Polasci

Autobusni kolodvor Vitez

Adresa Kralja Tvrtka
Broj telefona +387 30 711 577
Email ---

O Autobusni kolodvor Vitez

   

  Kako do Kolodvora

  Čitava Općina Vitez ima oko 25,000 stanovnika stoga ne očekujte gradski prijevoz u Vitezu kao jedan od načina dolaska na Kolodvor. Dakle, opcije za dolazak na Kolodvor u Vitez su pješice ako ste smješteni u užem centru grada, taxijem, odnosno da Vas netko doveze na Kolodvor.  

  Što sve ima na Kolodvoru

  Kolodvor u Vitezu se nalazi u neposrednoj blizini Hotela Vitez. Ovo je mali Kolodvor s par perona i ne nudi osobito bogat sadržaj. Dakle, na samom Kolodvoru se nalaze: čekaonica, toalet i Informacije. Taxi stajalište je odmah do Kolodvora, te restoran s brzom hranom i kiosk s dnevnim tiskom, a bankomate možete naći na glavnom viteškom trgu, odnosno u Pošti. Krećući se iz pravca Kolodvora prema središtu grada, proći ćete pored niza kafića koji su ugodni za popiti kavu ili neko drugo piće za okrjepu.  

  No, bez obzira na sve navedeno, Vitez je dobro prometno povezan s drugim gradovima unutar Bosne i Hercegovine i gradovima poput: Sarajevo, Mostar, Travnik, Bugojno, Tomislavgrad, Zenica, Tuzla i mnogi drugi. S ovog Kolodvora ćete lako stići i u susjedne zemlje i njihove centre kao i u sve veće centre Europe.

  Imate par sati vremena

  Vitez je grad koji se razvio tek nakon 2. Svjetskog rata. Njegova povijest seže puno dalje, primjer za to je Ahmed-begova džamija koja je napravljena 1590. godine i najstariji je objekt u Vitezu. Ne treba niti zanemariti područje oko mjesta Mošunj koje se nalazi u blizini Viteza na kojem su pronađeni tragovi još iz Rimskog doba i ostatci ranokršćanske bazilike.

  Vitez je ugodno malo mjesto, ali ako ste u Vitezu, pri tom mislimo na sam grad, nemate pretjerano velikih opcija za zabavu.  Ako niste izbirljivi možete prošetati i popiti piće u nekom od brojnih kafića u gradu.

  Gotovo sve što vrijedi vidjeti nalazi se par kilometara izvan samog grada.  Ono što Vitez izdvaja od drugih gradova njegove veličine su, svakako, brojni trgovački centri.  Vitez ima tek nešto oko 25,000 stanovnika, a u njemu možete kupiti i namirnice za kuću, odjeću, obuću, dekorativu, automobil i mnoge druge stvari za koje bi nam trebalo vremena da nabrojimo.

  I da, ima jedno mjesto, uistinu skrovito, koje morate posjetiti – Etno selo Čardaci. Etno selo svojim gostima nudi prelijepo okruženje i povratak u neka davna vremena s brojnim kućama napravljenim po uzoru na stare bosanske kuće, vodenice, ribogojilište, pivnicu, restoran, bazene, wellness i spa tretmane.

  Cijene u kafićima i restoranima su kao i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine.

  Kamo dalje s kolodvora

  Vitez se nalazi u središtu Lašvanske doline i izuzetno je dobro povezan s okolnim mjestima, možda najprije zahvaljujući velikim trgovačkim centrima u kojima se doslovno može naći sve.

  Svakako vrijedi kupiti autobusnu kartu i odvesti se do Travnika. Travnik je od Viteza udaljen oko 17 km, a samo putovanje traje maximalno pola sata u ovisnosti od doba dana. U srednjem vijeku Travnik je bio prijestolnica bosanskih kraljeva a od 1686. pa do 1850. godine i sjedište osmanskih vezira, čije kulturno naslijeđe je vidljivo i danas u Travniku. Tvrđava koja gleda na Travnik je sagrađena u drugoj polovici 11. stoljeća. E sad, ako znate da je 1806. godine u Travniku bilo veleposlanstvo Francuske a 1807. godine i Austro-Ugarske to dovoljno govori o važnosti Travnika tada, ali i sada kada je glavni grad srednjobosanskog Kantona.   

  Odmah iznad Travnika, a nekih 50tak kilometara od Viteza se nalazi planina Vlašić. Od 1977. godine pa sve do 1990. godine Vlašić je bio međunarodno prepoznata planina zbog takmičenja u Nordijskim skokovima sa skakaonice na Vlašiću. U skokovima s 90-metarske skakaonice obično su sudjelovali takmičari iz Europe, Amerike i Japana.

  Vlašić je i danas veliko turističko središte tijekom zimskih dana zbog brojnih ski staza i velikog smještajnog kapaciteta, te sve veće ponude tzv. seoskog turizma. Vlašić je poznat po tradiciji pravljenja vlašićkog sira, pa stoga nemojte otići s Vlašiča a da ne probate autohtona jela.

  Ako pak mislite da Vam ovo nije dovoljno interesantno onda se okrenite u drugom smjeru prema Zenici ili Sarajevu.  

  Zenica je veliki industrijski grad s preko 140,000 stanovnika koji obilježavaju visoki dimnjaci Željezare. Ali ako malo odmaknete od samog grada naći ćete prelijepu Utvrdu Vranduk. Ime Vranduk se spominje još u 14. stoljeću a tamo su bosanski kraljevi potisivali ugovore i povelje i primali izaslanstva.  Tvrđava je, bez obzira na kasnije prepravke, sačuvala izvorni oblik.

  Ova tvrđava je jedna od mnogih tvrđava koje su ostale iz srednjeg vijeka u Bosni i Hercegovini. Džamija sulatana Mehmeda Fatiha je sagrađena blizu tornja tvrđave Vranduk nakon pada pod Turke. Na putu prema Utvrdi proći ćete kroz mali tunel ispod Vranduka koji je sagrađen u Drugom svjetskom ratu.

  I na koncu, svi putevi vode u glavni grad Bosne i Hercegovine, pa je tako i ruta Vitez – Sarajevo izuzetno inetresantna kako lokalcima tako i svima onima koji nisu iz ovih krajeva. Glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo, je od Viteza udaljen oko 70 km i najprepoznatljiviji je turistički centar u BiH.