Polasci

Autobusni kolodvor Pula

Adresa Trg 1. istarske brigade 1
Broj telefona 052 356 533

O Autobusni kolodvor Pula

  Kako do kolodvora

  Autobusni kolodvor Pula nalazi se u kvartu Šijana, na adresi: Trg I. Istarske brigade bb u najvećem gradu u Istri. Trebate li informacije nazovite telefon: +385 (0)52/544 537, za rezervacije karata, bilo jednosmjerne, bilo povratne birajte kontakt broj: +385 (0)52/522 786.

  Ukoliko ste smješteni negdje u centru najbrže i najjeftinije do njega ćete doći pješice. Dolazite li iz udaljenijih kvartova, autobusne linije 1, 2, 2a, 3, 3a, 6 i 9 voze direktno na kolodvor, a ostale staju u neposrednoj blizini. Cijena karte je 11 kuna (1.5 euro) u jednom smjeru.

  Pula je javni gradski prijevoz uredila tako da se o njemu brine Pulapromet svakim danom od 5 h do 23 h. Osim gradskih linija, Pulapromet prometuje i izvan grada spajajući ga s njegovom okolicom (npr. Fažana, Barbariga, Vodnjan i Medulin).

  Taksi će vas koštati između 30 i 50 kuna za do 5 km, prilično skupo, ali barem znate da nećete ostati na kolodvoru do jutra ukoliko za taj dan nema novih buseva. Pregovarajte s taksistima, znaju biti fleksibilni s cijenom.

  Pulski autobusni kolodvor prometuje s velikim brojem mjesnih, domaćih i međunarodnih linija, a njegova blizina željezničkoj stanici (Kolodvorska 5) od iznimnog je značaja za putnike koji koriste kombinirani prijevoz. K tome, pristanište za brodove, tzv. luka, na udaljenosti je od samo cca 500m od autobusnog kolodvora.

  Što kad ste na kolodvoru?

  Pula na autobusnom ima WC i besplatan je, ali tu prestaje komfor, jer u njemu nema sapuna, papira ni ostalih popratnih sadržaja. U redu. Nije da nema generalno, ali pravi ste srećkovići naiđete li na, sa svime potrebnim, opremljen toalet.

  Od ostalih sadržaja i usluga na glavnom busnom stajalištu u Puli pronaći ćete: prodajni ured, ured na kojemu dobivate nužne informacije, bankomat i kiosk. Pula tako možda nema luksuzni kolodvor na kojemu ćete moći obaviti štogod si zamislili, ali vaše će osnovne potrebe biti sasvim sigurno zadovoljene.

  Također, u blizini kolodvora postoji nekoliko kafića u kojima, naručite li kavu koja košta 8-9 HRK, tj. 1.1 EUR, imate besplatni Wi-Fi. Opustite se. Stanica, tj. peron na kojega stiže vaš bus nedaleko je vama pa nema šanse da ne stignete.

  Okej. Sam kolodvor Pula nema WiFi. No, autobus, barem većina njih, ga ima. Klimu, TV prijamnike, prostor za odlaganje ručne prtljage, svjetlo i zvučnik iznad sjedala - ovo također ima. Da se prijevoznici, odnosno tvrtke vode međunarodnim standardima iz ovoga je apsolutno jasno.

  Autobus i vozač definitivno su najbitnije stavke. Pri tom, autobus je suvremeno opremljen, a svi su vozači profesionalni, odgovorni i iskusni u svome poslu. Da, neovisno tome koji je prijevoznik (npr. Brioni d.d., Fils d.o.o., Črnja Tours d.o.o.). Je li potrebno više?

  Vozni red se poštuje. Primjetna su s vremena na vrijeme tek manja kašnjenja prouzročena vremenskim nepogodama i kakvim neočekivanim zastojima na putu.

  Imate viška vremena?

