Polasci

Autobusni kolodvor Dubrovnik

Adresa Obala Ivana Pavla II 44a
Broj telefona 060 305 070

O Autobusni kolodvor Dubrovnik

  Kako do kolodvora

  Najlakši način da dođete do Autobusnog kolodvora Dubrovnik je vožnja taksijem, odnosno gradskim autobusom. Olakotna okolnost je da u Dubrovniku možete naručiti Uber koji je znatno jeftiniji od lokalnih taxi službi. Gradski autobus je, naravno, još jeftiniji.

  Karta za bus u jednom smjeru (traje sat vremena) košta 12, odnosno 15 kuna, ovisno o tome kupite li ju na kiosku ili u busu. Za 30 kuna možete nabaviti 24-satnu kartu koja dobro dođe ukoliko u jednom danu želite obići mnogo mjesta i posjetiti mnoštvo kulturno-umjetničkih znamenitosti. Primjerice, otići s kolodvora u hotel, iz hotela u razgledavanje grada, iz razgledavanja natrag u hotel.

  Najveći je dio grada kvalitetno pokriven autobusnim linijama čiji je prijevoznik Libertas Dubrovnik d.o.o. Cijena karata ove tvrtke je pristupačna, prema tome problema s prijevozom između dvije lokacije ne bi trebalo biti.

  Svakako ne preporučujemo šetanje udaljenostima dužim od kilometra. Dubrovnik je brdovit pa šetnja po njemu prilično brzo umara. Gradske autobusne linije 1, 3, 7 i 8 voze do stanice Gruž (autobusni kolodvor).

  Dubrovnik je kvalitetno pokriven javnim prijevozom pa se u ovom slučaju autobus nameće kao logičan prijevoz, a karte uzmite izvan vozila, tj. u njemu. Znate već, povoljnije je ranije kupiti kartu. Naglasimo da je vozni red dostupan na web stranici: libertasdubrovnik.com.

  Što sve ima na kolodvoru?

  Autobusni kolodvor Dubrovnik je malen i skroman te ostavlja sasvim drugačiji dojam od očekivanog (za mjesto takvog turističkog profila). Unatoč tome, u blizini se nalazi ono za prvu ruku potrebno: javni WC (plaća se), kiosk i garderoba.

  Garderobu definitivno iskoristite s obzirom na to da drugu u gradu nećete pronaći. Da, dobro ste shvatili, ovo je jedina prilika u gradu za odlaganje prtljage na čuvanje. Za slučaj da biste htjeli odmah u centar valja znati da je on 2 km udaljen od kolodvora. Pješice? Ne. Iskoristite lokalni bus.

  TZ grada Dubrovnika nedaleko je mjestu na kojem se nađete kada stignete busom. Ondje se raspitajte trebate li pomoć i informacije oko orijentacije i pronalaska mjesta, tj. najbržeg i najbezbolnijeg dolaska u ugovoreni smještaj.

  Preko puta autobusnog smješten je kafić. U njemu predahnite, popijte kavu i polako se nakon puta priviknite na novo okruženje. Na 100 metara od kolodvora na kojemu se nalazite je supermarket. Tamo si prigrabite kakav sendvič, kroasan, odnosno čokoladu. Ovisno osobnim preferencijama.

  Neovisno, dakle, vrsti usluge trebali bi ih moći zadovoljiti u/oko kolodvora. Uz to, autobusni kolodvor je vrlo blizu trajektnoj luci Gruž, stoga ne čudi gust promet na ovom području. Cijene na kolodvoru su standardne. Nažalost, u blizini nećete naći otvorenu WiFi mrežu pa surfanje do čekanja autobusa zaboravite.

  Usprkos izostanku WiFi mreže na samome autobusnom, tj. u zgradi kolodvora, većina autobusa koji prometuju na liniji nudi internet, točnije WiFi. Svakog će, posebice mlađeg, putnika ovo obradovati. Uz to, svaki bus opremljen je klimom i prostorom za odlaganje ručne prtljage koji je definitivno od koristi. Većina ih ima TV prijamnike, a nekolicina i toalet.

