Polasci

Autobusni kolodvor Osijek

Adresa Bartola Kašića 70
Broj telefona 060 353 353
Email ---

O Autobusni kolodvor Osijek

  Kako do kolodvora

  Autobusni kolodvor Osijek smjestio se u ulici Bartola Kašića 70. Riječ je o novoizgrađenom objektu otvorenom relativno nedavno. Točnije, sredinom 2011. godine. Lociran je smišljeno u blizini nekadašnjeg autobusnog kolodvora, nedaleko glavne željezničke stanice. Na kontakt telefon: 060 353 353 možete dobiti informacije o dostupnim linijama i slobodnim mjestima. Zapamtite da je ovaj kolodvor prilično prometan pa je pametno na vrijeme obaviti kupnju. Posebice za popularnije linije.

  U svojoj potrazi za kolodvorom predlažemo da lovite tramvajsku liniju broj 2. Jednokratne tramvajske i autobusne karte za javni prijevoz koštaju 11 kuna za prvu zonu i 13 kuna za drugu. Planirate li se voziti poput pravog turista tijekom cijeloga dana, definitivno je isplativije kupiti dnevnu kartu po cijeni od 35 kuna za obije raspoložive zone.

  Ondašnji prijevoznik je Gradski prijevoz putnika d.o.o. Osijek. Preferirate li TAXI ne možete ga fulati. Naprosto ga nazovite, odnosno zaustavite prvi na kojega naiđete. Također, autobusni kolodvor Osijek nalazi se nedaleko taksi stajališta. Dijeli ih skromnih 39 metara, a cijena prijevoza taksijem je 20 kn za 5 km, a kojima je pokriven cijeli grad.

  Promet se u glavnini odvija regularno, a značajna kašnjenja gotovo da se ne događaju. Svi eventualni problemi mogu bit će prouzročeni kakvim kaosom u prometu (prometna nesreća i sl.), odnosno jakim vremenskim nepogodama. Shodno tome, ne postoji razlog da putovanje ne bude ugodno kako za putnika tako i za vozača.

  Što kad ste na kolodvoru?

  Osijek ima jedan od najsuvremenijih autobusnih kolodvora u Republici Hrvatskoj te je drago putničko polazište. Otvoren je sredinom 2011. Ostanete li iznenađeni njegovim dizajnom, znajte da niste jedini. Ovaj je kolodvor, točnije njegovi su arhitekti nagrađivani za vrsni dizajn.

  120 milijuna kuna, 1400 kvadratnih metara, 250 parkirnih mjesta u podzemnoj garaži  i 16 perona dovoljno govore o njegovoj vrijednosti, suvremenosti i značaju. Parking mjesto koštat će vas 3 HRK po 1 h korištenja.

  Kolodvor je opremljen doslovce svime što ikome ikada može zatrebati. Okej, ne baš ikada ali zaista je kvalitetno opremljen svim mogućim sadržajima. Tako se unutar njega nalaze brojne prodavaonice poput: pekara, dućana i kioska. Dakle, neovisno trebate li pecivo, sok, odnosno novine. Nema problema, u sklopu AK Osijek ćete nabaviti svaku sitnicu za koju, bilo opravdano bilo neopravdano, smislite da trebate.

  Trebate li garderobu po ulasku u kolodvorsku zgradu nastavite do kraja ravno, tj. jednostavno pitajte jednog od tamošnjih zaposlenika. Cijena po komadu prtljage za ovaj kolodvor iznosi 2,50 HRK. Iz iskustva, primaju i veće komade “prtljage” poput dječjih kolica.

  Činjenica da su autobusni i željeznički kolodvori blizu smješteni i da tako postoji prilika da na jednostavan način kombinirate različite oblike prijevoza doprinosti naklonosti putnika i njihovu vraćanju u Osijek. Kada niste suočeni s "xy" nepotrebnih komplikacija, a uživali ste u gradu i njegovim ljudima logično je da ćete se poželjeti vratiti. Nije li tako? K tome, polasci i dolasci na odredišta najvećim se dijelom iznimno poštuju. Vozni red je zlatno pravilo, a krši ga se samo u kranjoj nužnosti.

