Polasci

Autobusni kolodvor Makarska

Adresa Ulica Ante Starčevića 30
Broj telefona 021 612 333

O Autobusni kolodvor Makarska

  Kako do kolodvora?

  Autobusni kolodvor Makarska nalazi se u samome centru grada i pješice je vrlo lako doći do njega. Naime, smješten je na kilometar od rive, na križanju ulica Matije Gubca i dr.Mate Ujevića. Trebate li točnu adresu ona glasi: Ulica Ante Starčevića 30.

  Ako žurite ili kasnite uvijek imate opciju naručivanja taksija, no cijene za taxi za tako kratku relaciju su visoke. U prosjeku iznose od 50 do 80 kn za par kilometara. AK Makarska se nalazi samo 5 minuta hoda od trajektne luke koja spaja Makarsku i Sumartin na Braču, a što je svakako olakotna okolnost koristite li kombinirani tip prijevoza.

  Što kad ste na kolodvoru?

  Autobusni kolodvor Makarska otvorenog je tipa. Ispod nadstrešnice se nalazi svih 10-ak perona i nije teško pronaći autobus koji trebate. Šalteri imaju standardno radno vrijeme, ali samo ponekad rade preko praznika. Autobusi često znaju kasniti cca. 10 min, a u ljetnim mjesecima i više pa s obzirom na to ako vam se dogodi da i vaš bus kasni ne paničarite i ne jurite na šalter budući da će se autobus kroz koju minutu vjerojatno pojaviti na peronu.

  Želite li negdje ostaviti prtljagu da možete u miru obaviti pripreme za put i prošetati, samo zamolite tetu na šalteru da pripazi na stvari. Cijena je cca. 10 kn/h.

  Toilet u sklopu kolodvora se naplaćuje 2-3 kn, no prostor je prilično star i zaudara na klor. Alternativa je obližnji cafe bar. Imate li vremena svakako preporučujemo da spojite ugodno s korisnim i naručite kavu.

  Preko puta kolodvora se nalazi parking na kojem se uvijek mogu naći taksiji koji će vas odvesti do željene lokacije. Tarifa je otprilike nekih 20-30 kn/km, a što se svejedno isplati, posebno u slučaju da ste premoreni i imate puno prtljage.

  Na kiosku možete kupiti dnevni tisak, nešto za prigristi i osvježiti se u autobusu, a svakako je dobra vijest ta da radi cijelu noć.

  Trebate li rent-a-car uslugu mala je vjerojatnost da ćete naći neku od kompanija na autobusnom kolodvoru. Ipak, u slučaju da se želite otisnuti u Međugorje, Mostar ili Dubrovnik, uputite se do turističkih agencija smještenih u centru ili u blizini velikih hotela.

  Za detaljnije informacije oko sadržaja, zatim ako vas zanimaju: vozni red, popusti na karte, akcije, povratne linije i sl. raspitajte se na za to odgovarajućem šalteru, odnosno kod tamošnjeg zaposlenika. Hrvatska obiluje lijepim gradovima i to ne samo na obali, a do većine njih autobusi iz Makarske voze direktno, uostalom, kad ste već na šalteru raspitajte se i u vezi toga. 

  Imate viška vremena?

  Dosadio vam je autobusni kolodvor Makarska, a imate viška vremena do busa? Grad podno planine Biokovo je poznat dalmatinski turistički centar bogate turističke ponude, s predivnom starom jezgrom i autohtonim kamenim kućama pa je, eto, pravo vrijeme da ga još jednom obiđete.

  Makarska je prepoznatljiva po pješčanim i šljunčanim plažama. Uz šetnice u sjeni borova nalaze se različiti turistički sadržaji, ugostiteljski objekti s gastronomskim specijalitetima, restorani s tradicionalnom dalmatinskom kuhinjom, konobe, te obilje zabave za djecu i odrasle od trampolina na moru, avanturističkih sportova do bungee jumpinga na plaži.

  Trg fra Andrije Kačića Miošića označava sami centar grada Makarska. Oko trga se nalazi crkva Sv.Marka, tržnica, nekoliko kafića i restorana i Kalelarga.