  Amfiteatar, najznačanija turistička znamenitost smjestila se na samo 10 minuta hoda od kolodvora. Znači imate li 30 minuta, tj. pol sata, do polaska busa, a niste vidjeli Arenu najbolje da odmah krenete.

  I ne zaboravite da ćete trebati 10 minuta i u drugom smjeru pa pazite da ne zakasnite na svoj bus. Druga je solucija da odmah kupite kartu koja ostavlja dovoljno vremena za šetnju.

  Naravno, u Puli ste. Grad je prepun rimskih ostataka i zanimljivih stvari pa ne morate plaćati ulaznicu za Arenu, samo se prošećite gradom. Vrijedi tako obići: Arheološki muzej Istre, Augustov hram, Malo rimsko kazalište i Slavoluk Sergijevaca, tzv. Zlatna vrata. Hint: udaljavanjem od Amfiteatra robe i usluge postaju povoljnije.

  Zanimaju li tvoje društvo zabava i zanimljiva događanja u gradu valja znati da Pula nudi: Dimensions Festival, Outlook Festival, Pula Film Festival i mnoga druga zanimljiva gostovanja domaćih i stranih glazbenika i ostalih umjetnika.

  Baš kao i festivala, mnogo se od tih spektakala u proljeće i ljeto održava upravo u Amfiteatru, tj. Areni. U 2017. godini ovdje ćete tako moći uživati u glazbi i ritmovima primjerice: 2Cellosa, Stinga i Toma Jonesa. Ukoliko si fan nekoga od njih požuri kupiti svoju kartu. Iste su obično, ne samo zbog slave i kvalitete glazbenika, nego i zbog jedinstvenosti ambijenta, začas rasprodane.

  Za plivanje, sunčanje i predah istaknimo pulske plaže: Ambrela, Gortanova Uvala, Histria, Rt Kamenjak Permantura i Valkane.

  Jedne imaju pjeskovito dno. Druge su smještene na kamenjaru. Jedne obiluju obližnjim drvećem i hladom. Druge, gole od borova, omogućuju Suncu da lakše prodre do kože kupača. Jedne su idealne za skakanje u more. Druge za lagan, postepen ulazak i navikavanje na temperaturu vode. Jedne su idealne za djecu i mlade. Na drugima se radije kupaju osobe starije životne dobi. Izbor je osoban, odnosno na svakome je od nas.

  Gladni ste?

  Burek, tradicionalno jelo putnika namjernika u Puli ne valja. Zato valjaju kebabi i pizze pa ćete svoju turističku glad na skromnom budžetu morati zadovoljiti kebabima i pizzama - zapamtite, a idući sve dalje od Arene cijene su sve popularnije.

  Za veće obroke preporučamo Kaufland, odnosno Plodine. Oni su također udaljeni 10 minuta od kolodvora i poznati po popularnim cijenama jela i pića.

  Korištenja supermarketa trgovačkih lanaca kao mjesta za kupnju obroka svakako je blaže spram novčanika, ali ne i spram naših želudaca. Zasitite li se kroasana i pržene hrane, predlažemo da se odmah resetirate u nekom od pulskih restorana. Alighieri, Amfiteatar, Galija, La Cuxina - Osteria Istriana, Old city Bar i Ribarska koliba tek je nekolicina njih.

  Gdje odsjesti?

  Vollo vas je doveo, a sad treba negdje prespavati par dana dok ne krenete dalje? Izbor u Puli je zaista velik, od apartmana, preko hostela do hotelskih soba s 5 zvjezdica.

  Niste li rezervirali smještaj, a voljni ste se maknuti malo izvan užeg centra, tu su i kampovi, turistički resorti, vile i to mahom uz more. Pula za svakoga nudi ponešto. Pored je toliko raznovrsnog smještaja zaista čudo ostanete li bez barem komada zemlje pod ljetnim zvjezdanim nebom ispod kojega ćete raširiti svoj šator za dvoje.