  Naposljetku, kao i drugdje u državi, prijevoznici i na rutama koje vode u i iz grada vode brigu o kvaliteti i udobnosti autobusa. Prema tome, bus je u pravilu opremljen klimom, prostorom za odlaganje ručne prtljage, TV prijamnicima te utičnicama na kojima su putnici slobodni spojiti svoje mobitele, tablete i sl. uređaje. WiFi? Većina ga buseva nudi. Pa ipak, dobiti da net radi propisno nerijetko je pravi mali izazov.

  Imate viška vremena?

  Hej, pa Osijek je grad parkova! Njihov je glavni centar. Više ih je nego u bilo kojem drugom mjestu u zemlji, a prostiru se na ukupno 39,4 ha. Kako se onda dogodi da se u ondje dosađujete? Najveći parkovi su: Park kralja Tomislava, Park kralja Držislava, Park kralja Branimira te Park kralja Petra Krešimira IV. Posljednji spomenuti specifičan je po tome da je jedini osječki park izgrađen u francuskom stilu.

  Govoreći o Parku kralja Držislava njegove su posebne karakteristike: geometrijski oblik glazbene školjke, spomenik palim domobranima i ružičnjak na zapadnoj strani. Za djecu su ovi parkovi posebna radost.

  Za one koji preferiraju prirodu i tišinu istaknuli bi obalu Drave koja se prostire duž Osijeka. Njenu urednu šetnicu upotpunjuju: zelenilo, usporeno protjecanje vode i klupe duž obale. Inače, ova je rijeka pravi ukras grada pa ne čudi da svakoga od nas uspije zadiviti. Drago svratište jednako mladih, kao i onih starijih. Uz to, mnogi su osječki klinci uz Dravu napravili neke od svojih prvih koraka.

  Turistički vodiči za Osijek prilična su neobičnost s obzirom na to da ga se može sasvim solidno obići bez dodatne pomoći. S druge strane, pomoć u snalaženju mogla bi dobro doći u muzejima i tijekom razgledavanja različite povijesne ostavštine pa to uzmite u obzir.

  U Osijeku nikada nije previše vremena. Prije svega, jeste li već obišli znamenitosti poput osječke Tvrđe i osječke Katedrale sv. Petra i Pavla Apostola? Spomenuta Tvrđa je središte iz kojega je niknuo danas najveći grad na Istoku Hrvatske. Radi se o baroknoj građevini izgrađenoj u 18.st., a u kojoj su već dugi niz godina sačuvani mnogobrojni sakralni, vojni i civilni spomenici kulture.

  Katedrala, točnije konkatedrala, je pak prekrasan primjer neogotičke gradnje. Uz to je najviša zgrada u RH izvan Zagreba. Naputak za izgradnju dao je biskup Josip Juraj Strossmayer, a iskorišteno je ukupno 3 i pol milijuna opeka. Pored njih u Osijeku valja obići i Trg sv. Trojstva na kojemu se nalaze: Zgrada straže u kojemu se smjestio današnji Arheološki muzej i zavjetni kip sv. Trojstva.

  Za više informacija o znamenitostima Osijeka predlažemo da posjetite stranicu TZ Osijek. Ondje ćete naći razne korisne podatke o znamenitosima grada i aktualnim događanjima.

  Obišli ste parkove i posjetili sve vam interesantne znamenitosti, a i dalje imate vremena do polaska? Ništa za to. Skok na internet i pogledajte koja se zanimljiva događanja odvijaju u gradu. Možda kakva zanimljiva predstava Hrvatskog narodnog kazališta Osijek?

  Gladni ste?

  Za očekivati je da ćete nakon razgledavanja grada i obilaska parkova ogladniti. U tome segmentu predlažemo da si razmotrite neko od sljedećih, pozitivno ocijenjenih, restorana: Kod Ruže, Rustika, Lumiere, American Bar Dollar i Zimska Luka.

