Polasci

Autobusni kolodvor Plitvička jezera

Adresa
Broj telefona 053 776 798

O Autobusni kolodvor Plitvička jezera

  Kako do autobusne stanice Plitvička jezera?

  Neovisno odakle stižete u NP Plitvička jezera bitno je znati, jednako kao i koja je vremenska prognoza, da vas tamo ne čeka kolodvor. Plitvice nemaju klasičan autobusni kolodvor. Suprotno tome, imaju dvije autobusne stanice. Da, dvije. One su vezane uz različite ulaze u NP. Tako je Ulaz 1 - Rastovača - sjeverni ulaz, a Ulaz 2 - Hladovina - južni. S obzirom na to da je bitno da na putovanju prilikom silaska znate izići na odgovarajući ulaz unaprijed se informirajte koju stanicu lovite. Ovo uvelike ovisi o rezerviranom smještaju, odnosno o ruti koju ste planirali proći. Napomene radi, postoje poludnevne (3 - 4 h) i cijelodnevne rute (5 - 6 h).

  Svaki je od ulaza vezan uz četiri potencijalne rute, tj. šetnje. Prije nego krenete u posjet parku svakako ih proučite te se odlučite za onu vama najinteresantniju. Pomoćni, odnosno ekstra ulaz je - Flora, a najvećim je dijelom godine otvoren za posjetitelje parka.

  Sav sadržaj inače smješten u okviru autobusnog u ovom ćete slučaju naći unutar nacionalnog parka. Ondje na svoje posjetitelje čekaju: restorani, caffe barovi, dućani i suvenirnice. Pripremite se na osjetno više cifre no u ostatku RH. Okej, okej. Možda ne u odnosu na, primjerice, Dubrovnik.

  Za slučaj da trebate garderobu, ista se nalazi nedaleko ulaza u sam park. Za točne direkcije najbolje da pitate nekog od zaposlenika na ulazu.

  Usprkos očitom izostanku kolodvora, autobusi koji voze od Plitvica do drugih mjesta suvremeno su opremljeni.

  Shodno tome imaju: funkcionalnu klimu, TV prijamnike za potencijalno kraćenje putovanja kakvom trećerazrednom komedijom, svjetla i zvučnike iznad sjedala s mogućnošću podešavanja, prostor za ručnu prtljagu i uglavnom WiFi. U funkcionalnost posljednjega, ako ne moramo, ne bi se kladili.

  Koliko ćete putovati ovisi o vašoj početnoj točki. Za primjer, Zagreb, hrvatska metropola, i Plitvice dijeli 130.02 km, a za čiji je prelazak potrebno od 2 do maksimalno 2 i pol sata.

  U svakom slučaju, kvalitetna opremljenost busa garantira udobnost i sigurnost za vožnje, a dolazak na autobusni kolodvor u Zagreb garancija je da posjetiteljima već po dolasku kvalitetnih sadržaja i usluga neće nedostajati.

  Nacionalni park Plitvička jezera

  Davno je to bilo kad su Plitvička jezera proglašena nacionalnim parkom pod palicom prof. Ive Pevaleka. Točnije, dogodilo se to 1949. godine da bi danas, cijela desetljeća od toga, Plitvice privlačile sve veći i veći broj stranih i domaćih turista. Značajna je i 1979. jer tada NP ulazi na UNESCO-vu Listu prirodne baštine svijeta.

  Vodiči nisu neophodni, no sigurno da će oni vaš obilazak činiti potpunijim naprosto zbog mnoštva informacija kojima raspolažu o parku te njegovoj flori i fauni. Jeftinije ih je angažirati putujete li u grupi, pa idete li u samostalnom angažmanu ovo će biti pomalo izvan ruke.

  No što su uopće Plitvička jezera? Područje prekrasne prirode? Svakako. Ipak, govoreći određenije to područje je područje ukupno 16 jezera. Oni se slijevaju jedan u drugi, a dijele se na Gornja i Donja.

  U Gornja jezera spadaju: Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Milino jezero, Gradinsko jezero, Veliki Burget i Kozjak. Suprotno čak 12 Gornjih, Donjih je jezera tek četiri: Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i Novakovića Brod.

