Polasci

Autobusni kolodvor Sarajevo

Adresa Put života 8
Broj telefona +387 33 213 100

O Autobusni kolodvor Sarajevo

  Kako do kolodvora?

  Do središnjeg autobusnog kolodvora u Sarajevu, smještenog na adresi Put života 8, najlakše se dolazi taksijem ili javnim gradskim prijevozom poput tramvaja ili autobusa. Tramvajske linije koje vode do kolodvora i natrag u Sarajevo su 1 i 4, a cijena karte je 1,60KM na kiosku odnosno 1,80KM ako kupujete u samom tramvaju.

  Nadalje, imajte na umu da je tijekom jutra posebna gužva po gradskom središtu, ali i u okolici, te u popodnevnim satima kada se ljudi vraćaju s posla.

  Razlog jutarnjim gužvama su radnici, studenti i učenici koji jure na svoja radna mjesta i u svoje fakultete, odnosno škole kako bi stigli u točno vrijeme.

  Nikako, ali nikako ne koristite usluge privatnih taxista koje vidite na samom kolodvoru jer su preskupi i iskoristit će nesigurnost svakog posjetitelja kako bi naplatili veći iznos nego što to treba biti inače. Brojevi za Taxi službe u Sarajevu su 033 760 600, 033 663 555, 033 15 15 ili 033 570 900. Svi taxi prijevoznici voze 1KM/km i ovisno od prijevoznika kod nekih plaćate start vožnje.

  Što sve ima na kolodvoru?

  Na autobusnom kolodvor Sarajevo nalaze se: uredi za prodaju karata i šalter za informacije, čekaonica, peroni za dolaske i odlaske buseva.

  Za garderobu, ali i za toalet si pripremite kovanice, budući da u glavnini ove usluge nisu više od 2KM pa nije najbolje rješenje doći zaposleniku s novčanicom 50, 100 ili 200 KM, a vrlo vjerojatno će vam trebati i za kavu, a moguće i za kakvu čokoladicu i nešto sitno za prigristi. Sitan novac je u aspektu putovanja jako bitan i svrstan je među onim nužnim za spremiti za put.

  Šalter za informacije mjesto je gdje slobodno možete izraziti svoje nezadovoljstvo nekim od segmenata usluge, podnijeti reklamaciju svojih karata (ako ste ih kupili na nekom od prodajnih mjesta kolodvora), provjeriti na koji način potvrditi sat i vrijeme za povratak i sl.

  Fast food, pekara, dućan mješovite robe, mjenjačnica, bankomati i mnogo drugih sadržaja i usluga nalaze se u i oko kolodvora pa se ne zadržavajte na jednom mjestu. Sam kolodvor je davno izgrađen i u dosta zapuštenom je izdanju. Kafići koji se nalaze u neposrednoj blizini kolodvora su uglavnom jako davno otvoreni i nisu renovirani u skorije vrijeme pa tako ako se baš ne žurite, radije napravite koji korak dalje i sjedite u neki koji je novijeg datuma odnosno opremljen po novijim standardima, a samim tim i čišći i uredniji. Pored kolodvora se nalazi vrlo poznata ćevabdžinica Zmaj, za koju mnogi tvrde da ima najbolje ćevape u čitavom Sarajevu. S obzirom da su baš ćevapi ono što nikako ne bi smjeli od hrane propustiti u Sarajevu, nije loše znati gdje su najbolji.

  Imate par sati vremena?

  Za sve one koji imaju točno određeno vrijeme prije polaska autobusa idealno je da ostave svoju prtljagu u garderobu, a potom idete u razgledanje, odnosno obići grad Sarajevo.

  Nekih 250 metara od autobusnog kolodvora nalazi se Avaz Twist Tower. Zgrada je visoka 176 metara i s nje se pruža prelijep pogled na Sarajevo i okolicu, cijena ulaza je oko 5KM. Na vrhu tornja su moderno uređeni kafići s malo višim cijenama u odnosu na ostatak Sarajeva, ali definitivno vrijedno posjete.

  Ako s autobusnog kolodvora pokušate ići kroz studentski kampus nakon 400 metara dolazite do glavne prometnice u Sarajevu. Tu se nalazi i manji tržni centar – Importane, gdje se također možete okrijepiti od puta u nekom od njegovih prelijepih kafića. Odmah nakon Importane-a dolazite do Zemaljskog muzejamuzej koji bi svaki posjetitelj Sarajeva morao posjetiti.

  Idući glavnom ulicom stiže se na Marijin Dvor, a tu su i Parlament, SCC i Alta. Toplo preporučamo Food Market u SCC-u, gdje možete kušati hranu iz cijeloga svijeta po jako niskim cijenama.

  Nakon ručka u SCC-u prošetajte neke 3 minute do Vilsonovog šetališta uz Miljacku gdje, bez obzira na godišnje doba, možete sresti mnogo ljudi.

  Nadaleko poznata Bašćaršija i najpoznatiji dio Sarajeva se nalazi nekih 15 do 20 minuta tramvajem od autobusnog kolodvora, odnosno ako vam se baš šeta oko pola sata pješice. Uopće ne sumnjamo da ćete doći do Bašćaršije niti da će vas ona oduševiti svojim orijentalnim štihom.

  Definitivno, jedan od najboljih pogleda na grad je s Trebevića. Trebević obližnja planina, udaljena svega pola sata autom od Sarajeva. Odlaskom na Trebević možete se nakon šetnje po prirodi okrijepiti u poznatom i višestruko nagrađivanom Pino Nature Hotel. Pored lijepo dizajniranog hotela tu je i Sunnyland, park zabave s pogledom na grad Sarajevo, gdje možete zamisliti da ste „mali“ i zabaviti se kao nikad do sad.

  Ako pak niste za razgledavanje i to vam se ne da, odnosno radije bi opušteno uživali i promatrali grad ili smatrate da ste već svaki kutak koji ste u gradu htjeli vidjeti vidjeli, opustite se u najbližem kafiću.

  Promatrajte Sarajevo i upijajte taj, po svemu, poseban grad, njegove ulice i ljude koji ga čine živim, odnosno sav tamošnji život.

  Kamo dalje s kolodvora?

  Pretpostavimo da ste pred kraj s obilaskom Sarajeva, a ne želite se previše udaljavati od sadašnje lokacije, vrijedi znati da se u blizini glavnog grada Bosne i Hercegovine nalaze gradovi: Zenica, Tuzla, Mostar, Bugojno i još mnogi drugi. Kad obiđete i upoznate Sarajevo i planirate krenuti dalje u Hrvatsku ili neku drugu zemlju u regionu dajemo za prijedlog da posjetite neku od sljedećih destinacija: Osijek, Zagreb, Rijeku i Plitvička jezera.

  Pored značajnih znamenitosti u ovim gradovima, posebice ljeti, obradovat ćete se i interesantnim događanjima tijekom godine, a zbog kojeg, sigurni smo, nećete požaliti svoj dolazak. Za sva ta mjesta i gradove u prilici ste preko Vollo-a nabaviti autobusne karte.

  Na kraju, uvijek se možete odlučiti na putovanje u neke od europskih centara poput ovih: Vienna (Beč), Stuttgart, Venice (Venecija), Zagreb, Beograd, Podgorica i mnogi drugi.

  Vollo Tip

  WI-FI je otvoren i besplatan na čitavoj Bašćaršiji kao i u svim tržnim centrima i većini kafića. Negdje ćete, možda, trebati pitati za pristupnu šifru ali to konobari daju bez problema.