Polasci

Autobusni kolodvor Rovinj

Adresa Ulica Mattea Benussia 508
Broj telefona 052 811 453

O Autobusni kolodvor Rovinj

  Kako do autobusnog kolodvora Rovinj?

  Autobusni kolodvor Rovinj smjestio se na adresi Trg na lokvi 6, u južnome dijelu grada. Točnije, u odnosu na stari grad na poluotoku smješten je jugoistočno. Međutim, udaljenost je praktički idealna za prelazak pješice. Kontakt telefon za informacije je: 060 333 111.

  Do kolodvora je najbolje doći šetajući s obzirom na to da u gradu gotovo niti jedan kutak nije udaljen toliko da bi bilo nemoguće prošetati do njega. Ipak, imate li puno prtljage predlažemo da se ne natovarite pa jedva jedvice s noge na nogu idete prema autobusnom već da nazovete taksi. Inače, taksisti staju pred kolodvorom u Rovinju pa ste po dolasku sigurni da vam je prijevoz do smještaja riješen.

  Inače, javni gradski prijevoz za Rovinj dostupan je za sezone, odnosno u periodu uglavnom od 1. lipnja do 15. rujna. No, budući da je ovo svake godine podložno promjenama birajte TAXI, tj. rent a car uslugu koja je posebno dobra mislite li obilaziti okolna područja.

  Informacije radi, gotovo svaki autobus koji prometuje na Autobusnom kolodvoru Rovinj opremljen je suvremeno i na način da se poštuju vodeći međunarodni standardi u opremanju autobusa. Ovo znači da busevi imaju: klimu, TV prijamnike, prostor za odlaganje ručne prtljage poput ruksaka i ručnih torbi, a u posljednje doba i WiFi. Koliko je efikasan taj internet, odnosno koliko dobro radi, sasvim je, sasvim, druga priča.

  Što sve ima na kolodvoru?

  Kolodvor Rovinj opremljen je: garderobom u kojoj je moguće ostaviti prtljagu, uredom za prodaju karata, mjenjačnicom, bankomatom, kioskom te s nekoliko perona koji imaju natkrivene čekaonice. Uz to, kolodvor se nalazi u neposrednoj blizini nekoliko caffe barova, pošte i fast food objekata.

  Radno vrijeme ureda na kojemu se mogu kupiti karte za autobus razlikuje se u ovisnosti o tome je li sezona ili nije. Za godišnjih odmora je zaposlenik u uredu, posebice tijekom udarnih mjeseci, dostupan od ranog jutra pa do 21, odnosno 22 h navečer.

  Od koristi je i informacija da se TAXI stajalište smjestilo ispred zgrade Autobusnog kolodvora Rovinj, kao i da je na manje od 50 m udaljenosti ulica Carrera, glavna trgovinska ulica u gradu.

  Gradski je autobus ovdje također jedna od u sezoni postojećih opcija. No, budući da se svake godine nanovo ponavlja postupak za odobravanje koncesija kojega provodi gradska uprava Rovinj, najbolje će biti da se kod mještana raspitate o detaljnim informacijama vezano uz putovanje javnim gradskim prijevozom.

  Imate par sati vremena

  Imate li u Rovinju sat-dva za uživanje u gradu nemojte ih provesti isključivo na plaži upijajući Sunčeve zrake. Rovinj je znatno više od Sunca i plaža te bi bilo šteta propustiti to.

  Prije svega, obiđite starogradsku jezgru. Ta zaštićena povijesna cjelina među najdivnijim je dijelovima Rovinja. Putem uskih uličica centra došećite do crkve sv. Eufemije, zaštitnice grada. Ta se impozantna crkva smjestila na mjestu na kojemu je nekada bila mala crkvica sv. Juraja, a koja je nakon dolaska sarkofaga postala premalena za mnogobrojne hodočasnike.  

  Na temelju legende o sarkofagu i sv. Eufemije svake se godine u Rovinju 16. rujna slavi dan njihove zaštitnice kada stižu posjetitelji sa svih strana i organizira se velika proslava popračena ovčetinom s kiselim zeljem i fritule.

  Osim spomenuta događanja i znamenitosti u Rovinju i okolici valja obići: Zavičajni muzej Rovinj, Franjevački samostan, Multimedijalni centar, crkvu sv. Tome, geološki park Fantazija Monfiorenzo i druge.