  Ljubitelji kampiranja nedaleko gradu gdje su sada, na otoku Veruda, tj. Fratarski otok, naći će svoje ljetno utočište. Riječ je o otoku u cjelosti u službi kampa za svoje vjerne posjetitelje. Shodno divljem, prirodnom, okruženju, povoljnim cijenama i bijegu od svakidašnjice turisti se na njega iz godine u godinu vrlo rado vraćaju.

  Zvuči li provođenje praznika daleko od grada i raznih trgovačkih centara neprivlačno, uvijek se na Fratarski otok možete uputiti za vikend. Izleti su tijekom putovanja i više nego dobrodošli, zar ne? Zašto onda ne iskoristiti taj period pa iskušati nešto posve novo?

  Uostalom, niste totalno odsječeni. Otok je s kopnom povezan brodom. On praktički iz sata u sat kreće do Pule i natrag da bi turisti mogli obaviti shopping, odnosno priskrbiti si potrebnu hranu i piće.

  Kamo dalje s autobusnog?

  Pula vas je osvojila svojim Amfiteatrom i uopće povijesnom kulturno-umjetničkom ostavštinom i sada ste na odlasku. Želite li nastaviti svoj put autobusom, razmotrite neku od ovih destinacija, a koje čine popularne rute iz Pule: Beograd, Dubrovnik, Plitvička jezera, Poreč, Rijeka, Rovinj, Split, Trst, Venecija, Zadar i Zagreb. Naposljetku, nova odredišta ponajbolji su kreatori novih sjećanja.

  Zagreb kao hrvatska metropola nudi različitost sadržaja kojega drugdje možda niste u prilici zadovoljiti. No, nepošteno bi bilo reći da u odnosu na druge Zagreb ima baš sve. Nema more. Nema sunčane plaže. Nema mogućnost ispijanja koktela na plaži, a potom brčkanja u slanoj vodi.

  S druge strane, ima prekrasno središte grada. Ima Medvednicu. Ima predivno gradsko središte. Ima muzeje, galerije i kazališta. Predstave i koncerte ima. I Jarun, Bundek i Maksimir.

  U Hrvatskoj ništa nije predaleko, a ne vodite li se popularnošću autobusnih linija nego ljepotom mjesta bit će vam zanimljive i ove destinacije: Cres, Crikvenica, Karlovac, Krk, Labin, Lošinj, Makarska, Novi Vinodolski, Osijek, Rab, Pag (Novalja), Pazin, Požega, Samobor, Sisak, Slavnoski Brod, Šibenik, Trogir, Umag, Varaždin, Vinkovci, Vir, Vodice i Vukovar. Popis uistinu jest dug, no mogao bi biti i znatno, znatno, duži.

  Izvan okvira RH, a s druge strane ne predaleko od nje zavirite i istražite primjerice ova mjesta također pokrivena autobusnim linijama: Beč, Budimpešta, Graz, Milano, Mostar, Munchen, Padova, Prag, Sarajevo i Venezia.

  Uostalom, putovanje nikada nije uistinu preblizu ili predaleko. Ono što tek otkrivamo daleko nam je i nedostižno, a opet blisko toliko koliko smo duboko spremni prodrijeti i upoznati tamošnji stil života i ljude.

  Za sva pitanja i informacije, primjerice: vozni red, točne i korisne obavijesti, novosti te popuste obratite se zaposleniku zaduženom za pružanje informacija i odgovaranje na probleme i eventualne prijave korisnika.

  Nadalje, za pregled linija i kupnju karata tu je, nesumnjivo, internet i naš Vollo servis. On stoji svim putnicima na usluzi. Napomena: zakazani se polasci i dolasci na odredište poštuju te u glavnini iznenađenja uoči puta i na putu nema. Razlog je tome taj da se promet uglavnom odvija uredno.

  Vollo Tip: Ako stignete u neko doba noći na kolodvor, uvijek imajte sitno za dati dežurnim žicerima i ne vadite mobitel ako vam nije jako potreban jer bi mogao dobiti noge. Ne, nismo paranoični. Samo oprezni. :)