  U tamošnju ljepotu možda će vas ponajprije uvjeriti virtualna šetnja parkom. Nju imate dostupnu na internet stranici parka. Odvojite vrijeme i obiđite Plitvice iz udobnosti vlastita doma te ćete se vrlo brzo naći kako pakirate svoje stvari i spremate se na put. Zašto? Već smo rekli da zavirite i dopustite da vas same slike uvjere.

  Informacije radi, postoji legenda koja kaže da su Plitvička jezera nastala nakon dugotrajne suše u periodu kada je sav život na tome području čeznuo za vodom. Ljudi, životinje i biljke. Svi su žudjeli za kojom kapi. Već pomalo očajan, narod se danima molio da padne kiša.

  Naposljetku se pojavila Crna Kraljica te ona uz jak vjetar i grmljavinu konačno očajnim stanovnicima donosi kišu. Danima je potom padala kiša dok se razina nije podigla toliko da se oforme današnja Plitvička jezera.

  Hodajući Plitvičkim jezerima vjerojatno ćete se zapitati kako to da vam je toliko dugo trebalo da dođete i posjetite ovo čarobno mjesto. Ne brinite, mnogi se od nas to pitaju za prve šetnje Plitvicama. 

  Ljubiteljima povijesti mogao bi biti intrigantan podatak da je na području NP bilo prapovijesnih naselja te je na lokalitetu Gradina potvrđen pronalazak nekadašnje utvrde ilirskog plemena Japodi. Uz to, ondje su kasnije od strane Rimljana izgrađene stražarnice na čijim je temeljima naknadno podignut samostan.

  Nadalje, tim su prostorima godinama prolazili i ondašnji stočari, a 1896. ondje je izgrađen prvi hotel koji je imao kapaciteta za primitak 200 gostiju. Za trajanja Domovinskog rata područje je okupirano, zgrade i kuće devastirane, a stanovništvo prognano.

  Odlučite li se obilaziti park u pratnji vodiča svakako ih pitajte o povijesnom razvoju područja i okolice Plitvičkih jezera. Neke od gostiju povijesni bi se aspekt mogao dojmiti podjednako prirodnim ljepotama, vodenim površinama i slapovima te bogatom biljnom i životinjskom svijetu.

  Gdje odsjesti?

  Želite li produžiti svoj posjet Plitvicama na izbor imate nekoliko opcija za smještaj. Primjerice: Hotel Bellevue, Hotel Grabovac, Hotel Jezero, Hotel Plitvice, Autokamp Borje i Autokamp Korana.

  Detaljnije informacije o svakome od ovih smještajnih kapaciteta pronađite na službenom webu NP Plitvička jezera, odnosno na stranicama spomenutih hotela i autokampova.

  Dodajmo da su cijene smještaja baš poput samih ulaznica u park podložne promjenama te se mijenjaju u ovisnosti o godišnjem dobu za kojega putujete.

  Tijekom srpnja i kolovoza one očekivano rastu i to ne samo u vidu ulaznica, nego i soba. Točnije, raspoloživi su smještajni kapaciteti radi pojačane potražnje tih mjeseci skuplji.

  Trebate li parking NP Plitvička jezera ga imaju no valja znati da je za automobil cijena 7 kuna po 1 h korištenja usluge parkiranja. Motocikli parkiraju besplatno, dok automobil s prikolicom, kamper i autobus plaćaju 70 kuna za jedan dan.

  Nagledate li se najpopularnijih slapova u zemlji i šire, odahnite u jednome od restorana, tj. kafića u NP. Birajte između primjerice: buffeta Kupalište, Labudovac, Slap; restorana Poljana, Borje i Lička kuća te caffe barova Flora i Rapajinka. Nedovoljno? Ima ih još, raspitajte se.

  Kamo iz NP Plitvička jezera?

  Kad se zasitite Plitvica mogućnosti su praktički neograničene. U prilici ste krenuti otkrivati druge dijelove zemlje, a među kojima imate još 7 nacionalnih parkova te 11 parkova prirode. U slučaju da vam ni to nije dosta, uvijek možete izabrati obići otoke, odnosno gorja koja Hrvatska skriva.

