Polasci

Autobusni kolodvor Umag

Adresa Joakima Rakovca bb, 52470 Umag
Broj telefona 052 741 817

O Autobusni kolodvor Umag

  Kako do kolodvora?

  Autobusni kolodvor Umag smješten je na adresi Joakima Rakovca bb. Potražite li ovu adresu, vidjet ćete da se ista nalazi izvan samoga centra, odnosno kolodvor je jedan kilometar udaljen od povijesne jezgre, iliti užeg centra grada. Za prelazak tog kilometra pješice treba u prosjeku 13 minuta. Ovo, dakako, nije značajna udaljenost, no ako u ruci imate hrpu prtljage i nije neka sreća hodajući prijeći taj kilometar.

  ACI marina Umag udaljena je otprilike 2 kilometra od autobusne stanice. Bilo da ste unaprijed rezervirali hotel, ili ste tek u potrazi za svojim smještajem, valja znati da je područje na kojemu su u glavnini smješteni hoteli udaljeno oko 2-4 km od autobusnog kolodvora.

  Imate li prtljage, a što vjerujemo da imate, a nemate nikoga tko bi vas odvezao do smještaja, poslužite se taksijem koji se nalazi ispred zgrade kolodvora u Umagu. U slučaju da vam ni to nije opcija, prošećite taj kilometar do centra grada. Tamo ćete pronaći uglavnom hostele i apartmane.

  Čeka li vas pratnja znajte da je parkiralište smješteno tik do AK Umag, odnosno 3 m dalje, supermarket je 33 m udaljen, dok je benzinska postaja cijelih 204 m daleko.

  Za one koji koriste, ili pak preferiraju kombinirani prijevoz, najbliža zračna luka gradu Umagu jest ona u Puli, a koja je 82.5 km udaljena od samoga grada Umaga. Nakon je nje najbliža ona u Trstu, a od koje vas iz Umaga dijeli 95.8 km. Iako i u nekim drugim gradovima kao što su Zagreb i Dubrovnik postoje aerodromi, koji najvjerojatnije imaju i veći broj linija, blizina je u ovome trenutku bila odlučujući faktor, a za slučaj da vama nije sada znate gdje dalje tražiti.

  Što sve ima na kolodvoru?

  Autobusni kolodvor Umag neće vas razočarati.Naime, ondje ne nedostaje ništa od osnovnih sadržaja. Ne brinite, dakle, da ćete ostati gladni ili žedni. Naime, autobusni kolodvor Umag nudi vam priliku na nekoliko mjesta da si kupite hranu, ili bolje reći štogod za prigristi i piće. Osim tog, možete kupiti karte te pitati za sve informacije budući da je ondje, očekivano, smješten prodajni ured. Trebate li bankomat, odnosno kiosk ovdje to neće biti nikakav problem.

  U zgradi AK Umag nalaze se i čekaonica u kojoj je moguće ostaviti prtljagu te toalet. Naša je preporuka da dok čekate na svoj autobus iskoristite obje ove usluge. Sa suprotne strane smješteni su pak: kafić, mjenjačnica i supermarket. Vjerujemo da je ovo za sve ljubitelje kave odlična informacija, pa ipak odlučite li ju čekajući popiti, krenite dovoljno rano kako biste si osigurali dovoljno vremena da se u miru udobno smjestite u vaš autobus.

  Imate par sati vremena?

  Ovaj je grad prvi u kojega ćete ući ulazite li u Hrvatsku sa sjevera te ga zbog toga zovu “Vrata Hrvatske”. Kada ste u Umagu od Trsta vas dijeli 40 km, od Rijeke 130 km, a od Venecije 210 km.

  Za slučaj da ste prvi put u Umagu spomenut ćemo neke od najinteresantnijih zanimljivosti za turiste. Jednom kad ste na glavnom trgu u Umagu vidjet ćete da se ondje nalazi Župna crkva Uznesenja Marijina i Sv. Peregrina. Svakako ćete primijetiti i zvonik visok 33 m, a iza kojeg se nalazi gradska cisterna koja je nekoć bila glavni izvor pitke vode za cijeli grad. Nadalje, razgledajte Muzej grada Umaga koji je bogat arheološkim predmetima iz rimskog razdoblja.

