Polasci

Autobusni kolodvor Šibenik

Adresa Draga 14
Broj telefona 060 368 – 368

O Autobusni kolodvor Šibenik

  Kako do kolodvora

  Šibenik je grad koji je nastao kao starohrvatski tabor, a prvi se puta spominje 1066. u dokumentu najstarijeg vladara hrvatske države - kralja Petra Krešimira IV. Što se tiče autobusnog kolodvora u Šibeniku, isti se smjestio na adresi Draga 14, samo 300 m od rive.

  S prednje strane, gdje su smješteni peroni, more se direktno ne vidi, no može se omirisati. Čim zaobiđete zgradu kolodvora, odnosno prođete kroz kratki koridor unutra, bit ćete na obali. Krenete li njenom lijevom stranom, za tri minute ćete se naći kod šibenske trajektne luke, a za 10 kod željezničkog kolodvora.

  U slučaju da ste smješteni nedaleko ranije spomenute rive, odnosno gdjegod u centru Šibenika, do autobusnog kolodvora jednostavno prošećite. Ako pak imate puno prtljage ili se nalazite izvan centra, svakako je jedna od ponajboljih opcija Taxi prijevoz.

  Cijena? Budući da Šibenik ima više pružatelja Taxi usluga, kao i da njihove cijene prilično variraju, svakako predlažemo da se raspitate kod domaćina oko toga koga bi vam, u okviru prijevoza koji je vama potreban, preporučili. Tek kao orijentir ćemo naglasiti da se prosječna cijena kreće oko 30-40 kuna za prelazak 5 km.

  Što se drugih opcija prijevoza do autobusnog kolodvora tiče imate na izbor: gradski autobus (linije 2, 3, 4, 5, 7 voze do 5 minuta udaljene tržnice, a onda se s tržnice morate spustiti do mora) ili bicikl.

  Da, u Šibeniku se nalazi rent-a- bike servis s kojim za 79 kuna godišnje možete besplatno voziti njihove bicikle na pola sata dnevno (svaki sljedeći sat se naplaćuje 8 kuna). Stanica za ostavljanje unajmljenog bicikla nalazi se vrlo blizu autobusnog kolodvora, na tek nekoliko minuta udaljenosti.

  Što sve ima na kolodvoru

  Jednom kad stignete na autobusni kolodvor u Šibeniku ondje ćete pronaći niz korisnih sadržaja. Na njemu se tako nalaze: prilično velika čekaonica, šalteri na kojima možete potražiti kakvu informaciju ili pak obaviti kupnju karte, fast food objekt, bankomat te garderoba u kojoj ste slobodni ostaviti svoju prtljagu pa imate li vremena istražiti grad do polaska.

  U slučaju da biste čekajući radije zaobišli autobusni i popili kavu ili sok u kakvom kafiću, dobro je znati da se u krugu kolodvora nalazi njih nekoliko. Hoćete li odabrati najbliži, onaj smješten na suprotnoj strani ceste od autobusnih perona, ili ćete malo odmaknuti od kolodvora ostaje na vama.

  Ono što je svakako bitno jest to da ste apsolutno u mogućnosti na miru ispijati svoju kavu, a istovremeno paziti da vam ne promakne dolazak autobusa.

  Prošetate li pet minuta pješice uzbrdo naći ćete se na šibenskoj tržnici, gdje možete kupiti svježe voće, povrće i ribu. Cijene u trgovinama i fast food restoranima su uobičajene za hrvatski standard, ali na tržnici znaju varirati u ovisnosti o trgovcu, ali i vašim sposobnostima cjenkanja.

  Imate par sati vremena

  Želite li istražiti jezgru starog grada te popiti kavu na glavnoj rivi, Obala dr. Franje Tuđmana, krenite na desnu stranu. Uz nju se nalazi mnoštvo kafića i restorana te jedno malo dječje igralište. Šetate li obalom dovoljno dugo, tj. oko pola sata, doći ćete do gradske plaže Banj, gdje se možete zabavljati kupanjem, sunčanjem, vježbanjem na jednoj od mnogih sprava te igranjem košarke i odbojke na pijesku. Uz Banj se proteže jedinstvena šetnica, na čijoj ogradi možete vidjeti i staviti svoj ljubavni lokot.

  Što se tiče istraživanja starog grada, glavnu atrakciju predstavlja Katedrala svetog Jakova (nalazi se vrlo blizu rive, nikako je ne možete fulati), koja je uvrštena u UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa. Preko puta Katedrale možete ručati u, prema ocjeni domaćih stručnjaka, jednom od najboljih hrvatskih restorana. Usto, vrlo blizu Katedrali smješten je Muzej grada Šibenika, a nešto dalje nalazi se i Tvrđava svetog Mihovila, koja se ljeti transformira u pozornicu za koncerte.

  Vrijedi se prošetati i u ostatku unutrašnjosti stare jezgre, ako ništa drugo onda da posjetite Srednjovjekovni samostanski mediteranski vrt sv. Lovre. Na kraju razgledavanja, odmorite se u prostranom i hladovitom Perivoju Roberta Visianija, koji se nalazi na početku glavne rive.

  Jeste li znali da je Šibenik prvi grad u svijetu koji je dobio javnu rasvjetu na naizmjeničnu struju? Da, upravo tako. A jeste li znali da je hidroelektrana na Skradinskom buku puštena u rad samo dva dana nakon one na Niagarinim slapovima te da se time smatra prvom otvorenom hidroelektranom u Europi, a koja električnom energijom napaja ovaj, poviješću bogat, Krešimirov grad? :) 

  Kamo dalje s kolodvora

  Neke od najpopularnijih unutaržupanijskih linija iz Šibenika jesu one za: Krku (Skradin), Vodice i Trogir. Od međugradskih svakako naglasak valja staviti na linije za: Dubrovnik, Split, Zadar, Rijeku, Plitvička jezera i naposljetku za Zagreb. Dubrovnik, Split, Zadar i Zagreb možda jesu među najpoznatijim turističkim odredištima, odnosno Zagreb to posljednjih godina ubrzano postaje, no to nikako ne znači da i ostali gradovi i mjesta u Hrvatskoj ne zaslužuju podjednaku pažnju.

  Želite li se iz Šibenika uputiti van RH dobro je znati da vam ovaj autobusni kolodvor nudi i tu mogućnost. S time u vezi, popularne su linije iz Šibenika prema gradovima susjednih država: Beograd, Mostar, Međugorje i Sarajevo. Svejedno, na vama je da odlučite kamo ćete dalje s autobusnog kolodvora, točnije iz Šibenika.

  Prema tome je potrebno naglasiti da uz ove popularne linije, Šibenik obiluje nizom drugih linija koji vas mogu odvesti u najrazličitije kutke Hrvatske, npr. Karlovac, Gospić, Osijek; ali i Europe: Beč, Berlin, Budimpešta i Venecija.

  Detaljne informacije oko navedenih linija, vozni red, usporedbe polazaka i cijena karata, kao i kupnju možete obaviti preko našeg vollo.hr servisa odnosno putem naše android aplikacije.

  Vollo Tip

  Šetnja rivom je lagana, no čim krenete u unutrašnjost grada, počinje strmi uspon. Stavite šiltericu na glavu, ponesite dosta vode u torbi i odmarajte se svakih pola sata jer je istraživanje (starog) grada, pogotovo ljeti, prilično umarajuće i iscrpljujuće ako niste u dobroj kondiciji.