Polasci

Autobusni kolodvor Novalja

Adresa Špital bb
Broj telefona 053 661 114

O Autobusni kolodvor Novalja

  Kako do kolodvora

  Autobusni kolodvor Novalja smjestio se na samome ulazu u grad od čijeg je centra udaljen 1.5 km. Adresa AK Novalja jest sljedeća: Špital, Novalja 53291, Otok Pag. S obzirom na to da se velik dio turista slijeva dalje prema popularnoj plaži Zrće, dobro je znati da od autobusnog kolodvora do Zrća ima 2,5 km cestovne udaljenosti.

  Ovaj AK Novalja dobro je povezan svojim linijama s ostalim mjestima na otoku. Također, autobus iz Novalje redovito polaze prema Rijeci, Zadru i Zagrebu, dok se tijekom sezone dodaju i nove bus linije, tj. one za Šibenik i Split. 

  Odaberete li Split, valja se podsjetiti da od tamo ni Dubrovnik više nije taaako daleko pa ako ga niste do sada vidjeli, evo prilike. Pa čak i ako ne gorite od želje da ga vidite, Dubrovnik nudi jedinstveno iskustvo povijesti i tradicije koji bi makar na koji sat trebali iskusiti. Nadalje, jednom kada ste u Novalji nikakav vam problem neće predstavljati odlazak do sljedeće željene destinacije, čak niti ako ta destinacija znači odlazak u neke od gradova van RH, primjerice: Trst i Ljubljana.

  Što sve ima na kolodvoru

  Što se tiče ponude usluga na kolodvoru u Novalji možete računati na sljedeće: šaltere za informacije i kupovinu karata; kiosk za kupovinu hrane, pića i ostalih sitnih, svakodnevnih, potrepština; usluge putničke agencije; čekaonicu; parking i taxi usluge.

  Možete, dakle, biti sigurni da nećete ostati žedni ili gladni, kao i da nećete pokisnuti u slučaju da kiša odluči padati baš dok vi čekate na svoj autobus. Prijatelji ili rodbina koji su bili toliko dobri da vas odbace do kolodvora ne moraju brinuti oko parkinga, jer za potrebe AK Novalja parkinga uglavnom ima sasvim dovoljno.

  K tome, u blizini autobusnog kolodvora u Novalji na samo 171 m udaljenosti pronaći ćete shopping centar/supermarket Hiper Novalis.

  Prva benzinska postaja udaljena je 140 m u odnosu na kolodvor, dok se ne tako daleko od AK-a nalaze hoteli i hosteli u kojima možete potražiti svoj smještaj ako ga niste na vrijeme rezervirali.

  Trebate li zračnu luku znajte da je najbliža ona u Zadru, a koja je od Novalje udaljena 96 km. Druga opcija, trebate li avionski prijevoz jest zračna luka u Rijeka-Krk. Naime, Novalja i zračna luka Rijeka-Krk udaljene su 116 km.

  Imate par sati vremena

  Treba li vas dodatno podsjećati da ste, jednom kada je vaša lokacija Novalja, ujedno u turističkom središtu otoka Paga, kao i u jednoj od top destinacija za aktivan odmor i zabavu. I za tulume, jasno, i za lude, noćne, tulume. Ok, imate li samo par sati vremena vjerojatno niste u mogućnosti iskušati taj divlji noćno život, no Novalja vas ni u tome slučaju neće razočarati.

  Naime, ovaj je grad podjednako zanimljiv i onima koji su ipak fanovi nešto mirnijeg odmora, a dugačka, šljunčana plaža podjednako je zanimljiva kupačima danju i partijanerima noću. Ne, ne… u Novalji se praktički nemoguće dosađivati, a tih par sati što još imate pred sobom će vam vjerojatno biti malo. Premalo. Pa predlažemo da što skorije isplanirate dokalazak na ovaj autobusni kolodvor, ili bolje reći novi posjet.

  U slučaju da ste ziheraš i da vam se baš i ne kocka s polaskom busa jednostavno ostanite u blizini autobusnog kolodvora Novalja. Ondje ćete, kao što smo iznad naveli, ionako pronaći sve što vam je potrebno kroz tih par sati čekanja. Kupite si sendvič i sok te jednostavno sjednite u čekaonicu i uživajte, jer tamošnji autobusni kolodvor ima baš sve što jednom klasičnom putniku može zatrebati.

