Polasci

Autobusni kolodvor Skradin NP Krka

Adresa Zagrađe 15
Broj telefona 022 771 329

O Autobusni kolodvor Skradin NP Krka

  Kako do autobusne stanice Skradin?

  Nalazite se u Skradinu i trebate autobusom krenuti dalje? U redu. Prije svega, znajte da u Skradinu nećete naići na autobusni kolodvor. Skradin ga nema.

  Ovaj mali, turistima diljem svijeta primamljiv, gradić ima tek autobusnu stanicu na kojoj će vas, imate li sreće, čekati vaš autobus. Naime, ukoliko kupite povratnu kartu zaista se nadamo da rezervaciju, datum i sat polaska planirate pravovremeno potvrditi kod prijevoznika.

  Obratite pažnju - ne osobno kod vozača, nego kod prijevoznika! U protivnom, zaboravi li vozač na vas, a vjerujte nam događa se, žalite se kome god. Činjenica je da je prilično gadno zapeti u Skradinu ukoliko si niste u prilici srediti prijevoz do Šibenika i tamošnjeg kolodvora gdje možete kupiti nove karte i krenuti kamo želite.

  Informacije radi, udaljenost između njih iznosi cca 20 km. Okej. Kad su formalnosti riješene, red je da kažemo kako je najbezbolnije stići do spomenuta busna stajališta i prepoznati ga.

   

  Autobusna stanica izgleda kao ona klasična za unutargradsku vožnju. Ne postoji nikakav display na kojem se pokazuje sat dolaska pojedinog busa te je modernizacija stajališta i prilagodba većem broju domaćih i inozemnih putnika nešto na čemu bi definitivno trebalo poraditi. Pitate li mještane oni će prilično neodređeno reći da je to ta stanica. Naime, drugih autobusnih stanica, osim one za suprotni smjer - nema.

  Suprotno tome, opremljenost busa jednaka je kao na drugim linijama po RH. Autobus ima: klimu, TV prijamnike, nerijetko WiFi i nešto rjeđe WC.

  Pogubiti se u gradu s tek nešto više od 500 stanovnika? Ne brinite. Događa se i ne treba vam karta. Za trenutak ćete biti na pravome putu. Skradin je malen, a njegovi su stanovnici susretljivi. Koga god pitali, budite sigurni da će vas znati dobro uputiti.

  Što kada ste u Skradinu?

  Čak ćete se i za prvog posjeta gradu, kada napravite jedan do dva đira osjećati kao da svoja ljeta oduvijek provodite ovdje. Pristupačni stanovnici, opušteni turisti i domaća atmosfera garantira da ćete se vrlo brzo osjećati kao kod kuće.

  S obzirom na to da je površinom tako malen Skradin nudi puno. Mladima nekoliko caffe barova i klubova za izlaske, a i blizinu Šibenika u kojemu se za ljeta organiziraju brojni koncerti i uopće zabavni događaji.

  Onim starijima Skradin nudi veliki broj konoba u kojima mogu uživati u vrsnim skradinskim delicijama i domaćem vinu. Da svaku večer za svog posjeta mijenjate mjesto večernjeg izlaska garantiramo da ne biste stigli proći baš svako.

  Naprosto, Skradin je idealan za: ljude zrelije životne dobi, mlade obitelji, ali i cijela društva kojima nije jedini i isključivi cilj izlaziti tijekom noći, a danju se pržiti na Suncu. Ovaj maleni gradić smješten na desnoj obali rijeke Krke cijeli se svoj vijek bori sa okolnim divovima da bi uzeo komad kolača od turizma. I začuđujuće dobro u tome uspijeva.

  U Skradinu ništa nije tipično pa tako ni more, koje ovdje, budimo realni i nije more u pravom smislu toga pojma. Mješavina slatke riječne i slane morske vode je ona u kojoj se kupate kada se kupate u Skradinu. Kupalište se nalazi u rijeci Krki i u njenom utoku u more. Voda je taman toliko slatka da ne peče te taman toliko slana da miriši po moru.