  Kalelarga je tipična mediteranska ulica između kamenih kuća u kojoj se nalaze većinom trgovine odjećom i obućom i obrti. Svakako se isplati prošetati rivom koja spaja dva poluotoka: Osejavu i Sveti Petar. Uz rivu se nalazi mnogo kafića i restorana, a ako imate viška slobodnog vremena isplati se prošetati poluotocima kroz borovu šumu. Zapadno od poluotoka Sv. Petar nalazi se duga šljunčana plaža uz koju su smješteni uglavnom hoteli i restorani.

  Ostajete li duže pa se uspijete zasititi Makarske, dobro je znati da se nedaleko vas, u smjeru Dubrovnika, nalaze Tučepi. Riječ je o, također, popularnom turističkom odredištu, a koje vas zasigurno neće razočarati svojom ponudom plaža, restorana, cafe barova i sadržaja za djecu i mlade. Ako ste bez auta ili samo volite hodati do njih možete doći i pješice. Udaljenost? 6 km.

  Vollo Tip

  500 m istočno od trga nalazi se franjevački samostan s prekrasnim vrtom. U sklopu samostana nalazi se i malakološki muzej s impresivnom zbirkom školjki sa svih strana svijeta, a što vam predlažemo da u skladu s raspoloživim vremenom svakako posjetite.

  Gladni ste?

  Pekara Palma, ima standardno radno vrijeme i super peciva, pored pekare se nalazi voćarna Višnja, gdje se uvijek mogu naći svježi plodovi zemlje.

  Trgovački centar sv. Nikola, nalazi se sa zapadne strane kolodvora. U sklopu centra nalazi se nekoliko kafića i pizzeria Domina, a u centru postoji nekoliko trgovina s odjećom, informatičkom opremom i sl. Neovisno tome što trebate veliki su izgledi da ćete to u Makarskoj i pronaći.

  Kamo dalje?

  Tražite li lokaciju na kojoj biste mogli nastaviti svoje putovanje donosimo vam nekoliko najpopularnijih destinacija iz Makarske, a do kojih jednostavno možete doći korištenjem autobusa, a čije je polazište kolodvor Makarska: Brela, Ploče, Omiš, Zadar, Split, Dubrovnik, Plitvička jezera, Rijeka (poznata luka) i Zagreb. Zadar nudi Morske Orgulje i Pozdrav Suncu; Split Bačvice, Marjan i svoju nadaleko poznatu splitsku rivu; Dubrovnik kao kulturno-povijesno središte ovoga dijela Hrvatske ne treba posebno isticati, dok je za Zagreb dovoljno reći da obiđete Gornji i Donji Grad. Odlučite li se posjetiti neku od njih, obavezno ranije provjerite vozni red i saznajte informacije koje se tiču pojedinih linija i dostupnosti karata. Navedeno možete saznati i putem našeg online servisa - Vollo.

  Ako se želite uputiti izvan Hrvatske, evo prijedloga gradova do kojih ste za čas autobusom iz Makarske: Mostar, Međugorje i Sarajevo.

  Neka vas ne brine čak i ako vožnja traje koji sat duže. Uzmite u obzir da su autobusi moderno opremljeni, kao i da nude ono najbitnije: klimu, prostor za odlaganje prtljage i gotovo u pravilu - WiFi. Što vam više treba za vožnje? U redu, za toalet moramo naglasiti da ga vjerojatno nećete naći u busu. No zato ga imate dostupnog netom prije polaska na autobusnom kolodvoru, kao i tijekom stajanja autobusa za putovanja.

  Riječ je najčešće o stankama koje traju između 10 i 20 minuta, a što je taman vremena da prošetate, popijete kratku kavu ili pojedete sendvič.

  Trebate li avion znajte da Makarska nema svoju zračnu luku, najbliža je ona u Splitu, a od koje vas dijeli 97 km, druga najbliža je ona u Dubrovniku, a do koje trebate prijeći nemalih 200 km.