Polasci

Autobusni kolodvor Budimpešta

Adresa Könyves Kálmán körút 17
Broj telefona ---
Email ---

O Autobusni kolodvor Budimpešta

  Kako do kolodvora

  Do središnjeg autobusnog kolodvora u Budapestu, smještenog na adresi Könyves Kálmán körút 17, najlakše se dolazi lokalnim, gradskim, prijevozom ili taksijem. Trebate li javni prijevoz u Budapestu posegnite za mobitelom pa istražite gdje je najbliža turistička agencija ili turistička zajednica grada te se uputite ondje i pitajte za direkcije, odnosno odgovarajuće vam linije.

  Nadalje, imajte na umu da je tijekom ranih jutarnjih sati posebna gužva u gradu i njegovoj okolici. Razlog jutarnjim gužvama su studenti, učenici, ali i radnici koji hrle da bi došli na svoja radna mjesta te u svoje škole i fakultete u pravo vrijeme.

  Svakako odlično bi bilo da pozovete i naručite taksista da u točno određeno vrijeme dođe po vas ispred hotela/hostela, odnosno gdjegod da odsjedate. U slučaju da nemate vremena čekati i da vam odmah treba TAXI, a niste sigurni gdje je vama trenutno najbliže mjesto na kojemu se okupljaju taksisti raspitajte se kod tamošnjih stanovnika.

  Treba li vam prijevoz opcija, iliti mogućnost da za te šetnje nećete naići na niti jedan jedini TAXI ili je jednaka nuli, ili u centar ni ne smiju prometna vozila. Ogromna je vjerojatnost da imate prilično prtljage, odnosno više od jednog kofera pa ukoliko niste ljubitelj zivkanja i povlačenja ljudi za rukav, jednostavno prošetajte centrom grada.

  Važno!

  Kada nerazmišljajući i neinformirani uđete u prvi TAXI, ne trebate se iznenaditi ako vas ta vožnja košta više od od iznosa kojeg ste priželjkivali. Svakako, uzimate li taksi ranije provjerite iznos vožnje na internet stranici, jer ćete tako nesumnjivo proći jeftinije, odnosno tako imate priliku nazvati i dogovoriti prijevoz kod trenutno definitivno najpovoljnijeg TAXI poduzeća.

  Što sve ima na kolodvoru?

  Prije svega, ako morate u toalet ured za informacije najbolje je mjesto na kojem ćete pitati gdje se točno nalazi, a to je nešto što vrijedi i u slučaju garderobe. Na glavnom autobusnom kolodvoru naći ćete: šalter za informacije, urede za prodaju karata, čekaonicu za domaće i inozemne putnike te perone za dolaske i odlaske buseva.

  Za garderobu i WC imajte u pripravnosti kovanice, budući da uglavnom ove usluge nemaju cijenu višu od 3 HRK pa nije nije kul doći tamošnjem zaposleniku s novčanicom višom od 10 do 20 HRK, a posve je izgledno će vam trebati i za kratki espresso iz aparata, a moguće i za kakvu čokoladicu, štapiće ili kakvu drugu sitnicu iz aparata. Sitan novac je za vrijeme trajanja putovanja zaista bitan i smješten je među onim nužnim za spakirati za put.

  Šalter za informacije mjesto je gdje ste u situaciji izraziti svoje potencijalno nezadovoljstvo nekim od aspekata usluge, podnijeti reklamaciju svojih karata, provjeriti na koji način potvrditi sat i vrijeme za povratak i slična neodgovorena pitanja. Nalazite li se u informacijskom uredu pitajte, odnosno saznajte: događanja, novosti, točne obavijesti, aktualnosti, novi vozni red i osnovne informacije o prijevozniku.

  Onaj kafić kojega ste vidjeli po dolasku na busni kolodvor točno je to mjesto na kojem putnici ubijaju vrijeme, listaju novine i odmaraju do polaska autobusa. TAXI prijevoznici koje vidite oko kolodvora na usluzi su vam pa ako ste taman došli u grad predlažemo da se smjestite i nakratko opustite, a onda krenete u obilazak i upoznavanje Budapesta. Obiđite još pokoju znamenitost i tako iskoristite vrijeme dok čekate, također si nađite, tj. kupite nešto za pojesti. Pekara, fast food objekat, dućan s mješovitom robom, mjenjačnica, bankomati i još mnogo drugih sadržaja i usluga nalaze se u neposrednoj blizini kolodvora pa ne ostajte na jednom mjestu.

  Imate par sati vremena

  Za vas koji imate nekolicinu sati uoči polaska autobusa ono što je najbolje je da spremite stvari u garderobu, a nakon tog da krenete po definitivno posljednji put obići, tj. istražiti Budapest. Ukoliko niste za razgledavanje i to vam se ne da, odnosno radije bi opušteno uživali i promatrali grad ili smatrate da ste već sav grad vidjeli, opustite se, odnosno predahnite u prvom kafiću.

  Jednom će vam to biti bitno sve što ste ondje vidjeli i trudit ćete se, tj. nastojati prisjetiti svake pa i one najmanje sitnice. Opažajte, tj. upijajte prolaznike i grad, odnosno način na koji se, bilo turisti, bilo domaći stanovnici, stapaju s gradom.

  OK, nemam prtljage, što sad

  Po dolasku svaki trenutak treba iskoristiti, jer toliko ste iščekivali da ovdje stignete i nemojte sada uprskati to vrijeme, iliti taj kratki period što imate još za uživanje u ovome gradu. Nakon što se riješite stvari u garderobi na autobusnom, ili u vašoj unajmljenoj sobi idealno je vrijeme za obilazak i razgledavanje grada Budapesta.

  Kamo dalje s autobusnog?

  Pretpostavimo da ste gotovi s obilaskom Budapesta, a ne želite se previše udaljavati od svoje trenutne lokacije, vrijedi znati da se u njenom okruženju nalaze gradovi: Kecskemét, Székesfehérvár, Szolnok, Tatabánya, Veszprém i razni drugi. Kad upoznate Budapest i planirate krenuti vlastitim putem, predlažemo da upoznate neku od sljedećih destinacija: Dubrovnik, Zadar, Zagreb i Osijek.

  Uz masu značajnih znamenitosti u ovim gradovima, specifično ljeti, dočekuju interesantna događanja i priredbe za najmlađe, a koji će biti još samo jedan razlog da u niti jednom trenutku ne zažalite svoj dolazak. Za sve te destinacije neke od najpristupačnijih karata u jedinstvenoj ste prilici pribaviti, tj. kupiti baš putem našeg weba Vollo.net.

  Valja i primijetiti da su kontinentalni dijelovi, naime, podjednako bogati ne samo sadržajima, već i uslugama, a nesumnjivo manji broj turista samo vam nudi priliku lakše snalaženje po mjestu te lagodnije razgledavanje. Za zaključenje, uvijek se imate priliku odlučiti krenuti na putovanje u neke dalje kutke svijeta.