  Trk u NP Krka

  Planirate bijeg u NP Krka? Nadamo se da to podrazumijeva raniji obilazak: Crkve Porođenja Blažene Djevice Marije i zvonika, a između se kojih smjestio Trg Male Gospe sa Župnim dvorom i zgradom Gradskog poglavarstva.

  Osim njih, po dolasku u Skradin vrijedi obići Crkvu sv. Spiridona iz 19.st., a koja je bila donacija cara Franje Josipa te ACI-jevu marinu na kojoj se nalazi gradska Turistička zajednica te polazište za brodove za Nacionalni park Krka.

  Ići brodom od Skradina do NP Krke traje sve skupa cca pola sata. Računajte da ćete ovaj put proći i povratno. Točnije, u suprotnome smjeru.

  Cijena ovog prijevoza uključena je u cijenu posjeta nacionalnom parku, odnosno brod se ne naplaćuje dodatno. Iznos ulaznice očekivano se mijenja u ovisnosti o mjesecima u godini. Tako ćete u 1., 2., 3., 11. i 12. mjesecu svoj ulaz platiti po cijeni od skromnih 30 HRK.

  Mjeseci 4., 5., 6., 9. i 10. koštat će vas 110 kuna, a u slučaju pikiranja posjeta za najpopularnije mjesece, srpanj i kolovoz, plaćate 180 kuna do 16 sati, odnosno 130 kuna nakon toga vremena. Djeca do 7 godina ulaze besplatno, a za ostale kategorije cijene provjerite na službenoj web stranici.

  Od sadržaja u NP Krka posjetiteljima su najprivlačniji: Skradinski buk, Visovac, poučno-pješačka staza: Stinice - Roški slap - Oziđana pećina, Bilušića buk i Manojlovački slapovi.

  O divnoj, predivnoj prirodi, panoramama toga kraja te uređenosti i krasnoj ponudi suvenira ne treba ni govoriti. Ovo područje, nesumnjivo, ostaje u sjećanjima mnogih posjetitelja, a tamošnji izleti spremljeni su među najdražima.

  Pa ipak, upozorit ćemo vas da ponesete kupaći kako vas ne bi pogodio žalac ljubomore spram onih koji se kupaju, doslovce, podno slapova. (Nemojte poslije reći da vas nismo upozorili.)

  Gdje odsjesti?

  U Skradinu imate višestruke opcije za izabrati svoje prenočište pa ipak najčešća je opcija - privatni smještaj. Niste li unaprijed dogovorili najam bit će dovoljno da se prošećete gradom, a tamošnji stanovnici periodično će provirivati iz ulaza svojih zgrada i s dvorišta svojih kuća da bi pristiglim gostima ponudili slobodnu sobu.

  Ovo se može dogoditi već po pristizanju u Skradin na opisanoj autobusnoj stanici. Obično deda iz kuće tik do stanice stoji ondje i dočekuje putnike. Dok još izlaze, zapikira ih i praktički vuče za rukav u nadi da im treba smještaj. Ne ljutite se. Ovo vam zapravo, niste li na vrijeme mislili, može doći kao budali šamar.

  Naposljetku, iznenadili biste se koliko je Skradin među turistima popularan i koliko teško može biti u punom jeku sezone pronaći novi adekvatan smještaj. Hotelske sobe, hosteli, privatni apartmani i vile - Skradin nudi zaista svaku od potencijalnih opcija.

  Kamo iz Skradina?

  Želite li iz Skradina u Zagreb bitno je znati da vas od njega dijeli ukupno 329 km cestovne udaljenosti. Za vožnje jednostavno promatrajte prekrasne krajolike koje prolazite busom. Jednom kada dođete u Zagreb znajte da je ovo hrvatska metropola. Tu je ništa, ili malo toga, nemoguće.

  Zagreb nudi cijeli niz opcija za ubijanje dosade i zabavu. Od obilaska znamenitosti u njegovu centru, preko razgledavanja prirodnih ljepota kroz cijeli niz parkova pa do lepeze opcija za kvalitetan noćni izlazak. U odnosu ćete na Skradin, vezano uz veličinu grada i užurbanost zagrebačkih ulica, doživjeti očitu promjenu. 