  Specifičnost grada je i Grisia - izložba na otvorenom. Održava se druge nedjelje u mjesecu kolovozu. Tog dana od ranog jutra do kasnog popodneva razni umjetnici iz RH i šire u istoimenoj ulici, a koja povezuje glavno gradsko središte i crkvu sv. Eufemije, izlažu svoje radove, tj. kulturne tvorevine.

  Družeći se iščekuju proglašenje pobjednika i samim time dobitnika bogatih i vrijednih nagrada. Rovinj je tog dana posebno živ. Umjetničkim tvorevinama šaroliko ukrašene ulice i kuće odišu posebnom ljepotom, a koju zaokružuju veseli povici i smijeh djece.

  Ok, nemam prtljage, što sad?

  U slučaju da ste napustili bus i svoje kofere odložili u za to namijenjenu garderobu pri autobusnom, tj. u kakav privatan smještaj u kojemu odsjedate, napokon ste slobodni potegnuti malo dalje od strogoga centra.

  Limski zaljev, Dvigrad, Monkodonja, antička rimska cisterna i Palud tek su maleni dio prirodnih i povijesnih znamenitosti koje se u neposrednoj blizini grada Rovinja skrivaju. Posljednji se ističe kao jedini ornitološki rezervat čiji je zaštitni znak vodena kokošica, a koji u sebi skriva 220 vrsta ptica koliko ih je do danas primijećeno.

  Limski zaljev je čudo prirode i među je najljepšim krajolicima Istre. Nazivaju ga još Limskim fjordom ili kanalom. Sam zaljev duži je od 10 km te je prepun zavoja. Pitate se gdje završava? U Limskoj guzici. (Ozbiljno smo, njegovo se dno naziva - Cul da Limo iliti Limska guzica.)

  U sklopu njega nalazi se Romualdova pećina. To je spilja dugačka 105 m, a visoka u svome središnjem dijelu 5 do 6 m. Speološki je fenomen jer se spiljski ukrasi nalaze samo s lijeve strane, dok je desna strana prazna.

  Dvigrad je srednjovjekovni grad smješten petnaestak kilometara od Rovinja. Sačuvanost grada može se zahvaliti činjenici da u ratovima koji su se vodili u Istri nije bio razrušen, već jednostavno napušten od strane svojih stanovnika.

  Od njega je do danas očuvano sljedeće: gradska vrata, dva prstena gradskih zidina, nekoliko obrambenih kula i većina od ukupno dvjestotinjak kuća. Nažalost, središnjica grada, crkva sv. Sofije, početkom se 19.st. radi neodržavanja urušila. 

  Kamo dalje s autobusnog?

  Pitate li se kamo vas dalje kolodvor u Rovinju može odvesti ističemo neke od najpopularnijih autobusnih destinacija u Hrvatskoj: Novigrad, Pula, Poreč, Rijeka, Split, Umag, Zadar i Zagreb. Od njih su rute: Rovinj-Pula i Rovinj-Zagreb bez ikakve dvojbe najpopularnije.

  Popularne su i rute u gradove i mjesta: Labin, Motovun, Moščenička Draga, Opatija, Plomin, Šibenik i Trogir. Polasci i dolasci za te linije mogu se provjeriti na služebnim stranicama prijevoznika, ako postoje, ali i na Vollo web-u.

  Zagreb se uglavnom pojavljuje kao jedna od nesumnjivo najpopularnijih ruta u RH. Ovo ne čudi. Ne samo zato jer se radi o metropoli, nego i jer je Zagreb prepun povijesno-umjetničkih vrednota koje za života valja obići.

  Shodno tome, posljednjih godina značaj kojega ima Zagreb sve više primjećuju i strani posjetitelji Hrvatske. Zagreb je stoga sada mnogo češće jedno od njihovih glavnih destinacija.

  Ne brinite, autobusni kolodvor u Zagrebu nikoga ne ostavlja bilo gladnim, bilo žednim. Također, ondje imate garderobu, WC za putnike i razne druge sadržaje koji bi mogli ići na ruku posjetiteljima, odnosno turistima.

  Distanca Pula - Rovinj iznosi 35.80 km. Očito je da su te dvije lokacije na manje od sat vremena udaljenosti vožnje. Prema tome, nije uopće upitna popularnost te rute. U slučaju da do sada niste bili u prilici vidjeti pulski Amfiteatar iz 6.st. krajnji je čas da sada kad ste mu nadohvat ruke nabavite svoju kartu za autobus putem Vollo stranice, odnosno aplikacije i posjetite ga.