  OK, nemam prtljage, što sad

  Nakon što svoju prtljagu odložite bilo u garderobu, bilo da ste se smjestili u dogovoreni smještaj, slobodni ste krenuti s istraživanjem. Na što ćete staviti naglasak ovisi isključivo o vašim afinitetima. Ljubitelji povijesti i kulture tako će vjerojatno krenuti s istraživanjem znamenitih objekata i arheoloških nalazišta. Naša je preporuka posjetiti crkvu Majke Božje od Ružarija s ostacima ranokršćanskih mozaika, ali i župnu crkvu sv. Katarine, podignutu 1906., nedaleko koje se smjestila Arheološka zbirka Stomorica.

  Svakako valja biti dijelom Novaljskog kulturnog ljeta, Festivala pisme nakanat otoka Paga i Fešte od maja. Naravno, Novalja nudi još mnoštvo takva sadržaja, no za početak mislimo da je i ovo sasvim dovoljno kulture i tradicije.

  Za one koji naglasak tijekom godišnjeg odmora razumljivo ipak stavljaju na izbor idealnih plaža i cjelodnevno sunčanje i kupanje, predlažemo da posjete neke od ovih: Caska - istočno od Novalje s pješčanim pristupom moru, već spomenuto Zrće - nesumnjivo najatraktivnija novaljska plaža, Straško - 1,5 km duga plaža koja nakon kamenitijeg ulaza, nudi pjeskovito dno, Lokunje - gradska plaža Novalje, Babe - najplića plaža koja nudi najtoplije more, fini pijesak pod nogama te ugostiteljski i rekreacijski sadržaj.

  Kamo dalje s autobusnog

  S autobusnog kolodvora Novalja slobodni ste zaputiti se direktno u gotovo svaki kutak RH. Naime, autobusi odavde kreću prema primjerice ovim gradovima i mjestima: Crikvenica, Rijeka, Zadar, Požega, Đakovo, Slavonski Brod, Karlovac, Split, Zagreb i Osijek. Riječ je o sve redom divnim lokacijama i gradovima koje nudi Hrvatska, a u kojima ćete imati priliku opustiti se i uživati u razgledavanju.

  Požega je uokvirena gorskim prstenom kojega čine: Psunj, Papuk, Dilj i Požeška gora. Nekoć je Požega bila rezidencijalni centar hrvatsko-ugarskih kraljica, a danas joj se ponajviše vesele znatiželjnici i ljubitelji prirode i planinarenja kojima svojim okolnim gorama omogućuje razne planinarske avanture. 

  Split kao jedan od najvažnijih centara Dalmacije pruža gotovo savršen spoj prirode i turizma. Rekreirajte se na Marjanu, uskočite u more na Bačvicama, proštetajte i razgledajte kulturnu baštinu u centru pa sjednite na kavu da predahnete. U slučaju da idete u Zadar tamo ćete naići na spoj povijesnih i modernih kulturnih znamenitosti, a od kojih se one moderne ponajprije ogledaju u Morskim Orguljama i Pozdravu Suncu. Osim toga, Zadar i okolica obiluju lijepim plažama na kojima definitivno vrijedi uskočiti u more.

  Odlučite li krenuti za Zagreb, hrvatsku metropolu, sasvim se sigurno ni ondje nećete razočarati. Sadržaja za turiste ne nedostaje, a sam je Zagreb ionako bogat kulturnim spomenicima, prirodnim ljepotama, skrivenim, mirnim lokacijama za odmor te raznovrsnom gastronomskom ponudom. 

  Ako ste htjeli zakoračiti van granica, dobro je znati da ni međunarodne linije za autobusni kolodvor Novalja nisu nepoznanica. Tako iz Novalje možete planirati ići dalje za primjerice Ljubljanu ili Trst.

  Konkretne linije, detaljne informacije i vozni red prema željenoj destinaciji, a iz grada Novalja, možete provjeriti na našem Vollo webu ili putem naše android aplikacije.

  Usporedite, odaberite i u manje od dvije minute imajte svoju kartu u džepu. U slučaju da ste neodlučni oko pitanja kamo sljedeće ići, predlažemo da još malo istražite otok Pag. Zbilja, i sam je grad Pag prepun raznih znamenitosti i sadržaja, a uz to vam ne nadomak dlanu.