  Također, hrvatska metropola vas čeka u slučaju da ju do sada niste posjetili. Zagreb, osim nove doze prekrasne prirode na Medvednici ili u primjerice Maksimiru, ima za ponuditi svoju starogradsku jezgru u vidu obilaska Gornjeg i Donjeg grada te na njima smještenih trgova i raznih povijesno-kulturnih zdanja.

  Jednom kad Zagreb postane dosadan, odnosno poznat i predvidljiv, u prilici ste obići njegovu okolicu. Primjerice, Samobor - gradić bogate tradicije i zanimljivih događanja.

  Još je jedna od opcija Split. Od gradova drugi po veličini u RH, Split je apsolutno središte svoje županije i nezaobilazna točka na Jadranu. Split je i centar događanja za ljetnih mjeseci. Prema tome, domaćin je brojnih koncerata i festivala, npr. Ultra Europe i Croatia Music Week.

  Hrvatske ljepotica, Dubrovnik, dragulj je obale i jedno od najpopularnijih odredišta. Jasno, s većom popularnosti idu i više cijene, a to svakako treba imati na umu kad planirate svoje putovanje.

  Rijeka je poznata, najpoznatija, luka u Hrvatskoj. Pa ipak, i toliko je toga više: popularno okupljalište mladih, glazbeni biser i grad čije je ulice najbolje pustiti da pričaju same za sebe i o sebi.

  Autobusni kolodvori u većim gradovima u RH, a među koje, kao najveći, svakako spadaju Zagreb i Split, nude usluge i niz prodajnih mjesta radi kojih ne morate brinuti hoćete li ostati gladni/žedni, odnosno bez opcije da podignete novac/promjenite valutu. 

  Vozni red autobusa, cijene autobusnih karata, obavijesti i novosti saznajte na za informacije predviđenom šalteru pri najbližem autobusnom kolodvoru, odnosno telefonski, iliti mail-om. Uz to, direktno kod prijevoznika saznajte svoje mogućnosti prilikom prijevoza dodatne prtljage i kućnih ljubimaca, ali i neka slična, specifična, pitanja.

  Pored ovih lokacija Hrvatska nudi ljepotu Slavonije koja, doduše, kraj prekrasne obale katkad zna biti zanemarivana.

  Autobus vas jednako brzo i efikasno dovozi i do ovih destinacija pa zbog čega za promjenu ne izabrati posjetiti Požegu i planinarenje vijencem staroga gorja smještenog u blizini. Njega čine: Psunj, Papuk, Krndija, Dilj i Požeška Gora. Ovdje se promet uglavnom odvija uredno. Jedine su iznimke vremenske nepogode i neočekivane gužve uslijed kakvih zastoja na cesti.

  Naposljetku, autobusom na dlanu imate i ostale zanimljive lokacije u RH, na primjer: Makarska, Opatija, Osijek, Poreč, Pula, Rovinj, Slavonski Brod, Šibenik, Umag, Varaždin, Vinkovci i Vodice.

  Plitvička jezera-Zadar i Plitvička jezera-Trogir dobra su dva primjera popularnih ruta iz Plitvica. Nadalje, izostaju li na nekom od tih mjesta klasični kolodvori, autobusna stanica uglavnom je smještena nedaleko centra dotičnog grada/mjesta.

  Općenito govoreći, izvan RH možete posjetiti ove destinacije: Beč, Budimpešta, Ljubljana, Prag i Trst. Do njih prometuju mnogobrojne autobusne linije, a koje svakodnevno polaze iz većih gradova RH za ta odredišta. Polasci su raspoređeni na način da su kroz dan pokrivena sva razdoblja, a između njih stoji tek nekoliko stotina kilometara.

  Iako izvan zemlje, oni nisu zahtjevna ruta za iskusne vozače, a pauze na putu pružit će i vozaču i putnicima vrijeme potrebno za osvježenje. K tome, uz Vollo nikada nije bilo lakše informirati se o linijama i započeti svoje putovanje. Provjerite je li putovnica ili osobna u vašem džepu pa uzmite kartu u ruke i pravac na autobus!