  Umalo smo zaboravili naglasiti još jednu razliku. Zagreb, očekivano, ima autobusni kolodvor, a iza njega nalazi se parking. Zagrebački je kolodvor prilično prometan te je smješten nedaleko centra grada. Desetak minuta tramvajem za kojega je u tome slučaju najpametnije kupiti polusatnu kartu za javni gradski prijevoz po cijeni od 4 HRK, iliti 0.54 EUR

  Druga je isto tako česta opcija da putnici iz Skradina požele krenuti za Split. Put Skradin-Split je pak značajno kraći od onoga za Zagreb budući da dva grada dijeli tek 93 km. Ovo znači da trebate manje od 2 h da biste bili na svom odredištu pa najbolje da u ovisnosti o tome isplanirate svoj polazak. 

  Autobus je odlična opcija za ovo putovanje budući da vožnja jamči udobnost, a profesionalnost vozača garantira sigurnost na putu. Ovo je i najkraća od detaljnije opisanih ruta.

  Mnogi turisti požele vidjeti najjužniji dragulj Hrvatske - popularni Dubrovnik. Skradin i Dubrovnik odvaja 219 km puta. Nema sumnje oko isplativnosti prelaska te kilometraže, jer ono što vas čeka u Dubrovniku ne čeka vas niti u jednom drugom gradu. I pri tom ne mislimo samo na Republiku Hrvatsku.

  Od ostalih lokacija u Hrvatskoj karte za bus, bilo jednosmjerne, bilo povratne valja kupiti za sljedeća mjesta: Novigrad, Omiš, Osijek, Plitvička jezera (Plitvice), Pula, Rijeka, Rovinj, Šibenik, Trogir, Varaždin i Zadar. Trajanje prelaska ovih linija ne ovisi isključivo o kilometraži. Velikim se dijelom ono tiče sezonskih gužvi.

  Redoviti polazak za popularne rute, tj. druge destinacije prakički je neupitan. Vozni se red, koliko je god moguće, poštuje. Šanse da će bus krenuti prije, odnosno kasnije u odnosu na vozni red praktički nema.

  Jedine su iznimke vremenske nepogode, zatvaranja cesta zbog kakve nesreće i slično. Dakle, s kartom u džepu budite potpuno mirni u iščekivanju vašeg putovanja.

  Htjeli biste pobjeći iz RH na neku od europskih destinacija? Predlažemo dolazak u: BečMaribor, Munchen i Sarajevo (Bosna i Hercegovina). Promet na tim međunarodnim linijama odvija se jednako onom međugradskom što znači da se prometuje maksimalno uredno, poštivajući zakazano doba kretanja i dolaska na odredište.

  Kontakt telefon, odnosno šalter za informacije na kojem biste mogli provjeriti: obavijesti, novosti, dodatne usluge, ponude i sl. ne postoji. Stoga je naša topla preporuka, a i najjednostavniji put do karte za bilo koju destinaciju da se busom uputite do Autobusnog kolodvora Šibenik i ondje se raspitate i obavite kupnju. Niste za to? Postoji drugo rješenje.

  Vollo stranica i aplikacija putem koje možete kupiti svoju kartu, pregledati i usporediti cijene ostalih karata, dostupne linije te saznati opremljenost autobusa na odgovarajućoj. Ondje pronađite i detaljne opise tijeka putovanja te trajanje eventualnih akcija.

  Napomena, ukoliko ste se kao korisnik suočili s kakvim nelogičnostima i dvojbama ili pak neprimjerenim ponašanjem nekog od vozača, svoje primijedbe prijavite telefonski i to najbolje na način da direktno kontaktirate dotičnog prijevoznika, iliti prijevozničku tvrtku. Naglasimo ipak da polasci i dolasci nisu uvijek apsolutno u rukama vozača, već da velikim dijelom ovise i o cijelom nizu vanjskih faktora (vremenske prilike, cestovni zastoji, radovi itd.).