  Naposljetku, ne plaća li vam se cijena za ulaz u Arenu uvijek ste slobodni jednostavno razgledati Pulu koja ne skriva svoju rimsku prošlost.

  Slična je razdaljina na relaciji Rovinj - Poreč. Njih dijeli 34.90 km, a koje će svi ljubitelji adrenalina zasigurno proći. Zašto? Zato jer se ondje smjestio adrenalinski park Sky Fox, a koji nudi: Bijelu i Žutu stazu, Narančastu stazu, Crvenu stazu, Veliku ljuljačku, Ljudski stolni nogomet, QuickJump i Bike stazu.

  Za one plašljive tu je gastro kutak u kojemu mogu slobodni od straha i naleta adrenalina bezbrižno uživati i promatrati svoje najdraže kako se prže od neizvjesnosti prelazeći staze. 

  Poželite li u Umag, Rovinj je od njega 69.10 km daleko, odnosno blizu. Ovisno jeste li pesimist ili optimist. :) No, i Umag je posebno odredište. Ako ste ljubitelj tenisa, time je za vas još i posebniji.

  Ozbiljno, provjerite vozni red i pravac: Pula, Poreč Umag. Blizu su, a istovremeno su bogati djelićima nekih drugih komadića povijesti, kao i novim plažama.

  Želite li u Dubrovnik, dovoljno je da vam kažemo da niste jedini. Mnogi bi u Dubrovnik, a Dubrovnik i njegovi ljudi ionako su navikli biti domaćini. No, da je odmah tu iza ugla - nije.

  Dugih 691.55 km dijeli ova dva grada. Jasno, itekako je moguće taj put prevaliti busom. No, u tome ćete slučaju za vožnje morati dogovoriti s vozačem češća stajanja kako bi i jedni i drugi predahnuli i protegnuli noge. Promet na liniji odvija se uredno te u tom aspektu nema značajnijih kašnjenja ni zastoja.

  Hrvatska rijetko, uistinu rijetku, svoje turiste ostavlja ravnodušnima. Pa čak i ako niste zaljubljenik u more i plaže te vam je u Rovinju bilo sasvim dovoljno mora i Sunca, uputite se u: Osijek, Plivička jezera, Slavonski Brod, Varaždin i Vukovar. Varaždin bi posebno mogao šarmirati ljubitelje prirode, dobroga vina i daška Hrvatskog zagorja.

  Destinacije: Beograd, Ljubljana i Trst čine najpopularnije međunarodne linije busom iz Rovinja.

  Točne obavijesti, novosti, cijene karata i novi vozni red saznajte od zaposlenika zaduženog za informacije. Upamtite da se za korištenja, točnije kupovanja povratne autobusne karte obično obračunavaju dodatni popusti. Raspitajte se na vrijeme. 

  Za specifična pitanja vezana uz prijevoz veće količine prtljage, bicikala, kućnih ljubimaca i sl. nije odveć mudro uzimati savjet kolodvorskog zaposlenika kao onaj definitivan. Oko tih ćete pitanja morati kontaktirati odabranog prijevoznika kako se ne bi dogodilo da je prijevoz u nedostatku prostora i adekvatnih uvjeta onemogućen.

  Prema priloženom jasno se vidi da je Rovinj kao točka za polazak korektno povezan s velikim brojem unutardržavnih linija, no značajno ne zaostaju ni one u susjednim europskim zeljama, kao npr.: Austrija (Beč), Bosna i Hercegovina (Sarajevo, Mostar), Češka (Prag), Italija (Milano, Mestre - Venecija, Padova), Mađarska (Budimpešta), Njemačka (Munchen), Slovenija (Ljubljana) i Srbija (Beograd). U svim tim zemljama i gradovima vaše konačno odredište su po dolasku autobusom glavni kolodvori. Osim navedenih, bitna je i linija Rovinj-Trieste kao jedna od svakako popularnijih.

  Ako niste sigurni kako ćete se po dolasku snaći, znajte da ste odande u poziciji da na jednostavan način uhvatite TAXI prijevoz i zaputite se do smještaja kojeg ste uzeli u najam ili odmah u razgledavanje.

  Uostalom, vrijedi isto kao za Rovinj. Ne sviđa li vam se opcija taksija, svakako se raspitajte i konzultirajte s Google-om oko usluge javnog prijevoza u tim gradovima.