Polasci

Autobusni kolodvor Lugano

Adresa Via Pian Scairolo 7
Broj telefona ---
Email ---

O Autobusni kolodvor Lugano

  Kako do kolodvora

  Do glavnog autobusnog kolodvora u Luganu, smještenog na adresi Via Basilea, najlakše se dolazi taksijem ili javnim gradskim prijevozom. Trebate li javni prijevoz u Luganu odite na google i saznajte gdje je ured turističke zajednice grada i odite ondje po daljnje direkcije, a vjerojatno ćete saznati još zanimljivih činjenica o gradu i njegovoj povijesti.

  Nadalje, imajte na umu da je u tijeku ranoga jutra značajna gužva po gradu i užoj okolici. Razlog jutarnjim gužvama su studenti, učenici, ali i radnici koji žure da bi došli na svoja radna mjesta te u svoje škole i fakultete u zakazano vrijeme.

  Nesumnjivo super bi bilo da pozovete i naručite TAXI tvrtku, odnosno taksista da dođe po vas ispred kakva privatna smještaja, odnosno gdjegod da odsjedate. U situaciji da nemate vremena čekati i da vam odmah treba TAXI, a nemate pojma o tome gdje je najbliže TAXI stajalište raspitajte se kod lokalnih ljudi.

  Ogromna je vjerojatnost da imate prilično prtljage pa u slučaju da niste ljubitelj zivkanja i povlačenja ljudi za rukav, slobodno se prošetajte centrom grada. Treba li vam prijevoz opcija tj. šansa da za te šetnje nećete naići na makar jedan za vas slobodan taksi ili je nepostojeća, ili niste na dobrom području.

  Važno!

  Kada automatski neinformirani uđete u prvi TAXI, ne čudite se ako vas ta vožnja dođe skuplje od cijene kojoj ste se nadali. Svakako, uzimate li taksi prijevoz ranije provjerite iznos vožnje na netu, jer ćete tako definitivno proći osjetno jeftinije, odnosno tako možete kontaktirati da bi dogovorili prijevoz kod u tom trenutku definitivno najpovoljnijeg TAXI poduzeća.

  Što sve ima na kolodvoru?

  Na autobusnom kolodvoru pronaći ćete: čekaonicu za putnike, urede za prodaju karata, šalter za informacije, perone za dolaske i odlaske autobusa. Prije svega, želite li što prije na toalet informacijski šalter pravo je mjesto na kojem ćete pitati za direkcije, a to vrijedi i u slučaju garderobe.

  Sitan novac je u aspektu putovanja bez pretjerivanja jako bitan i nalazi se među onim nužnim za spakirati za put. Za garderobu i toalet imajte spremne kovanice, budući da u prosjeku ove usluge ne koštaju više od 3 HRK pa nije nije kul plaćati zaposleniku s novčanicom 100 kuna i više, a vjerojatno će vam trebati i za kratku kavu na aparatu, a moguće i za kakvu čokoladicu, štapiće ili kakvu drugu sitnicu iz aparata.

  U informacijskom uredu pitajte, tj. provjerite: novosti, događanja, aktualnosti, točne obavijesti, novi vozni red i neke, osnovnije, informacije o prijevozničkoj tvrtki. Šalter za informacije mjesto je gdje ste slobodni izreći svoje potencijalno nezadovoljstvo nekim od segmenata usluge, podnijeti reklamaciju svojih karata, provjeriti kako potvrditi svoj povratak i tome slično.

  Vozači taksija koje vidite u okolici kolodvora stoje vam na usluzi pa ako ste taman stigli u grad predlažemo da se prvo smjestite i riješite prtljage, a poslije toga krenete u pošteni obilazak Lugana. Caffe bar kojega ste vidjeli po dolasku na kolodvor za buseve točno je to mjesto na kojem putnici ubijaju vrijeme, listaju novine i odmaraju do vremena kretanja autobusa. Prošećite i tako iskoristite vrijeme dok čekate, usput si ugrabite nešto za pojesti. Dućan mješovitom robom, pekara, bankomati i mjenjačnica nalaze se u okolici kolodvora pa nemojte biti na jednom mjestu.

  Imate par sati vremena

  Ukoliko niste za razgledavanje i to vam nije opcija ili držite da ste već sve što vam je u gradu zanimljivo vidjeli, opustite se, odnosno predahnite u u najbliže smještenom kafiću. Za vas koji imate nekoliko sati uoči kretanja autobusa najbolje je da spremite svoju prtljagu u garderobu, a potom da jednostavno po definitivno zadnji put razgledati i istražiti Lugano.

  Promatrajte i upijajte grad i život na njegovim ulicama, odnosno način na koji se, bilo turisti, bilo domaći stanovnici, stapaju s gradom. Jednom će vam to biti bitno sve što ste ondje vidjeli i nastojat ćete se sjetiti svega.

  OK, nemam prtljage, što sad

  Po dolasku svaki trenutak treba pametno utrošiti, jer toliko ste naginjali da ovdje pristignete i ne želite valjda sada uprskati te sate što imate samo za sebe i ovaj grad. Poslije, odnosno nakon što se riješite svojih stvari u nekoj od garderoba, odnosno u vašem apartmanu, ili hotelskoj sobi ponajbolje je vrijeme za razgledavanje grada Lugana.

  Kamo dalje s autobusnog?

  Pod pretpostavkom da ste završili s obilaskom Lugana, a ne želite se previše udaljavati od svoje trenutne, tj. sadašnje lokacije, vrijedi znati da se u njenoj blizini nalaze gradovi: Milano, Monza, Bergamo, San Pietro Mosezzo, Novara i mnogi drugi. Kad vam dosadi Lugano i zaželite otpustiti se dalje drugim putem, htjeli bismo predložiti da obiđete neku od sljedećih destinacija: Pula, Rijeka, Zagreb, Split i Dubrovnik.

  Za ranije navedena mjesta i gardove neke od najjefitnijih karata u jedinstvenoj ste prilici pribaviti, tj. kupiti točno preko našeg Vollo-a. Uz masu značajnih znamenitosti u tim gradovima, posebice ljeti, lako obraduju interesantna događanja i predstave za djecu i one malo starije, a koji će biti zasigurno dodatni razlog da u niti jednom trenutku ne požalite svoj dolazak.

  Za kraj, uvijek se imate slobodu odlučiti na putovanje u neke daleke dijelove svijeta. Valja i primijetiti da su unutrašnji dijelovi zemlje, naime, gotovo isto bogati raznim sadržajima i uslugama, a ,bez ikakve sumnje, još uvijek manja brojka turista samo vam omogućuje lakše snalaženje po gradu te mirnije i ugodnije razgledavanje.