vrata je jedan u nizu od "dokaza" da ste bili u Zadru.

  Šećući se tako Zadrom morate proći kroz najpoznatiju i opjevanu ulicu Kalelargu.  Visoke zidine zgrada i uske ulice pružit će dovoljno hlada za neomateano istraživanje poluotoka čak i u najtoplijim danima.   Za ovu ulicu neki će Zadrani reći da je čak starija i od samog Zadra.  

  Kalelarga je mjesto društvenog života Zadrana, ona je mjesto zabave i rekreacije, ona je mjesto procesija i narodnih svečanosti.

  Kalelarga je u Zadru kultni prostor i najstariji simbol grada.

  Prolazeći Kalelargom doći ćete na Narodni trg, središte društvenog života u Zadru.  Na trgu ćete vidjeti Gradsku stražu iz 1562. godine, veliki središnji toranj sa satom koji je podignut u 19. stoljeću, mala predromanička Crkva sv. Lovre, koja je ujedno i najstarija sačuvana građevina iz 11. stoljeća, i na južnoj strani Narodnog trga vidjet ćete Gradsku ložu koja se prvi put spominje čak u 13. stoljeću.  

  Mnogo je znamenitosti koje vrijedi vidjeti u Zadru, nekih se možda nećemo niti sjetiti nabrojati, ali jedna od uistinu vrijednih posjeta su također posjet Arheološkom muzeju Zadra i Muzej zlata i srebra koji se nalazi u Crkvi sv. Marije.  Ovo je stalna postava crkvene umjetnosti i jedna od najvrijednijih izložbi u Hrvatskoj koja je popularno nazvana "Zlato i srebro Zadra".

  Kad se umorite od razgledavanja, odmorite se u nekom od kultnih zadarskih kafića kao što su Forum, La Bodega, Garden, Kut, Ledana... Osim kafića, na svakom koraku možete omirisati mediteransku kuhinju i svježu ribu iz lokalnih restorana.

  Kraj dana rezervirajte za šetnju Rivom i fotografiranje zalaska Sunca.  Kažu da su zalasci sunca najljepši u Zadru.  To je već ustvrdio i poznati redatelj Hitchcock rekavši za Zadar:

  "Zadar ima najljepši zalazak sunca na svijetu, ljepši čak i od onoga u Key Westu na Floridi, kojemu se svake večeri ide pljeskati.".  

  I dok uživate u zalasku sunca, neizostavno ćete uživati u zvucima Morskih orgulja koje ima samo Zadar.  Zadarske morske orgulje su jedinstvene u svijetu, postavljene su u blizini novog pristaništa za kruzere na Rivi.  Vizualno ih doživljavate kao različito oblikovan dio obale čije se stepenice spuštaju u more.  Orgulje su široke oko 70m uz obalu, a ispod njih je postavljeno 35 cijevi na najnižoj razini oseke.  

  Ovo mjesto je mjesto gdje se spajaju ljudske ideje i vještina s energijom mora, valovima, osekom i plimom.   Ovo je mjesto za relaksaciju, ovo je mjesto za razmišljanje, ovo je mjesto za razgovor, ovo je koncert najboljeg orkestra "prirode", ovo je Zadar.

  Pozdrav suncu, još jedan zaštitni znak Zadra se nalazi neposredno uz Morske orgulje. To je mjesto s pogledom na gradsku luku, otoke i neizostavan zalazak sunca s obzirom da je smješten na zapadnoj točki zadarskog poluotoka.  

  Pozdrav suncu je instalacija koja koristi solarnu energiju za stvaranje light show-a koji se prikazuje noću.  

  Nakon zalaska sunca uključuju se rasvjetni elementi koji su instalirani u krug.  Nevjerojatna je pozitivna energija koju ćete naći ovdje zato ju nemojte propustiti.

  A ako vas pak ne zanimaju turističke atrakcije i ako ste došli ste na more radi kupanja i sunčanja? Odlično! Na samo deset minuta od autobusnog kolodvora nalazi se gradska plaža Kolovare s otvorenim bazenom za igranjem vaterpola i visokom 10-metarskom skakaonicom. Oni manje hrabri među vašim društvom mogu se okušati u skakanju s 3 i/ili 5 metara.  Zadar ima za svakog po nešto.

  Vollo Tip Želite li popiti jeftinu kavu na poluotoku, sjednite u jedan od studentskih kafića Arkadu, Kutić ili Caffe Bar 72, smještene pored zgrade Zadarskog sveučilišta.

  Kamo dalje s autobusnog kolodvora?

