Polasci

Autobusni kolodvor Basel

Adresa Meret Oppenheim-Strasse
Broj telefona ---
Email ---

O Autobusni kolodvor Basel

  Kako do kolodvora

  Trebate li javni prijevoz u Baselu se uputite do najbliže vam turističke agencije pa pitajte kako funkcionira javni gradski prijevoz i koje vam linije trebaju. Do autobusnog kolodvora u Baselu, smještenog na adresi Basel SBB, najlakše se dolazi lokalnim, gradskim, prijevozom ili taksijem.

  Nadalje, imajte na umu da je u periodu prvih jutarnjih sati velika gužva po gradu i užoj okolici. Razlog jutarnjim gužvama su radnici, ali i studenti i učenici koji žure da bi došli na svoja radna mjesta u zakazano vrijeme.

  Ako nemate vremena čekati i da vam odmah treba TAXI, a niste sigurni gdje je prvo stajalište za TAXI raspitajte se kod domaćina. Bez ikakve sumnje najbolje bi bilo da pozovete TAXI da dođe po vas ispred kakva privatna smještaja, odnosno gdjegod da odsjedate.

  Nije teško pretpostaviti da imate teške kofere koje nije zgodno nositi preko pola grada pa ukoliko niste ljubitelj zaustavljanja i ispitivanja neznanaca, jednostavno prošetajte centrom grada. Treba li vam prijevoz mogućnost da za te šetnje nećete naići na barem jedan TAXI ili apsolutno nepostoji, ili niste na dobrom području.

  Važno!

  Kada na licu mjesta neinformirani uđete u prvi TAXI, ne trebate se iznenaditi ako vas ta vožnja košta više od cijene kojoj ste se nadali. Svakako, uzimate li TAXI da vas preveze prije provjerite cifru vožnje na internet stranici, jer ćete tako sigurno proći bolje, odnosno tako možete nazvati i dogovoriti prijevoz kod u datom momentu cijenom najpristupačnijeg taksista.

  Što sve ima na kolodvoru?

  Na kolodvoru za buseve pronaći ćete: šalter za informacije, urede za prodaju karata, čekaonicu za domaće i inozemne putnike te perone za dolaske i odlaske buseva. Prije svega, ako morate na toalet ured za informacije idealno je mjesto na kojem ćete pitati za točne direkcije, a to vrijedi i u slučaju garderobe.

  Sitan novac je tijekom putovanja zaista bitan i smješten je među onim nužnim za pripremiti za put. Za toalet i garderobu imajte pripremljene kovanice, budući da u glavnini ove usluge ne koštaju iznad 3 HRK pa nije najbolje rješenje doći tamošnjem zaposleniku s novčanicom od 200 kn, a vrlo vjerojatno će vam biti potrebno i za kavu, iliti toplu čokoladu, a moguće i za kakvu čokoladicu, štapiće ili kakvu drugu sitnicu iz aparata.

  Šalter za informacije mjesto je gdje ste u situaciji reći svoje eventualno nezadovoljstvo nekim od aspekata usluge, izvršiti reklamaciju karte, provjeriti na koji način potvrditi povratak i slične dvojbe. U informacijskom uredu raspitajte se i saznajte: aktualnosti, novi vozni red, točne obavijesti, osnovne informacije o prijevozniku i popuste za npr: djecu, studente, umirovljenike, ali i one na povratne karte.

  TAXI vozači koje vidite oko kolodvora stoje vam na usluzi pa ako ste taman stigli u grad predlažemo da se za početak riješite prtljage i smjestite, a potom krenete u pošteni obilazak Basela. Fast food, pekara, dućan mješovite robe, mjenjačnica, bankomati i mnogo drugih sadržaja i usluga nalaze se u neposrednoj blizini kolodvora pa ne budite na jednom mjestu. Taj kafić kojega ste primijetili po dolasku na busni kolodvor točno je to mjesto na kojem putnici odmaraju i ubijaju vrijeme do vremena kretanja autobusa. Prošećite i tako iskoristite vrijeme dok čekate, također si ugrabite nešto za prizalogajiti.

  Imate par sati vremena

  Za vas koji imate par sati uoči kretanja autobusa idealno je da predate kofere u garderobu, a potom da jednostavno po posljednji put obići, tj. razgledati Basel. U situaciji ako niste za razgledavanje i to vam se ne da, odnosno radije bi opušteno uživali i promatrali grad ili upravo razmišljate o tome da ste već dovoljno grada vidjeli, opustite se u u najbliže smještenom kafiću.

  Kada vas put odnese dalje bit će vam bitno sve što ste ondje vidjeli i trudit ćete se sjetiti svakog, baš svakog, detalja. Tako sjedeći promatrajte grad, njegove ulice i ljude koji ga čine živim, odnosno sav tamošnji život.

  OK, nemam prtljage, što sad

  Po dolasku svaki trenutak treba pametno utrošiti, jer toliko ste priželjkivali da ovdje pristignete i ne želite valjda sada uprskati taj period što imate ispred sebe. Poslije, odnosno nakon što se riješite kofera u garderobi autobusnog kolodvora, odnosno u sobi koju ste si rezervirali pravo je vrijeme za razgledavanje grada Basela.

  Kamo dalje s autobusnog?

  Kad ,takoreći, do kostiju upoznate Basel i poželite otpustiti se dalje drugim putem, predlažemo da upoznate neku od sljedećih destinacija: Split, Zadar, Plitvička jezera, Zagreb i Osijek. Pod pretpostavkom da ste završili s obilaskom Basela, a ne želite se previše udaljavati od svoje trenutne, tj. sadašnje lokacije, znajte da se u njenoj okolici nalaze gradovi: Zürich, Freiburg, Kehrsatz, Bern, Mulhouse i mnogi drugi.

  Osim značajnih znamenitosti u tim vas gradovima, pogotovno za ljetnih mjeseci, lako obraduju nadaleko zanimljiva događanja i koncerti na glavnim gradskim trgovima, a koji će biti zasigurno dodatni razlog da u niti jednom trenu ne zažalite svoj dolazak. Za ranije navedena mjesta i gardove neke od najpristupačnijih karata imate priliku kupiti ni manje ni više nego putem našeg Vollo-a.

  Valja i primijetiti da su kontinentalni dijelovi zemlje, naime, podjednako bogati sadržajima i uslugama, a manja brojka turista samo vam omogućuje jednostavnije snalaženje po mjestu, tj. gradu te mirnije i ugodnije razgledavanje. Na kraju, uvijek ste u prilici odlučiti upustiti u putovanje u neke daleke dijelove svijeta.