Polasci

Autobusni kolodvor Trogir

Adresa Kneza Trpimira 2
Broj telefona 021 882 947

O Autobusni kolodvor Trogir

  Kako do kolodvora

  Trogir je mali grad, pa shodno tome nema gradskog autobusa s kojim biste došli do Kolodvora.  Jedini način za doći do Kolodvora je pješice ako ste smješteni blizu centra grada ili taxijem ako ste negdje dalje.  Imajte na u umu da taxi tijekom ljetnih mjeseci, odnosno tijekom turističke sezone možete platiti više od očekivanog.

  Što sve ima na kolodvoru

  Autobusni kolodvor Trogir se nalazi u samom središtu grada, ovo nije "novi" Kolodvor, pa nek vam niti očekivanja ne budu prevelika.  Odmah do kolodvora, smještena  trogirska tržnica i Konzum, velika trgovina prehrambenih proizvoda. Stari grad Trogir udaljen je minutu, dvije pješice od Kolodvora te tamo možete naći bankomate i banke, postavljene po staroj gradskoj jezgri, kioske i sve ono što vam može zatrebati. Autobusni kolodvor u Trogiru je izuzetno dobro povezan s ostalim gradovima u Dalmaciji, ali i šire.  To je ujedno i razlog zbog ćega neće biti problem iz Trogira stići u jedno od slijedećih odredišta poput: Dubrovnik, Pula, Plitvička jezera, Makarska, Rijeka, Varaždin i sl.  Ako smo nešto propustili navesti pitajte na Kolodvoru u Uredu za informacije, a vozni red i ostale informacije vezane za autobus možete vidjeti na Vollo pregledniku za svaku autobusnu liniju koja je ponudjena.

  Imate par sati vremena

  Nema potrebe nabrajati znamenitosti u Trogiru, kad je čitav Trogir znamenitost. Ako imate imalo slobodnog vremena do slijedećeg autobusa, većinu kulturnih spomenika i građevina vidjet ćete u jednoj šetnji starom jezgrom. Od najpoznatijih se ističu Katedrala sv. Lovre s Radovanovim portalom te kula Kamerlengo.

  Stari grad Trogir je grad muzej u doslovnom smislu - u potpunosti se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

  Na početku tržnice nalazi se „fast-food“, a unutar stare jezgre mnoštvo restorana i kafića u kojima se možete osvježiti za daljnji put. Cijene su u skladu s ostalim gradovima u Hrvatskoj ili slične, bez obzira na godišnje doba i turističku sezonu. Naravno, može Vam se dogoditi da budete nesretnik o kojemu će novine pisati zbog bezobrazno visokih cijena u Dalmaciji, ali to se ovdje uistinu rijetko događa.

  U većini kafića kavu s mlijekom platit ćete oko 10 kuna, Nescafe 12 kuna, a točeno pivo od pola litre dobit ćete za 19 kuna. Od hrane, za pizzu ćete u prosjeku trebati izdvojiti oko 40 kuna. Jumbo pizzu platit ćete oko 70 kuna, kao i miješano meso. Salata od hobotnice nudi se od 60 kuna pa na dalje, a ribu ćete platiti, ovisno o vrsti, od 40 do 150 kuna.

  Kamo dalje s kolodvora

  Kad istražite Trogir, s obzirom na malu cestovnu udaljenost Trogir-Split možete napraviti jednodnevne izlete u taj grad i upoznati bogatu povijesnu jezgru cara Dioklecijana i njegovu palaču koja je upisana na UNESCO listu svjetske baštine 1979. godine, prođite poznatim splitskim šetalištem uz more, Rivom, obiđite Prokurative, mjesto održavanja raznih manifestacija tijekom ljeta i ako vam ostane vremena obiđite tvrđavu Klis nedaleko od Splita, koja je također, uz Dioklecijanovu palaču jedno od mjesta na kojima je snimana mega popularna serija "Igre prijestolja".

  Pola sata od Splita autobusom nalazi se popularno turističko mjesto Omiš, koje je idealno za aktivni odmor, pa tamo pored znamenitosti možete planinariti do tvrđave Fortica s koje se pruža veličanstven pogled na Omiš i kanjon Cetine, te okolne otoke, okušajte se u raftingu na jednom od poznatijih rafting ruta kroz kanjon Cetine, zip-line, kupati se ispod slapova Male i Velike Gubavice i mnogo drugih stvari.

  Ako pak pomislite da vam ovo nije dovoljno interesantno, onda krenite prema sjeveru i posjetite Nacionalni park Krka i slapove iznimne ljepote, gdje se možete i osvježiti u ljetnim mjesecima, plivajući ispod jednog od njih.  

  Putujući dalje, samo 60km od Trogira doći ćete u Šibenik koji ima veličanstvenu katedralu Sv. Jakova sa 71 skulpturom glave kao dekorativnim elementima na Katedrali, i koja je upisana na UNESCO listu svjetske baštine 2000. godine.  Pored katedrale kao najinteresantnije znamenitosti, prošećite starim gradom, izgubite se u njegovim šarenim ulicama i ne zaboravite obići sve četiri šibenske tvrđave i uživati u nestvarno lijepom pogledu na šibensko područje.  

  Nastavite li dalje prema sjevernom Jadranu, proći ćete kroz mnoga manja i veća mjesta kao što su, Vodice, Zadar, Nin itd. Naposljetku, od ostalih popularnih ruta valja istaknuti Trogir-Zagreb, a koje dijeli ukupno 382.34 km.


  Vollo Tip

  Imajte na umu da su cijene u kafićima i restoranima na rivi i trgu ispred katedrale Sv. Lovre nešto više no ne jamče i višu kvalitetu.