  Pitate li se po čemu je još Umag poznat, svakako su to istarski tartufi koji se mogu naći na tamošnjoj tržnici, ali i po čuvenom teniskom ATP turniru koji se održava u Umagu u centru Stella Maris.

  Osim navedenog, dok ste u Umagu ne propustite: Savudrijski svjetionik, crkvu sv. Roka te domaću istarsku rakiju. Ne brinite, gotovo da možemo garantirati da vam u Umagu niti sekunde neće biti dosadno. I to neovisno tome radi li se o vremenu održavanja ATP turnira ili ne.

  Umag je tijekom sezone posebno živ. Omiljena je destinacija turista te će vas svakako obogatiti sjećanjima koja ćete još dugo, dugo nakon posjeta nositi sa sobom.

  OK, nemam prtljage, što sad?

  Kad ste u Umagu, a riješili ste se prtljage to može značiti samo jedno - vrijeme je za uživanje i zabavu! Za početak opustite se na jednoj od popularnih plaža, od kojih ćemo spomenuti samo neke: Kanova (Karigador), Kanegra (Savudrija), Sol Polynesia (Katoro), Laguna Stella Maris te Aurora (Katoro). Koju ćete odabrati posve je na vama, no mi smo sigurni da će vas barem jedna od njih, ako ne i svaka na svoj način - osvojiti.

  Nakon plivanja i uživanja u ostalim morskim radostima, vrijeme je za dozu povijesti i kulture. Prošećite uličicama starogradske jezgre koje kriju tragove gotičke i renesansne arhitekture, a u kojima je smješteno nekoliko umjetničkih galerija kao pravih kulturnih poslastica.

  Konkretno, kada ste u Umagu preporučujemo da obiđete: galeriju Marin, Savudrijski svjetionik koji za sobom vuče priču o tužnoj ljubavi austrijskog grofa Metternicha i naselje Sepomaia koje se proteže od Rta Katoro do Rta Sipar.

  Napokon kad se umorite od razgledavanja Umaga sjednite i popijte omiljeno piće u jednome od mnogobrojnih kafića. Promatrajte grad i njegovu živost. Za posebne ljubitelje povijesti najbolje će biti da stupe u kontakt s tamošnjim stanovništvom i tako iz prve ruke saznaju kako je to nekada bilo i kako je nekada disao grad u kojemu se upravo nalaze.

  Kamo dalje s autobusnog?

  Autobusni kolodvor Umag brojnim je linijama povezan s ostalim gradovima u RH. Pri tom ne mislimo samo na obližnje gradove u Istri (Rovinj, Pula) , već i na veće Hrvatske gradove kao što su: Zagreb, Rijeka, Zadar, Šibenik i Split. Zagreb  kao metropola ima bogatu turističku ponudu i nudi pregršt sadržaja kako za mlade koji nerijetko preferiraju zabavu, tako i za obitelji s djecom, ali i starije osobe koje su u potrazi za kulturom, poviješću, umjetnošću.

  Rijeka, Pula, Poreč i Rovinj samo su neki od dijelova Istre u koje bez ikakve sumnje valja zaviriti. Težite li vidjeti Dubrovnik, mnogi vas putevi iz Umaga vode upravo prema tom, najjužnijem dragulju Hrvatske. Svejedno, u tome se slučaju pripremite na prelazak dugih 480 km. Izabrati bus? Zašto ne? I znatno se dalje relacije prelaze busem. Uostalom, štogod izabrali morat ćete se oboružati strpljenjem. 

  Iako je Hrvatska bogata divnim odredištima za odmor, želite li se uputiti izvan RH neke od popularnijih linija za autobus iz Umaga su one za: Beograd i Trst.

  No, busevi iz Umaga voze također za primjerice ove gradove: Bratislava, Munchen i Ljubljana.  

  Za slučaj da želite tek na koji trenutak zbrisati iz Umaga, predlažemo izlet na jednu od sljedećih, obližnjih, destinacija: Novigrad, Poreč, Pula, Motovun te Grožnjan. Ako vam je pak do posjećivanja popularniji lokacija, kao što su: Plitvička jezera, i/ili Postojnska jama u Sloveniji raspitajte se o organiziranim izletima putničkih agencija, budući da bi vam u tome slučaju to mogla biti najisplativija i najjednostavnija opcija.