Polasci

Autobusni kolodvor Mali Lošinj

Adresa Lošinjskih brodograditelja 33
Broj telefona 060 311 311

O Autobusni kolodvor Mali Lošinj

  Kako do kolodvora?

  Autobusni kolodvor Mali Lošinj smješten je na adresi Lošinjskih brodograditelja 33. Suprotno imenu kojega nosi, ovaj je grad zapravo jedan od najvećih gradova smještenih na nekom od Jadranskih otoka. Osim je toga i najposjećenije turističko mjesto na otoku Lošinju.

  Tamošnji se autobusni kolodvor nalazi blizu trajektnog pristaništa. Točnije, od uskog je gradskog središta udaljen manje od jednog kilometra, a k tome se do svih dijelova grada od autobusnog kolodvora Mali Lošinj može doći pješice. Naime, radi se o udaljenosti od oko svega 2 kilometra.

  Ovaj će podatak posebno veseliti one koji su se po dolasku na Mali Lošinj namjerili češće koristiti trajektnim uslugama za obilazak okolnih područja. Općenito govoreći, što se samog Malog Lošinja tiče velika je prednost manjih gradova upravo u jednostavnom obilasku koje ne zahtijeva dodatno plaćanje prijevoznih sredstava. Osim što je najjednostavnije, zapravo je i najzdravije koristiti noge, a kada se umorimo možemo jednostavno predahnuti u jednom od birceva.

  Shodno tome, najlogičniji odgovor na pitanje iz uvoda zapravo je da je do autobusnog kolodvora na Malom Lošinju najjednostavnije doći pješice. Druga je opcija, u slučaju da ste pretrpani prtljagom, jednostavno pozvati taxi.

  Što sve ima na kolodvoru?

  Na autobusnom kolodvoru Mali Lošinj pronaći ćete sljedeće sadržaje: ured za kupovinu karata i informacije, garderobu te kafić u kojemu možete uživati u miru dok čekate svoj autobus te popiti kavu, odnosno sok i prolistati par stranica dnevnih novina.

  Dijeli li vas par sati od polaska busa u tome se slučaju možete otisnuti malo dalje. Krenuti u posljednji obilazak grada i njegovih znamenitosti. Ipak, neovisno tome hoćete li se uistinu uputiti u obilazak ili ćete ostati u okolici kolodvora predlažemo da pripremite sitan novac i riješite se prtljage tako da ju ostavite u garderobi.

  Za slučaj da ste tek stigli na Mali Lošinj, a niste unaprijed rezervirali svoj smještaj, valja znati da se u blizini autobusnog kolodvora mogu pronaći hosteli, iliti hoteli. Ovo ponajprije ovisi o tome koliko ste odlučili novaca spremni izdvojiti.

  Imate par sati vremena?

  Upišete li Mali Lošinj jedan od prvih rezultata bit će vam “top destinacija.” Zaista, Mali Lošinj i jest jedna od top destinacija, barem što se Hrvatske tiče. Ova oaza čiste prirode obiluje aromatičnim biljem, a svoje posjetitelje privlači prekrasnim plažama i divnom gradskom jezgrom.

  Najpopularnije plaže smještene na Malom Lošinju su plaže u uvali Čikat, pri čemu naglasak valja staviti na plažu Veli žal.

  K tome, a kao što smo ranije spomenuli, Mali Lošinj je suprotno svome imenu jedan od najvećih gradova otoka Lošinja. Njegova je posebitost lječilišni turizam i to još od kraja 19.st. kada se zbog itekako povoljnih karakteristika klime razvija upravo ovaj vid turizma.

  Dok ste u Malom Lošinju svakako preporučujemo da posjetite Lošinjski muzej. Informacije radi, cijena ulaznice za pojedinačni obilazak muzeja za odraslu osobu iznosi 35,00 kn, dok za djecu (12 - 18 godina), studente i umirovljenike iznosi 20,00 kn. Djeca mlađa od 12 godina imaju osiguran besplatan ulazak u Lošinjski muzej.

  Nakon doze kulture, vrijeme je za dozu zasluženog odmora na Malom Lošinju? Nema problema. Odaberite jedan od obližnjih kafića, opustite se i razmjenjujte dojmove o upravo viđenom. U slučaju da vam nije dosta kulture, ili ste već spremni za novu, obiđite Muzej Apoksiomen. Samo mala napomena, nađete li se u gradu u ponedjeljak, zaboravite obilaženje muzeja. Naime, ponedjeljkom ova dva muzeja ne rade.

  OK, nemam prtljage, što sad?

  Što što? Vrijeme je da se iskušate u nečem novom. Da probate i vidite nešto što ranije niste imali priliku. U tom segmentu predlažemo, odnosno navodimo sljedeće: pomorsku školu, park šumu Čikat, podvodni povijesni park, tematski vidikovac Providenca, Župnu crkvu rođenja Blažene Djevice Marije, spomenik Ambrozu Haračiću - hrvatskom botaničaru, spomenik Josipu Kašmanu - svjetski poznatom opernom pjevaču itd.

  Budući da turistička ponuda iz godine u godinu biva sve raznolikijom i većom, tražite li neki konkretan sadržaj uvijek je najbolja opcija pitati domaćine. Oni su ti koji prvi u gradu znaju kada se uvodi neki novi sadržaj ili otvara kakvo novo interesantno mjesto za izlazak.

  Kamo dalje s autobusnog?

  Kada vaša lošinjska avantura dođe kraju potrebno je isplanirati sljedeće odredište i kupiti karte. Iz Malog Lošinja autobus vas s kolodvora može odvesti praktički u bilo koji drugi kutak Hrvatske i šire. Kolodvor na Malom Lošinju tako će vam, uostalom kao i sam Mali Lošinj, biti tek jedno lijepo sjećanje.

  Pri tom valja istaknuti neke od najpopularnijih destinacija do kojih možete krenuti s kolodvora na Malom Lošinju, a koje su redom: Rijeka, Cres, Zagreb,  Opatija, Omišalj, Karlovac, Malinska (Krk) i Veli Lošinj. A niste li posjetili primjerice gradove Dubrovnik, Split i Pula svakako bismo vam savjetovali da navratite i do njih.

  Rijeka kao jedna od najvažnijih pomorskih luka i sjecište mnogih prometnih pravaca osim pokojeg oblaka i kiše, ima bogatu kulturnu ponudu te nudi velik broj mjesta za izlaske. Za Zagreb, hrvatska metropola, dovoljno je reći da mami svojom poviješću i bogatstvom kulture, koja se ponajviše isprepleće u Gornjem i Donjem Gradu, odnosno samome centru grada.

  Opatija je specijalna poslastica za ljubitelje kombiniranja morskih radosti i obilaska kulturnih znamenitosti, dok je Karlovac idealan za kratko ljetno osvježenje na kupalištu na jednoj od svojih rijeka.

  Izvan RH, a kad jednom napustite Mali Lošinj, odnosno planirate ga napustiti, mogle bi vam biti od značaja sljedeće destinacije: Trst (Italija) i Ljubljana (Slovenija). Iz Trsta i Ljubljane samo vam je nebo granica. Odnosno, odatle možete planirati nastaviti svoj put zaista gdjegod. Isto vas čeka i ako se odlučite za Zagreb.

  Za sve dodatne informacije, točne linije, cijene karata, povratno putovanje itd. svakako kontaktirajte osobu zaposlenu na za to odgovarajućem šalteru pri autobusnom kolodvoru Mali Lošinj.