  Ranije navedeno prijevoz busom čini znatno ugodnijim za putnike budući da se u opremanju poštuju i prate međunarodni standardi, a vozači su profesionalni i s puno iskustva.

  Spremni ste odmoriti? Pravac autobus i unajmljena soba. Iskreno se nadamo da ste si prethodno rezervirali, tj. dogovorili najam smještaja. Naime, Dubrovnik je u sezoni krcat turistima toliko da se svaki dan traži soba više. Dostupne su ove opcije: hotel, hostel, privatni smještaj i okolica grada.

  Svejedno, unatoč sve većim kapacitetima i potražnja je sve veća. Kako znamo? U prvih 7 mjeseci 2016. godine u gradu je ostvareno ukupno: 1.824.702 noćenja te se bilježi konstantan porast.

  Prema tome, tražite li ovdje sobu u zadnji čas, odnosno po izlasku iz vozila kojim ste stigli, mogli bi se neugodno iznenaditi - nemogućnošću pronalaska, jednako kao i paprenom cijenom.

  Turist je za sezone najbitniji pojam u Dubrovniku, no mnogo iza njega nije ni profit. Očekivano jel, budući da se ne živi od zraka. Putnicima jeftini smještaj u sezoni? Zaboravite, osim u pitanju smještaja kod rodbine i prijatelja.

  Imate par sati vremena

  Unatoč tome što je Dubrovnik prilično malen, trebate minimalno dva dana da obiđete njegove znamenitosti. Morat ćete se pripremiti na kompromise ostajete li u gradu na par sati, pogotovo tijekom prenapučenog ljeta.

  Vodiči za razgledavanje nisu nužni. Ipak, budući da je Dubrovnik bogat turistima ondašnje su se turističke agencije potrudile obogatiti svoje rute zanimljivim podacima i anegdotama iz povijesti Dubrovnika, a koje je interesantno čuti.

  Prvo biste trebali posjetiti, bez iznimke, Stari grad. Kod Starog grada se zaustavlja većina gradskih autobusnih linija (stanica Pile). Kad se iskrcate na stanici, bilo bi dobro da odete u obližnji turistički ured te, ovisno o vašim željama i potrebama, kupite jednodnevnu, trodnevnu, odnosno tjednu Dubrovnik Card za turiste.

  Ona omogućuje besplatan ulaz u svih osam gradskih muzeja te daje popust na ostale atrakcije. Događanja ovdje uistinu nikada ne manjka, a to je posebno izraženo za ljetnih mjeseci. Korištenja pogodnosti Dubrovnik Carda zaista se mogu isplatiti čak i ako se u gradu zadržavate samo taj jedan dan, jer je ponuda uistinu raznovrsna. Također, shodno je tome puno toga za obići.

  Stari grad dom je drevnim znamenitostima, crkvama i muzejima, a tijekom ljeta pretvara se u pozornicu za glumce i glazbenike. Njegovom posebnošću svi ostanu zatečeni.

  Šetnja dubrovačkim gradskim zidinama je posebno iskustvo, no bilo bi dobro da se za nju unaprijed pripremite (dobro okrijepite i osvježite, odaberete termin ujutro, tj. predvečer) jer je duga otprilike 3 km.

  Malo izvan Starog grada je žičara koja vozi do brda Srđ. Sa Srđa se pruža prekrasan pogled na Dubrovnik i okolicu. Uz to, tamo možete posjetiti Muzej Domovinskog rata. U neposrednoj blizini Starog grada smjestila se i tvrđava Lovrijenac, koju fanovi Igre prijestolja odmah prepoznaju kao Crvenu utvrdu. Zaista, Dubrovnik je svestrana hrvatska ljepotica koju zasluženo ne zaobilaze niti angažmani na svjetskoj razini.

  Kad vam dosadi svo to razgledavanje i poželite se odmoriti na plaži, najbolje mjesto za sunčanje, kupanje i odmor koje ćete naći je u Lapadskom zaljevu. Odlična promjena nakon užurbanog grada, složit ćete se.

  Brod je popularno prijevozno sredstvo u Dubrovniku, a plovidba njime turistima omogućuje da posjete okolne otoke. Stoga, imate li dan ekstra svakako preporučujemo ovu opciju. Popularni izleti su npr. na otoke: Koločep, Lopud i Šipan. Samo pripazite da je kada putujete lijep i sunčan dan. Uglavnom s time na ovome području, specijalno ljeti, ne biste trebali imati problema.