  Naposljetku, zasigurno je još nebrojeno pečenjara, fast food objekata te onih s tradicionalnom, domaćom, hranom na kojima ste u Osijeku u prilici uživati u slasnom zalogaju. Raspitajte se, istražite, probajte. Birate li provjereno Osijek vas sasvim sigurno neće razočarati.

  Gdje odsjesti?

  Ostajete li u Osijeku dan dva duže, a nemate ugovoren najam smještaja u tome slučaju dajemo za primjer neke od popularnih gradskih hotela: Hotel Osijek, Hotel Waldinger i Hotel Central.

  Kojeg ćete od njih odabrati, odaberete li uopće neki od njih, apsolutno je na vama. Za one koji su u potrazi za povoljnijim opcijama Osijek nudi nekolicinu hostela i prilično mnogo privatnih smještaja.

  Naposljetku, čak i kada se čini posve bezizlazno - ništa nije nemoguće. Sjednite u najbliži caffe bar, a ima ih veeeliki broj i u usporedbi s metropolom zbilja su povoljni, pa naručite kavu i predahnite.

  Ukoliko ne upali ništa drugo, od toliko parkova i klupa smještenih u njima - jedna će biti vaša. (Šalimo se, no shvaćate poantu.)

  Kamo dalje s autobusnog?

  Za Osijek, naša početna točka odakle krećemo dalje, najvažniji su polasci za odredišta: Beograd, Zadar i Zagreb. Autobus na njima vozi redovito, tj. i po nekoliko puta dnevno. Shodno tome, ne trebate pretjerano brinuti kupujete li svoju kartu u posljednji tren.

  Uputite li se u Zagreb računajte da će autobusom put dug 282.90 km trajati cca 3 - 4 h. Naime, toliko je ova relacija duga. Za prijevoza predlažemo da odrijemate, promatrate prolazeće krajolike, odnosno čitate kakvu knjigu.

  Informacije radi, planirate li put natrag najbolje da odmah kupite povratnu kartu. Na taj način možete dobiti popuste neovisne pojedinim kategorijama, ionako podložnima popustima (djeca, studenti, umirovljenici).

  Ostale podjednako popularne i bitne destinacije, a koje skriva Republika Hrvatska i do kojih vozi autobus, jesu primjerice: Dubrovnik, Makarska, Pakrac, Plitvička jezera, Poreč, Požega, Pula, Rovinj, Rijeka, Samobor, Sisak, Split, Šibenik, Trogir, Umag, Varaždin i Vinkovci.

  Od gradova i mjesta koji su izvan naših granica, ukoliko vam je putovnica u džepu, istaknimo: Beč, Budimpešta, Mostar, Munchen, Podgorica, Prag i Sarajevo (Bosna i Hercegovina). Ove su lokacije razasute uglavnom po susjednim zemljama. Znate ih? Super. No, ukoliko vam neka od njih nije poznata tu je - Google.

  Jednosmjerne i povratne karte nabavite na šalterima autobusnog kolodvora ili na stranici, odnosno aplikaciji Vollo. Ondje pogledajte cijene karata, načine njihove prodaje, količinu dostupnih linija, koji su prijevoznici te predviđene polaske i dolaske.

  Šalter za informacije putnicima otklanja nedoumice i rješava pitanja prijave primijedbi i loših iskustava. Ovdje je pravo mjesto želite li saznati: razne aktualnosti i novosti, popuste, usluge, akcije, novi vozni red te točne obavijesti i informacije. Također, ondje nije naodmet prije putovanja provjeriti polazni peron pa ih i u tom aspektu kontaktirajte. Ovo posebno naglašavamo u slučaju da isti nije naveden na vašoj karti.

  I da, nemojmo zaboraviti broj sjedala. Čini se da ulaskom u autobus sve eventualne brige postaju sekundarne, a najvažnija je stvar na svijetu obraniti svoje sjedalo. Eto, mi svaki, ali baš svaki put zamolimo za najbolje mjesto. Ono uz prozor. I onda bi nam se netko samo tako besramno sjedne. E, neće ići... istina? :)