  Krenete li prema sjeveru na samo par kilometara od Zadra je Nin.  Nin malo mjesto bogate povjesti, za koje su mnogi čuli. Svojedobno je proglašen najromantičnijim gradom u Europi, ali da bi vidjeli zbog čega morat ćete se uputiti u Nin.  Ako kažemo da su Hrvati kolonizirali Nin u 7. stoljeću i da je on bio hrvatski kraljevski grad od 7. do 13. stoljeća hoće li to biti dovoljno da zaintrigira maštu?

  Jedan od prepoznatljivijih simbola Nina je svakako Crkva sv. Nikole u kojoj je krunisano čak sedam hrvatskih kraljeva.

  Crkva sv. Križa slovi za najmanju katedralu na svijetu, je li to doista, morat ćete doći i vidjeti.

  Crkva sv. Križa je izgrađena još u 9. stoljeću i jedini je vjerski objekt u Ninu koji je netaknut od njegove izgradnje do danas.

  Nema priče o Ninu ako se ne spomene duga pomorska tradicija i brodovi pod nazivom Condura Croatica.  Ove brodice su se vjerojatno pravile i plovile još u vrijeme hrvatskih kraljeva Petra Krešimira IV i kralja Zvonimira.  Pronađena Condura Croatica čuva se i danas u Muzeju ninskih antikviteta, a repliku možete vidjeti izloženu u moru kod donjeg gradskog mosta. 

  U ninskom kraju sol je nekad bila izvor egzistencije, stoga ako želite vidjeti tradicionalni način proizvodnje soli, ako želite imati neki suvenir od soli ili probati "cvijet soli" posjetite svijet solane Nin.

  A najduža i u vrhu najljepših plaža na svijetu po izboru Travel Channel-a je Kraljičina plaža u Ninu.  Legenda kaže da se ovdje kupala supruga kralja Tomislava kad god bi bili u Ninu, te otuda i naziv Kraljičina plaža.  Svakako treba spomenuti i ljekovito blato koje se nalazi odmah do plaže.  Za blato kažu da liječi reumu, artritis, neplodnost i svašta nešto, ali to je druga tema.  Iz osobnog iskustva mogu reći da je jedinstven osjećaj biti namazan ovim blatom, a svima vama iskreno preporučiti slično iskustvo.

  Za sve ljubitelje planine preporučamo da posjete Nacionalni park Paklenica koji je 50tak kilometara udaljen od Zadra.

  Ovo je najočuvaniji i najveći šumski kompleks u Dalmaciji pa je zbog toga i proglašen Nacionalnim parkom još 1949. godine.

  Vožnja autobusom sa zadarskog kolodvora do Starigrada-Paklenice traje oko 45 minuta.

  Planinarenje je jedan od najboljih načina za upoznavanje ovog jedinstvenog parka.  Na području Nacionalnog parka Paklenica postoji oko 200 kilometara staza namijenjenih znatiželjnicima.  To su turističke staze koje vode do kanjona Velike Paklenice, špilje Manite peći, šumarske kuće Lugarnice, planinarskog doma ili staze namijenjene planinarima koje vode do najviših vrhova Velebita.  

  Sve staze su dobro označene tablama i markirane su planinarskim oznakama.

  Nacionalni park Paklenica je jedno od najposjećenijih penjališta u Hrvatskoj, a najveće u jugoistočnoj Europi.  Blizina mora daje ovom Nacionalnom parku posbnu draž, pa je ovo i idealno mjesto za razne aktivnosti poput penjanja ili sportova na vodi.  Postoji više od 360 staza različitih težina i dužine unutar Nacionalnog parka Paklenica, pa svaki zainteresirani ljubitelj prirode i penjanja može naći nešto za sebe.  Glavna sezona penjanja počinje u rano proljeće i traje do kasne jeseni, pa je lako iskombinirati posjete Nacionalnom parku Paklenica ako ste na godišnjem odmoru u Zadru. Na žalost, zbog očuvanja prirode, kampiranje u Nacionalnom parku Paklenica nije dozvoljeno.

  Među popularnijim domaćim linijama definitivno su: Zadar-Dubrovnik, Zadar-Šibenik i Zadar-Zagreb. Uz to, jedna od popularnijih međunarodnih linija nesumnjivo je Zadar-Ljubljana. Ne zaboravite na gradove kao što su: Makarska, Split, Biograd, Rijeka, Pula i Opatija, a kojima je Zadar prilično blizu smješten. Zapravo, gdje god iz Zadra krenuli busom, sretno ćete stići. Čak i ako nema direktnih linija kombinirajući tek dvije autobusne linije, praktički vam je, bar što se Europe tiče, samo nebo granica. Detaljne informacije oko linija potražite na našem Vollo servisu!