  Vollo Tip: Kafići i restorani u Starom gradu cijenom prilično odudaraju od ostatka Hrvatske. Zato je naša preporuka da uvijek pročitate iznose menija prije nego išta naručite. Naravno, odlučite li se ručati izvan gradskih zidina, uštedjet ćete mnogo novaca.

  Na fast food (izvan Starog grada) u prosjeku ćete potrošiti od 20 do 35 kuna, a za večeru u pravom restoranu morat ćete izdvojiti oko 80 kuna. Ovo je povoljno, budući da kune i inače brzo napuštaju džepove i novčanike. Ovaj je trend u gotovo najjužnijoj točki RH i ponešto brži. :)

  Kamo dalje s autobusnog?

  Dubrovnik nije jedini zanimljiv za domaće i strane turiste. Hrvatska je, generalno govoreći, popularna destinacija za godišnji odmor pa Autobusni kolodvor Dubrovnik nudi niz mogućnosti za nastavak putovanja: Novi Vinodolski, Opatija, Osijek, Plitvička jezera, Ploče, Pula, Rijeka, Rovinj, Split (festival Ultra Europe), Šibenik, Trogir, Umag i Varaždin. Mnoge od tih destinacija su i poznate luke na Jadranu.

  Najpoznatija luka u Hrvatskoj nesumnjivo je ona u Rijeci. Pula je poznata po svom Amfiteatru - 6. po veličini u cijelome svijetu. Šibenik se uz niz zanimljivosti nalazi nedaleko Skradina, a iz toga je gradića i popularnog svratišta za luksuzne brodove pravi gušt otklizati morem do NP Krka.

  Želite li vidjeti hrvatsku metropolu dobro je znati da od Dubrovnika do Zagreba od polaska imate 599.29 km cestovne, a 390.38 km zračne udaljenosti. Zračna je bitna putujete li avionom, a u drugim ju slučajevima zanemarite.

  Čini se puno cestom? Ništa strašno. Uz malo dužu vožnju busom ta se kilometraža bez problema pređe. Što raditi tijekom vožnje? Čitati knjigu koju već dugo želite pročitati, a nikako naći vremena ili jednostavno promatrati predivne krajolike koji se putem izmjenjuju. Ova relacija nije jedina za koju autobus redovito polazi pa u slučaju premišljanja nije naodmet pregledati druge ponuđene lokacije.

  Naposljetku, dođete li u Zagreb nakon obilaska predlažemo da potegnete u Samobor i probate ondašnje kremšnite. (Mljac!) Za ljubitelje rijeka i riječnog turizma tu je Karlovac sa svoje četiri rijeke (Dobra, Korana, Kupa i  Mrežnica). Smješten je 55 km od centra Zagreba, a poznata se kupališta nalaze na rijekama Kupi i Mrežnici.

  Za one koji preferiraju posjetiti neka druga europska središta, a putovnica im je u džepu, tu su destinacije: Beč, Beograd, Bled, Budimpešta, Graz, Međugorje, Ljubljana, Podgorica, Prag, Trst i Venecija. U ovim gradovima garantirano slijede neke nove priče i neka nova iskustva, a koja ćete nositi zauvijek za sobom.

  Idu li vam redovi na živce, trk na Vollo i provjerite dostupne prijevoznike za ove linije. Ne brinite, radimo 24/7. Za slučaj da iz Dubrovnika ne možete naći direktan prijevoz do nekog od ovih gradova, uvijek postoji mogućnost kombiniranja prijevoza te nastavka puta na nekom drugom autoobusnom kolodvoru.

  Informacije o dostupnim rutama i prijevozniku također potražite na našem Vollo servisu (stranica i aplikacija), odnosno na samom autobusnom kolodvoru. Ondje ste na pravom mjestu i u slučaju da vas zanima radno vrijeme, vozni red, iznos karata (jednosmjerne i povratne), kontakt prijevoznika, kakva akcija, popusti, korisne novosti, točne obavijesti i sl.